L-tyroksiini kõrvalmõjud ja menstruatsioon 28.05.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Võtan L-tyroxini kuu aega ning märkasin, et 5-6 päeva enne menstruatsiooni veritseb erksat punast värvi.
Kas see on normaalne? Veritsemine on ühekordne, traumasid pole olnud.
Samas võtsin kaalust juurde.... diagnoos on muidu autoimmuunne türeodiit.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tõenäoliselt ei ole veritsusel L-türoksiiniga mingit seost ja probleemi püsimisel soovitan günekoloogiga nõu pidada. L-türoksiin kiirendab ainevahetust ja kindlasti ei põhjusta see ravim ka kehakaalu suurenemist, pigem vastupidi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre ja madal libiido

Tere!
Mul on kilpnääre haige, kuid tänu L-Tyroksiini võtmisele on selle talitus tasakaalus, kõik viimased TSH analüüsid on olnud normi piires. Enesetunne on mul hea, mingeid kilpnäärme ala-või ületalituse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonid on korras, ei põhjusta kilpnääre Teie organismis mingeid häireid (ka mitte libiido langust). Otsida tuleb teisi põhjuseid ja soovitan nõu pidada eelkõige günekoloogiga.
Tervitades,
Loe edasi

L-tyroksiini võtmine enne sööki

Kilpnäärme alatalitluse tõttu võtan L-tyroksiini, mida on soovitav võtta pool tundi enne sööki. Mis juhtub, kui mingil põhjusel (näiteks unustamine) ei ole seda võimalik sel ajal võtta? Kas siis võtta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui ununeb, võib L-türoksiini võtta ka pärast sööki. Kui selline käitumine muutub tavapäraseks, võib imendumine mõnevõrra häiruda ja L-türoksiini annust võib vajadusel suurendada.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitluse hormoonravi

Tere!

Missugused on L-Thyroxini kõrvalmõjud pikaajalisel tarvitamisel kilpnäärme alatalitluse puhul (ka olenevalt annuse suurusest),
kas homeöpaatiliste ravimitega on võimalik asendada ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiinil (ka pikaajalisel tarvitamisel) adekvaatsel annustamisel kõrvalmõjud puuduvad. Tegemist on asendusraviga s.t. me ei ravi, vaid asendame hormooni, mida tavaolukorras toodaks meie ...

Loe edasi

Hormoonid

Tere,
olen 18-aastane ja lasin teha hormoontesti, sest menstruatsioon on ebakorrapärane. Arst ütles, et kõik on korras, aga tahtsin igaks juhuks veel siit ka küsida. Kehakaal on normaalne. Probleemiks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik Teil tehtud hormoonanalüüsid on tõepoolest korras. Ka meessuguhormooni sisaldus Teie organismis (testosteroon) ei ole ülemäärane.
Tervitades,
...

Loe edasi

vitamiinid

Tere
Minul selline küsimus. Kui ma tarvitan kilpnäärme hormooni L-tyroksiini 150mg päevas, kas siis tohin võtta ka kompleks vitamiine, kus on joodi sees.?


Aitähh vastuse eest!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tohite küll. Teil on kilpnäärme alatalitlus, mis iganes selle põhjuseks ka ei ole. Mittetöötavale kilpnäärmele ei saa ka jood mingit mõju avaldada.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnääre kiusab

Olen alati olnud normaalses kaalus inimene.Kuid mõni aasta tagasi hakkasin L-Tyroksiini kasutama,nüüd olen ülekaalulin ja kaal aina tõuseb.Kas võin tableti kogust suurendada omal vastutusel,et kaalust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei selgu Teie kirjast, mis põhjusel Te L-türoksiini kasutate. Igal juhul ei ole see ravim kaalutõusu põhjustaja.
Tavaliselt kasutatakse L-türoksiini kui sünteetilist kilpnäärmehormooni ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Tere.

Vereproovi tulemus näitas kerget kilpnäärme alatalitust ning kuna oli soov rasestuda( mis pole aga õnnestunud juba 1,5 aastat, sest tsükkel on täiesti sassis) määras endokrinoloog 0,25 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini saavad alatalitluse puhul 100%-lise soodustusega välja kirjutada mistahes eriala arstid, ka perearstid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

ainevahetus

Tere,
juba mõnda aega on mul vastupandamatu isu kaerahelveste järele. Yhest kyljest oleks nagu tervislik, aga kuna asi kisub juba sõltuvuse järele - nädalas läheb ikka mitu kilo, siis tekkis kysimus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska kaerahelbeid küll mingil moel kilpnäärmehaigusega seostada. Katsuge asendada magusad kaerahelbed suhkruta helvestega. Tegelikult peaks olema tegemist üsna tervisliku, lisaks veel vitaminiseeritud ...

Loe edasi

vitaminid

Tere. Olen 25 aastane naine, tahaksin teada, milliseid vitamiine ma tohin võtta. Minul on ära oereeritud kilpnääre täielikult, ja ma võtan L-tyroksiini. Tavaliselt on vitamiinides juba joodi, kas ma peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite tarvitada julgesti kõiki vitamiinpreparaate, ka neid, mis sisaldavad joodi. Teie kilpnääre on eemaldatud ja jood ei saa seda enam kuidagi mõjutada.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäär

palun nõu!Ultraheli näitas suurendatud,(parem sagar18.2,vasak15.4)ebaühtlase struktuuriga kilpnääre ja sõlme ,1.2x1.4x2.0.TSH korras oli.Anti kehad korras,FT4 oli korras ka.Kirjutati väla LTyroksin 50 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võimalik, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis ongi kilpnäärme suurenemise ja ebaühtlase struktuuri põhjuseks. L-türoksiini pidev tarvitamine aga ei ole näidustatud, sest hormoonid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: