tabletid kõhulahtisuse vastu 25.09.03 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Olen kannatanud ligi 40 aastat praktiliselt pidevalt kroonilise kõhulahtisuse käes (see värk vedel ja enamasti käin 4-5 korda päevas), vist alates sellest, kui põdesin 4aastaselt lamblioosi (on olnud elus ka üks umbes aastane kõhukinnisuse periood). Olen meesterahavas. Edaspidised (nii soole kui mikroskoopilised) uuringud pole aga midagi kahtlast näidanud. Viimasel paaril aastal olen enamasti tarvitanud käsimüügist loperamiidi (varem ka imodiumi) tablette ja need natuke mõjuvad (raviteed või toitumise reguleerimine ei mõju). Samas nende tablettide juures oleval juhisel ei soovitata seda ravimit kroonilise kõhulahtisuse puhuks. Üldiselt ma üle 1 tableti päevas ei tarvita (ja ka iga päev mitte). Kas võib sellist praktikat jätkata või vahetada see ravim millegi muu vastu? Arsti külastamist plaanis pole, sest nii hull see asi nagu ei tundu. (arsti juures seoses sellega käisin vist viimati 97 aastal, tookord seal uuriti ja soovitati trichopoli, mis tagantjärele paneb nagu õlgu kehitama).

Arst vastas:

dr Toomas Kariis

Gastroenteroloog

Ida-Tallinna Keskhaigla, gastroenteroloogia osakond

Tere
Mind trihhopoolravi soovitus imestama ei pane, kasutan seda teatud olukordades isegi. Möistagi pole näidustuseks neljakümne aasta eest põetud lamblioos.
Arvestades kaebuste kestvust ja tagasihoidlikkust on suure tõenäosusega tegemist kiire sooletalitlusega. Seda pidurdab loperamid hästi, tõsi üks tablett on sageli vähe. Täpsema ravisoovituse saamiseks tuleks siiki pöörduda arsti poole.
Ilusat sügist! Dr Kariis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

maohaavandi kahtlus

elukaaslasel algas paar kuud tagasi tugeva kõhulahtisuse ja kõrvetistega haigus, millele ei suutnud piiri panna ei tammekoore tee,ei söetabletid. Ainus mis hetkelist leevendust tõi olid Immodium tabletid. ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Kahtlus maohaavandile on põhjendatud. Abikaasat tuleb lähemalt uurida. Gastroskoopia on vajalik.
Dr Kariis

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi