Kilpnäärw 17.06.24 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, näidud siis a TSH 0.01, fT3 16.28 ja fT4 26.89. kas on väga hull seis ja kas saaksin söömisega kuidagi korda?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist on kilpnäärme keskmise raskusega ületalitlusega. Loodetavasti on ravimitest peatselt abi. Iseenesest selline ületalitlus tavaliselt üle ei lähe.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme analüüsid

Tere!
Vereproovi näidud on
TSH 1,13 mIU/I
fT4 13,1 pmoI/I
fT3 4,59 pmoI/I
TPOIgG 643,2KU/I
3 esimest näitu on normipiires, kuid see viimane, TPOIgG on nii suur.
Mida ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See tähendab, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kuni hormoonanalüüsid on korras, Te mingit ravi ei vaja. Edaspidi oleks mõistlik kord aastas perearsti juures kilpnäärme talitlust ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja veresuhkru tõus.

Tere.
Selle aasta alguses näitas vereanalüüsi vastus kilpnäärme ületalitust. Kas on võimalik määrata lihtsalt ravimid, ilma täiendavate uuringuteta?
Kas ei oleks vaja välja uurida,mis on kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahtlemata on vaja selgitada, milline kilpnäärme haigus on ületalitluse põhjuseks. Kuigi kilpnäärme talitlust pärssivad ravimid on vajalikud enamusel ületalitluse juhtudest, siis pikem raviperspektiiv ...

Loe edasi

kilpnäärme analüüsid

Tere!
Pöördusin mais perearsti poole väsimuse, halva keskendumisvõime ja aju “udu” tõttu. Tegin vereanalüüsi ja vastusest selgus, et TSH oli 3.49 mlU/I ja saadeti 8 nädalat hiljem uuele analüüsile. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mille puhul kilpnäärme hormoonanalüüside mõningane kõikumine on sageli esinev nähtus. TSH väärtus 0,08 mIU/l, viitab mõningasele ületalitlusele ja ...

Loe edasi

L-Thyroxin ja Rybelsus

Tere!
Sain kaalulangetuseks perearstilt Rybelsuse retsepti (3mg). Kuna aga mul on ka kilpnäärme alatalitlus, siis võtan hommikuti pool tundi enne sööki L-Thyroxini 50mg. Rybelsust peab aga ka hommikuti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nende ravimite koos võtmise kohta on soovitused tõepoolest vastukäivad. L-türoksiin vajab täielikuks imendumiseks happelist keskkonda, Rybelsus vastupidi loob mao limaskestal happe vastu kaitsva ...

Loe edasi

Vereproovide vastused

Tere!
Mul on varasemad aastad diagnoositud Hashimoto türeodiit. Nüüd sai kaebuste pärast tehtud uued vereproovid ja näidud sellised. Kehakaal on kasvanud +7kg poole aasta vältel, füüsiliselt olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on ideaalses korras. TPO IgG kõrge tiiter on autoimmuunse türeoidiidi marker ja saab Teil alati olema normist oluliselt kõrgem (seda pole tegelikult tulevikus ...

Loe edasi

Rasedus ja TSH näit

Tere. Olen täpselt 12nädalat rase, TSH näit oli 19,10 ja fT4 13,7. Arst määras 175 mg L-Thyroxini. Enne rasestumist oli mul 3 aastat tagasi kilpnäärme ületalitus, sain ravi ja kilpnääre oli stabiilne, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini üledoosi karta ei ole vaja. Kui ka tõepoolest on tegemist üleannustamisega, siis loodet see ei kahjusta. Miks TSH Teil nii kõrge oli, on mul raske öelda. Kas rasestusite loomulikul ...

Loe edasi

DHEA näit kõrge

Tere
DHEA näit lubatust kõrgem. Kas peaks kuhugi pöörduma veel?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
DHEA on neerupealiste päritolu androgeen. Mulle jääb veidi arusaamatuks, mis eesmärgil seda määrati. Üksiknäitajana see ühtegi tõbe diagnoosida ei aita.
Esmalt tuleks teha järgmise mensese ...

Loe edasi

Kas võib olla tegemist diabeediga?

Mul on mure endise töökaaslase pärast.
Ta on 88-aastane. Ta on neli kuud pidevalt oksendanud. On tekkinud maitsehäired. Kõik toidud on magusad. Veresuhkur on 8.

Olen ise pensionär-arst. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 8 mmol/l küll oksendamist ei põhjusta, ammugi mitte neli kuud väldanud vaevust. Oksendamine on tavaliselt kas "tsentraalne" - põhjustatud kesknärvisüsteemi või vestibulaaraparaadi ...

Loe edasi

verianalüüs

Tere

Kolesterool Üle normi 5,7 mmol/l

Mitte-HDL kolesterool Üle normi 4,3 mmol/l


Tõlgendus: Mitte-paastu veri <3,9 mmol/L

LDL Üle normi 4,0mmol/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib küll. Nimelt on Teil kilpnäärme alatalitlus ja L-türoksiini tuleb võtta reeglipäraselt kogu aeg (tõenäoliselt kogu ülejäänud elu) mitte aeg-ajalt. L-türoksiini annust tiitritakse ...

Loe edasi

Vereproov

Tere. Kuskil 8 kuud tagasi oli vereproov kus oli tpo igg näit üle normi 4300. Nüüd tehti uuesti kordus proov ja näit 4450 . Mis see tähendab? Teisest kilpnäärme näitajad normis.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See ei tähenda midagi muud, kui et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Korduvalt pole TPO IgG tiitrit määrata mõtet - see kõigub veidi, kuid saab alati olema normist kõrgem. Kuni kilpnäärme ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: