sapipõies kivid 05.12.03 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Tere. Esimesed sapivalud olid ehk 1982-83 aastal (olen 44 aastane), siis olid need hooti, ei teadnud, millega tegu.. Varsti siiski sai asi selgeks... Kasutasin aastaid No-Spad, kui valud olid. Üldiselt toitusin nii õieti kui sain ning valusid oli vähe ja kui oli, siis väikesed. Viimased suuremad valud olid 1992 aastal. 1998 aastal olin ultraheli uuringul - sapipõis oli täis liiva ja kive - valusid ei olnud, vahel tuikav ebamugavus-tunne. Nüüd käisin jälle uuringutel - igaks juhuks - sapipõis on kive täis. Valusid ei ole. Teisipäeval lähen küll arsti juurde...aga - mida oleks kõige õigem teha, lasta kivid välja tõmmata? Valusid ei ole, seedimisega pole hullu, kõht on ainult alatihti gaase täis... Kuidas kivid pikapeale soolestikule mõjuvad? Kas kivide olemasolu võib tekitada ka mingeid tõsisemaid haigusi, ehk vähkegi?
Ette tänades ja kõike head,
inga

Arst vastas:

dr Toomas Kariis

Gastroenteroloog

Ida-Tallinna Keskhaigla, gastroenteroloogia osakond

Tere Inga.
Rusikareegel on selline, et ilma süptomiteta sapikividele tähelepanu ei pöörata. Kuna Teil on sapikivitõvele iseloomulikud vaevused, siis on näidustatud sapipõie eemaldamine. Tavaliselt tehakse seda kaasajal laparoskoopiliselt ehk torudega läbi kõhunaha.
Sümtomaatilise kivihaiguse puhul on tõenäoline kroonilise sapipõiepõletiku esinemine ja võimalik et kivid hakkavad liikuma või sapipõies tekib mädapõletik või sapipõis katki läheb ägenenud põletiku tõttu - võimalusi ja musti stsenaariumieid hulga.
Pidage arstiga nõu ja saab kergemaks ka otsuste langetamine.
Teie, dr Kariis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

sapikivid,kolesteroos

Tere dr.Kariis.

Palun selgitage,kas pikaajaline sapikivitõve põdemine võib mõjuda kakõhunäärmele
ja põhjustada kõhunäärme põletikku? Kas kõhunäärme põletik võib mõjuda südamelihasele?

Vastas dr Toomas Kariis

Tere!
Tõsised küsimused. Küsija on ilmselt asja uurinud.
Sapikivitõbi võib põhjustada kõhunäärmepõletikku juhul kui sapikivi satub ühissapijuhasse kus libiseb kõhunäärmejuha väljapääsu ette ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi