Valu paremas põlves 07.06.18 / Füsioteraapia

Külastaja küsib:

Tere! Ma loodan, et pöördun õigesse kohta. Mul on parema põlvega imelik lugu. Konkreetset tõsist traumat ei ole olnud. Talvel oli paar korda libedaga kerget põlvele kukkumist ja komistamist (kuid konkreetselt pärast seda valu ei olnud). Hakkasin aga just talvel tähele panema , et mööda treppe ülesse minnes, on mu paremas põlves pidevalt naksumine/klõpsatus. Valus see ei olnud, kuid mida rohkem mööda treppe ülesse kõndisin seda rohkem oli tunda ebamugavustunnet ja järjest kõvemat nõksatust. Aprilli algu tegin röngeni ja seal mingit probleemi näha eriti ei olnud. Viibin välismaal ja väljaspool Euroopa Liitu. Kohalik arst arvas selle röntgenpildi alusel, et menisk veidi paistes. Soovitas asja rahuikult võtta ja määrida ühe salviga (Dr.Theiss Beinwell-salbe) ning päevasel ajal kanda rõhksidet. Ta arvas, et pooleteise kuu või kahega läheb see üle. Kuid põlv muutus ajaga hoopis tundlikumaks. ( Ning kuna suurem koormus läks vasakule jalale, siis kuu aja pärast ja nüüd valutab nõrgalt kohati ka tema) Hoolimata sellest, et ma pärast arstivisiiti vähendasin koormust ja liikumist ka üldiselt . Mõne aja möödudes ma aga paremale põlvele astuda, treppidest ülesse minnes ei saanud ega saa ka nüüd. Siis on põlves väga valus. Valu tunnen ka siis kui nt.diivanile selle põlvega toetun(nn.keha raskusega peale vajutan)või siis kui päeva jooskul rohkem koormust annan . Muul ajal põlv suurt valu ei tee, kuid kohati kergelt lonkan . Kõige parem tunne on hommikuti, pärast puhkust. Põlv ise paistes suurt ei ole (veidi vaid paremal küljel ) ja väliselt probleemi ka eriti märgata ei ole. Kuna põlv ei ole ajaga paranenud vaid läks hoopis hullemaks, siis umbes kahe kuu möödudes sain MRTsse (aprillis tegin röntgeni ja nüüd juuni algul MRT). Kuna ma Eestisse tulla ei saanud siis tegin ta välisriigis, kus viibin. Kokkuvõttev diagnoos MRT-s oli selline (üritasin nii palju kui oskasin tõlkida eesti keelde, kuid osaliselt leidsin tõlke vaid vene keelde)-MP märgid horisontaalse mediaalse meniski kahjustusest II tase (Stoller),nõrgalt väljenduv sünoviit. Синдром супра-и медиопателлярной складки-plica alaris medialis. Хондромаляция коленного сустава.
Kuna siin olen ma veel hea traumatoloogi otsinguil, siis ehk oskate öelda, kas asi on väga tõsine? Mis Te arvate, kas põlve on võimalik ravida ilma kirurgilise sekkumiseta või pole antud juhul see enam tõenäoline? Kas saan enne arstile pääsemist, ise olukorra parandamiseks midagi teha?Ette tänades!

Arst vastas:

Priit Ailt

Priit Ailt

Füsioteraapia

Tere,

MRT põhjal on rakse õelda, kas operatsioon on siin ainuke ravivõimalus. Enamasti on patellofemoral pain syndrome -i ja chondromalacia patella puhul ravi pigem konservatiivne. Raviplaani kuulub farmakoloogiline põletiku ja valu vastane tabletikuur. Lisaks sellele võimalusel elektriravi (magnet või ultraheli) ja lõpetuseks terapeutilised harjutused. Soovitan teha allolevaid harjutusi igapäevaselt, et parandada põlve funktsiooni. Enamasti muutub neid tehes põlv stabiilsemaks/ tugevamaks 3-5 nädalaga ja läbi selle väheneb ka valu.

Reie nelipealihase jõuharjutus (võid kasutada raskust ümber hüppeligese) - https://www.youtube.com/watch?v=RAKOyNROzwM

Reie tagakülje elastsust parandavad harjutused (esimesed kaks, kolmandat harjutust pole vaja teha) - https://www.youtube.com/watch?v=ONCSNxmQTzE

Põlve stabiilsust parandav harjutus - https://www.youtube.com/watch?v=aPyJlF_MAww

Proovida tasub ka kinesioteipimist - https://www.youtube.com/watch?v=yLAz-_z2BgQ

Tervitades,
Priit Ailt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Füsioteraapia

põlvehäda

Tere, ühel sünnipäeval sai mängitud üht sellist mängu, kus pidi sisse võtma keerulisi asendeid, kükkis enamasti, jalad risti-rästi jne. Peale mängu lõppu tundsin paremas põlves õrna 'krudinat' mis andis ...

Vastas dr Kaidu Meitern

TEre!

Võisite kahjustada liigeskõhre või ka meniskit.Võtke 1 näd ibuprofeeni,kui eiaita,tuleb pöörduda ortopeedi poole.

Dr.K.meitern

Loe edasi

terav ja äkiline põlvevalu

Tere!
Probleem seisneb selles, et joostes ja kohati ka käies esinevad äkilised ja väga valusad valuhood põlves. (tegelen pallimängudega). 3 aastat tagasi opereeriti ja taastati eesmisi ristatisidemeid ...

Vastas dr Kaidu Meitern

Tere!

Põlves on väga palju haigusi,selle jutu peale raske konkreetset diagnoosi panna.Arvatavasti kõhre kahjustusega.Võtke 1nädal ibuprofeeni,kui ei aita ortopeedi vastuvõtule.

Dr ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi