rasv-maks 20.10.03 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Tere olen 33a. mees 3 aasta eest diagnoositi mul maksa steatoos K70,0 Nooruses põdenud ka kollatõbe.Alkoholiga ei liialda nädalalõpul max 2õlut.
Muret teeb see ,et uriin on muutunud viimasel ajal tumedaks ning vahel annab nagu paremas küljes valu tunda,proovid on endiselt ALT-AST nii 100 ümber.
Kuna steatoosi kohta eestikeelne info peaaegu puudub ehk saaksite sellest teha väikese ülevaate ja milline selle haiguse edasine prognoos ja eluiga.
Tänan.

Arst vastas:

dr Toomas Kariis

Gastroenteroloog

Ida-Tallinna Keskhaigla, gastroenteroloogia osakond

Tänan hea portaalikohase küsimuse eest.
Maksa steatoos on seisund kus maksas leitakse tavaliselt rohkem rasva. Põhjusi mitu, sagedasemad on alkoholi liigtarvitamine, rasvtõbi, suhkruhaigus. Rasvladestus ei ole ohtlik. Maksa tõsise rasvumise (rasvväärastuse) korral kaasneb ka maksa põletik - tekib maksarakkude lagunemine ja võib eisneda sapi eritumise häire. See seisund on maksa hävitav. Diagnoositakse maksa põletikku ehk hepatiiti. See seisund võib osaliselt olla paranev, aga minna üle ka maksa püsivaks kahjustuseks, mis väljendub fibroosi ehk sidekoestumise tekkes.
Kuna teil on ALT tõus, siis seega on teil heaptiit. Ku see on tõesti K70.0, siis peaks kehtima alkoholikeeld. Efekt võiks kajastuda analüüside positiivses dünaamikas 4-6 nädala pärast.
Head paranemist, dr Kariis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

pisted maksas

kas maks on haige, kui iga kord pärast sõbrannadega klaasi veini joomist tekivad maksa piirkonda pisted ja valulikkus. Sapipõis on mõni aasta tagasi opereeritud.

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Vaevalt, et maks haige on. Klaasi veini peaks iga daami maks välja kannatama. Põhjust tuleb tõenäoliselt otsida mujalt. Tuleb arstile minne.
Tervitades, dr Kariis

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi