Kõrge TSH, ft4 norm 15.04.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tervist! Hüpotüreoos aastaid, viimased 5 a türoksiini doos 150mcg. Kaebused hetkel: pidev väsimus, kurnatus viimasel ajal, raskused kontsentreerumisel. Viimasel ajal kergelt halvenes esmakordselt nägemine, esineb stenokardia aeg ajalt, kuid EKG ii.
Hetkel stressirohke periood + tekkinud esmakordselt põletikuline soolehaigus (?) - seedehäired, iiveldus, täiskõhu tunne, maovalu, aeg ajalt kõhulahtisus, pidev kõhuphitus. Eile teostatud analüüsides TSH 18.3, ft4 16.4. Ravimit võtmisel viimasel ajal esines kõikumisi nii ajas (võetud õhtul) kui ka 2-3x jäi üldse võtmata, kuid mitte järjest ning enne seda võetud korralikult. Lisaks B12, foolhape, D vit defitsiit (kõik kriitiliselt madalad esmakordselt elus), kerge leukotsütoos, mida võiks seostada GI trakti probleemiga, mis vajaks uurimist pärast karantiini. Küsimus: kas oleks tarvis korrigeerida türoksiini doosi? Lisaks, kas on tarvis teha lisaanalüüse, nt soole onko markereid vaadata vm või alustada vit. asendamisega, teha kilpnäärme näitajate uus kontroll mõne aja pärast, karantiini lõppemisel pöörduda plaaniliselt gastroenteroloogi juurde? Tänan abi eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH tõus viitab varasemale ravikatkestusele ja seoses sooletalitlushäiretega on võib-olla ka L-türoksiini imendumine olnud mõnevõrra häiritud. Samas on FT4 normi piires. Seega ma L-türoksiini annust suurendada ei soovita. Küll aga tuleb ravimit võtta reeglipäraselt ja kindlasti hommikul enne sööki. Seedetrakti probleemide osas tuleb loomulikult selgust saada, kuid pahaloomulist haigust ma pigem ei kahtlustaks. Arvestades Teie vanust ja sugu ning korras EKG-d, pean ka stenokardia esinemist Teil väga vähetõenäoliseks. TSH ja FT4 määramist tuleks 2-3 kuu möödudes kindlasti korrata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kõrge TG Antibodies

Tere,
Minu vereanalyys näitas kõrget TG Antibodies 466(norm<115)
Mida see näit tähendab ja kas on muretsemiseks põhjust. Viibin momendil välismaal ja eriala arstile ei pääse. Muud näitajad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tähendab see seda, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit (pärilik kilpnäärme talitlushäirete riskiseisund). Soovitav on kontrollida kilpnäärme talitlust perearsti juures 1 kord aastas. ...

Loe edasi

TSH näit

Tegin hiljuti vereanalüüsid ja sealt selgus, et mu TSH näit on 8.48 mU/l
Arst ütles, et see on natukene üle normi ja ei ole vaja ravi. Mis on normaalne näit? Kas ma peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on tõepoolest mõõdukalt tõusnud - norm 0,4-4,0 mIU/l. Vajalikud on lisauuringud (FT4, TPO) ja võib-olla ka asendusravi (arvestades Teie vanust ja sugu). Paluge suunamist endokrinoloogi ...

Loe edasi

TPO-Ak

Millele viitavad järgmised kilpnäärme näitajad. Minu vereproovi tulemused on sellised:
TSH Tulemus 3.03 mlU/I
FT4 tulemus 14.68 pmol/I
TPO-Ak tulemus >1300 kU/I
Ferritiin tulemus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsid (TSH, FT4) on Teil korras, seega ravi Te momendil ei vaja. Kõrge TPO tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja see tähendab, et kilpnäärme talitlushäire ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad vereanalüüsi põhjal

Tere

Kaks nädalat tagasi hakkasin tundma väsimust, kohati isegi jõuetust, südame rütmihäireid (EKG oli korras, Holter uuring tuleb alles järgmise nädala kolmapäeval), pulsi sagedus tavalise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil pole vaja muretseda, sest Teie näidud on korras. Olukorras, kus TSH ja FT4 on korras, ei oma normist veidi madalam FT3 kliinilist tähendust. Kilpnääre ei ole kindlasti Teie vaevuste põhjuseks.
Loe edasi

Kõrge prolaktiin mehel

Tere! Viimasel ajal on aina rohkem hakanud normaalset elu häirima keskendumisvõime ja motivatsiooni puudus. Isegi kui on oodata väga meeldivat päeva, on raske hommikul voodist üles tõusta. Kui lõpuks tõusta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini tase on mõõdukalt kõrgenenud ja vajab jälgimist. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kuid plaanilises korras. Kordusanalüüsi võiks teha 2-3 kuu möödudes. Kui prolaktiin ...

Loe edasi

L-thyroxini annus raseduse ajal

Tere. Olen 12. nädalat rase. Mul on kilpnäärme alatalitlus. Enne rasedust võtsin 100 mg L-thyroxini ja TSH oli 31. juuli 1,73. Raseduse 6 nädalal 9.10 mõõtsin TSH. See oli 4,963. Arst tõstis mu doosi 125mg.-le. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
FT4 on praegu korras. L-türoksiini annus võib hetkel samaks jääda.
Korduv kontroll 1-2 kuu möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Anti-TPO, kolesterool

Lasin teha perearstil vereanalüüsi ja tulemuseks oli kõrgem anti-TPO ja sain saatekirja endokrinoloogile. Kuna järjekord on pikk, palun,andke nõu minu analüüsi osas. Kas see on tõsine kilpnäärme probleem, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli tõus ei ole kuidagi seotud anti-TPO tiitri tõusuga. Kui Teie kolesterool on normist kõrgem, hindab perearst Teil teiste südame-veresoonkonnahaiguste riskitegurite esinemist ja ...

Loe edasi

kilpnääre!

Tahtsin küsida kas 5,2 TSH on väga kõrge. Arst ütles mulle, et ravi ei vaja aga pean kontrollis käima. Kas ma ise peaksin muretsema? Minu arst eriti nagu ei rääkinud midagi.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtus 5,2 mIU/l on minimaalselt üle normi (norm 0,4-4,0 mIU/l). Selline väärtus viitab suure tõenäosusega kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja sellest tingitud minimaalsele ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Minu S-TSH on 0,001 (Norm 0,270-4,200) ja S-FT4 12,45. Kuidas on S-TSH väärtus alla normi, kui ma võtan juba 4 aastat tablette, milles on Levothyroxin-Natrium 100 µg ja Liothyronin-Natrium 20 µg?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik sõltub Teie diagnoosist. Võimalik, et tegemist ei ole primaarse s.t. kilpnäärmehaigusest põhjustatud, vaid sekundaarse s.t. hüpofüüsi puudulikkusest tingitud kilpnäärme alatalitlusega.
Loe edasi

analüüsid

Tere. Mul on hüpotüreoos, võtan türoksiini (75). Hiljuti tegin analüüsid kontrolliks ning TSH oli 4, 03 ning fT4 oli 17, 6. Kas TSH on natuke liiga kõrge või on see analüüs ikkagi korras?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüs on põhimõtteliselt korras. TSH on küll normi ülemisel piiril, kuid FT4 täiesti normivahemiku keskmistel väärtustel. Kui olete noor inimene (vähem kui 50 aastat vana), võiks L-türoksiini ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: