Hüpohondriline sündroom Autor: Anti Liiv

Hüpohondriline sündroom on psüühikahäire, mille olulisim iseärasus on inimese kindel veendumus, et ta põeb mingit rasket, üha süvenevat haigust, mida arstid lihtsalt ei taha tunnistada.

Hüpohondrik tõlgendab täiesti tavalisi aistinguid ilmtingimata raske haiguse tunnustena, suunates oma tähelepanu mingile kindlale elundile. Ta üritab visalt leida tarka arsti, õiget diagnoosi ning toimivat ravi. Häire saab enamasti alguse keskeas ning avaldub eriti ägedal kujul ebameeldivate elusündmuste puhul. Sellised inimesed taotlevad pidevalt eriarstide konsultatsioone ja on solvunud, kui perearst neid sinna ei suuna. Mõni hüpohondrik saavutab oma väidetava raske terviseseisundiga peres keskse tähelepanu ja kaastunde, kuid samas võib pidev kurtmine halva tervise ja puuduliku ravi üle viia perekonna lagunemiseni. 

Suurem osa hüpohondrilise sündroomiga inimestest tuleb igapäevaelus enam-vähem rahuldavalt toime, kuigi nad ise pole oma elukvaliteediga rahul. Hüpohondria puhul on otstarbekas minna psühhiaatri konsultatsioonile, kuivõrd raviga saab seisundit oluliselt parandada.

Nõuanded sel teemal

Erektsiooniga probleem

Olen 34-aastane noormees.

Tunnen, et mul on tekkinud erektsiooniprobleem mis on tingitud närvisüsteemi probleemist/haigusest, mille on tekitanud arvan, et järgnev - ei saavuta kooli- ja tööasjades ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Mulle tundub, et esiteks on teil psühholoogilised probleemid, fakt on see, et ideaalseid naisi ja mehi ei ole. Alati on igas inimeses mõni omadus, mis ärritab - nuusutab ninaga, sööb koledat, naerab ...

Loe edasi

Tinnitus, MRT vastus

Tere

Pöördusin LOR arsti juurde probleemiga, et vasakus kõrvas on vilin. Vilin on kestnud ca pool aastat. Esineb ka olukorda, kus mõlemad kõrvad lähevad korraks lukku ja siis lähevad lukust ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Reeglina ja nii ka nüüd MRT uuring tinnituse põhjust ei selgita. Tuleb loota LOR arsti kogemustele.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Seljavalu.

Lülisamba nimmeosas on jälgitavad postop. muutused L5-S1 paremal ning L4-5 diski parem-tsentraalne protrusioon. Spinaalkanal ja intervert. foraamenid oluliselt ahenenud ei ole; otsest närvijuurte kompressiooni ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tueb kontakteeruda opereerinud arstiga ja minna uuesti tema vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Diski prolaps

Tere!

Aprillis avastati mul kaela diki prolaps,mille tulemusel valutas käsi õlast kuni näppudeni.Valuvaigistid ei aidanud,lõpuks kirjutas neurokirurg mulle tabletid närvi valu ravi jaoks.Käisin ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui pea painutus ette või ka taha põhjustab valu õlas ja käes tuleb püüda seda liigutust ja asendit vältida. Sageli on selleks vaja kanda fikseerivat kraed. Valutegeva asendi vältimine võimaldab närvil ...

Loe edasi

Tsüst peas

Tere!Mure selline ,et mitu aastat tagasi avastati peas tsüst ,arst ütles ,et tsüst voib olla juba mu peas olnud päris kaua (5-6cm umbes)
Küsimus selline ,et kas lennukiga võib sõita, kui on umbes ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tsüst ajus võib näiteks olla ka kaasasündinud, millega aju on harjunud nii et see vaevusi ei põhjusta ja ohtu ei kujuta. Asja selgitamiseks oleks vaja mõne aja pärast uuringut korrata et välistada tsüsti ...

Loe edasi

alko

Tere.
soovin endale teha susti alko vastu

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Wismari Haigla spetsiaistid teevad. Eelneb ka oluline kaine eelperiood.
Tervislikud eluviisid aga juba tänasest. Tahe peab olema, muu on kõik abivahendid.
Iga tera tervisevarasalve on kasuks ...

Loe edasi

vasakus jalas hooti surin 76 aastat vana.

Tere.Minul vasakus jalas hooti surin.Ravimitest võtan südamerohtu Betaloc Zok 50.Kui liiikuma hakkan,siis kaob ära.Valu ei ole.Tekkis see surin ,kui võtsin arsti soovitusel rahusteid.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Surin ühes kohas viitab siiski jalanärvi kompressioonile, võimalik et muutuste tõttu alaseljas. Kui surin püsib, tuleks alustuseks teha pilt nimmelülidest.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
Loe edasi

Ala seljavalu

Tere!

Küsimus on, et selg hakkas seistes väga tõsiselt valutama, just alaselg keskelt. Istudes valu ei tundnud. Kas võib olla, et seljavalu oli seoses sellega, et kandsin kontsi pikka maad ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kõrged kontsad koormavad tugevalt alaselga ja võivad põhjustada seljavalu. Kui selga ei koorma, peaks valu mööduma nädalaga.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika.

Loe edasi

Tere epilepsia

Tere on diagnoositud G40.3 Generaliseerunud idiopaatiline epilepsia aga haigushoogi ei ole olnud juba 14-15 aastat ning ravimeid ega midagi ei pea tarbima lisaks ka diagnoositud F81.3 Spetsiifilised ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tähtis on tervise seisund praegu ja tuleviku suunal. Kõige loogilisem on tõendit küsida selle psühhiaatri (psühhiaatrite) käest, kes teid ca 15 aastat tagasi uurisid ja hästi ravisid.
Caesar juhtis ...

Loe edasi

Tugev jalavalu

Tere! Ma tahtsin küsida et mida mu isa peaks tegema, nimelt kui mu isa kõnnib pikka maad siis tal hakkab üks jalg tohutult valutama! Ta nagu ei saa üldse pikka maad kõndida kui ta kõnnib siis tal hakkab ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Valu jalasääres, mis tekib intensiivsemal käimisel viitab jala verevarustuse mööduvale häirele (kitsenenud jala arter). Vajalik on vasoloogi (veresoontearst) konsultatsioon.

Dr. Ain Pajos
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi