kõhukinnisus vähihaigel 17.09.03 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Olen mures oma isa pärast. Nimelt selle aasta juuli lõpus avastati tal (60 a.)eesnäärmevähk, mis kahjuks on levinud juba luudesse (nn. hulgi metastaas).
Peale vähi on tal probleemiks ka kõhukinnisus (kannatas juba varem pideva kõhukinnisuse all). Mõned nädalad tagasi tekkis tal seljaaju kompressioon, mille tõttu ta jäi voodisse. Närvikahjustuse tagajärjel on tal jalad kuni puusadeni tundetud ja halvatud. Kui ta varem käis kord nädalas soolt tühjendamas (mis on ka harva), siis nüüd on kõht nii kinni, et mitte kui midagi ei tule. Toitub tervislikult - teraleib, täisterajahust pudrud, puuviljad, juurviljad, min. vesi jne., lisaks on proovinud kõiksuguseid looduslikke vahendeid kõhukinnisuse vastu - linaseemne õli, lahtistava toimega ravimteed jms. Kuid miski nagu ei aita. On ka proovinud kõhulahtisteid, mis aitasid ainult esimestel kordadel. Siit ka küsimus, et kui isegi klistiiriga praktiliselt midagi välja ei tule, et kas siis tuleks lasta teha mingid soolte vms. lisauuringud (kui loodsulikud vahendid ja tervislik toitumine ei aita) v. on see kõhukinnisus seotud ikkagi kaugelearenenud vähiga ja pidevate rohtude tarbimisega. Ta ütleb, et varsti ta ei julgegi enam midagi süüa, kuna sooltest ei taha jäägid üldse välja tulla. Palun soovitusi/nõuandeid, mida tuleks taolise kõhukinnisuse puhul ette võtta.

Ette tänades,
GR.

Arst vastas:

dr Toomas Kariis

Gastroenteroloog

Ida-Tallinna Keskhaigla, gastroenteroloogia osakond

Tere
Sööa tuleb hoolega ikka edasi, uuringuid teha pole vaja, aga lahtisteid võtta pidevalt. Konreetsemaks konsultatsiooniks tuleb pöörduda arsti poole.
Teie, dr Kariis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

kõhukinnisus

Olen 65-aastane mees.
Mõnda aastat kannatan kõhukinnisuse all.
Olen lugenud ja soovitusi vastu võtnud, mida süüa, ja millal süüa -
aga midagi ei päästa.
Liikumisele ma tervise ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Soovitan teil ka rohkelt juua. Ravisoovitusi saan anda ainult vastuvõtul.
Dr Kariis

Loe edasi

KÕHT KINNI

Olen 31-aastane naine. Annan lapsele rinda ja sellel perioodil on suurenenud kõhukinnisus. Kasutan MIcrolaksi u. 3 korda kuus, kuid hoolimata sellest on kakamine väga valus ja sageli verine (väikesed rebendikesed, ...

Vastas dr Triin Remmel

Tere!



Üsna tõenäoline on, see, et kõhukinnisus on Teil põhjustanud väikeste lõhekeste tekke pärasoole lõpposas. Kõhukinnisus omakorda soodustab seda, et need nii kergelt ära ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi