Diabeedirisk 24.10.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Minu abikaasa lapsel eelmisest kooselust diagnoositi koolieelikuna 1.astme diabeet. Lapse ema ega isa suguvõsas ei ole kellelgi teisel seda haigust kunagi olnud. Minu abikaasa aga kardab nüüd minuga uusi lapsi saada, kuna arvab, et diabeet on tema geenides. Palun nõu, kas meie lastel on suurenenud diabeedirisk selle üksiku juhtumi tõttu mehe lähisugulusringis? Kas on mingeid ennetavaid abinõusid, mida kasutada last planeerides ja kasvatades, et vältida diabeedi arenemist kui ka peaks olema geneetiline eelsoodumus?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
1. tüüpi diabeet on retsessiivse pärandumisega s.t. soodsad momendid selle haiguse pärandumiseks peaksid olema mõlema vanema geenides, et kokku sattudes lapsel haigus avalduks. Lisaks on sageli oluline ka mõni soodustav keskkonnategur (viirusinfektsioon, allergiline reaktsioon), mis haiguse esile toob. Seepärast ei avaldu see haigus kuigi sageli ja enamasti ei teata lähisugulaste ringis teist 1. tüüpi diabeedi juhtu.
Arvan, et abikaasa kartus pole põhjendatud, kuigi on inimlikult mõistetav. Abikaasa võiks küsida lähemaid selgitusi kasvõi oma lapse raviarstilt, kes talle selle haiguse pärandumisriske selgitaks. Ennetavaid meetmeid rasedust planeerides või last kasvatades selle haiguse suhtes teada ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Insuliin ja veresuhkur

Tere! Olen oma keha reaktsioone toidule järginud pikemat aega. Tunnen end hommikuti erksana (ka ilma kohvita!) kui söön vähe ja valku-rasva. Nt keedetud muna, või, pähklid, muna juurviljaga, kala on väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite igaks juhuks paluda perearstil ennast suhkurtõve suhtes uurida, eelkõige seetõttu, et polütsüstiliste ovaariumide sündroomiga noortel naistel on tõepoolest tervetest mõnevõrra suurem ...

Loe edasi

GTT tulemused

Tere!

Käisin glükoosi taluvuse testi (GTT) tegemas ning tulemused olid järgmised:
0h - 6.4
1h - 12.2
2h - 7.5

Igal internetilehel on näitude ja kriteeriumide ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antud GTT alusel diabeeti diagnoosida ei saa. Tegemist on tühjakõhu veresuhkru häirega (tühjakõhu veresuhkur on veidi üle normi, kuid mitte veel diabeetilisel väärtusel). Sellisel patsiendil ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur viirusinfektsiooni põdemise ajal

Tere!
Juba teist korda, kui oleme lapsega ägeda viirusinfektsiooniga haiglas, on avastatud, et 4-aastasel tüdrukul on uriinis suhkur ja ka veresuhkur väga kõrge. Kui laps saab terveks, lähevad analüüsid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie tütrel on viirusinfektsiooni ajal esinenud kõrgeid veresuhkru väärtusi (7 mmol/l ja enam), oleks soovitav teha talle täiendavaid uuringuid (näiteks määrata kõhunäärme vastaste antikehade ...

Loe edasi

vaktsiinid ja diabeedirisk

tere!
Olen 1. tübi diabeetik ja kuuekuuse lapse ema. siiani olen laskanud talle teha kõik nn kohustuslikud vaktsiinid, aga nüüd hakkasn mõtlema, kas poleks mitte parem lasta teha võimalikult vähe ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie lapse diabeedirisk ei ole suur, kõigest paar protsenti. Ei arva, et vaktsineerimine lapse immuunsüsteemi kuidagi üle koormaks ja diabeediriski suurendaks. Võite oma last vaktsineerida ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: