Naasnud kilpnäärme ületalitlus-autoimmuunne diffuusne struuma?... 15.09.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Ületalitlus tuli tagasi. Olin vaba 12 aastat. Halvasti hakkasin tundma end juba veebruaris. Kevadel perearst proove ei teinud- ma ei teagi miks. Iga aasta tehti. Ravisin ärevushäiret, paanikat, rohud on peal aga paha oli ikkagi. Lasin ise synlabis teha proovid, TSH 0,001 ja FT4 mingi ligi 29. Antikehad 1300. Praegu on rohi Thyrozol 2+2 tbl praegu kaks nädalat ja sisi 1+1 kuni uute proovideni okt lõpus- sisi vaatab edasi. Kas ärevuse tase leebub? Paanika? Kui nüüd rohud peal. Võtan 4s päev-natuke on parem küll. kas rahunen maha- ei suuda seda ärevust enam taluda. Kas antidepressabt Brintellix 10 mg-mis mul praegu peal on- on ikka ok? Xanaxit ka võtta ei taha, püüan ilma selleta.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ärevuse süvenemine on kilpnäärme ületalitluse üks sümptomeid. Ravi on määratud, enesetunde tuntavaks paranemiseks kulub u. 10 päeva. Peale seda läheb tasapisi järjest rahulikumaks. Antidepressanti võite jätkuvalt tarvitada. Edaspidi nõustab Teid Teie raviarst sõltuvalt hormoonanalüüside tulemustest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus

Tere! Käisin pool aastat tagasi arstil tervisetõendit tegemas, kus selgus, et mul on kilpnäärme ületalitlus, kui ma ei eksi oli mingi näitaja vist 0,004. Kas see näitaja on juba midagi väga hullu. Perearst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti ei põhjusta trenn ega tervislikud eluviisid kilpnäärme ületalitlust. Seda põhjustab Teil tõenäoliselt autoimmuunne kilpnäärmehaigus diffuusne toksiline struuma. Ületalitlusele iseloomulikeks ...

Loe edasi

Autoimmuunne kilpnäärmehaigus

Mul avastati 2 kuud tagasi autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Enesetunne on aga väga halb, nimelt on mul ületalitluse sümptomid - südamepekslemine, närvilisus, õhupuudus, higistamine. Perearst ütles, et see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit ei põhjusta mingeid vaevusi, kui tekkinud ei ole üle- või alatalitlust. Kui hormoonanalüüs on korras, on kilpnäärme talitlus normis ja ravi vaja ei ole. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja raseduse planeerimine

Tere!

Märtsis 2009 sünnitasin lapse ning juulis diagnoositi mul kilpnäärme ületalitlus, kui TSH oli 0,005. Lisaks ilmnes kilpnäärmes sõlm ning autoimmuunne türeoidiit. Raviks sain Tiotili, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on normi piires. Siiski ei soovita ka mina türeostaatilise ravi foonil uut rasedust planeerida, vaid oodata veel mõni kuu, et ületalitlus lõplikult mööduks ja saaksite uue raseduse ...

Loe edasi

Krooniline kilpnäärme ületalitlus

Kuidas see saab nii olla, et olen 17 ja mul on krooniline kilpnäärme ületalitlus? Võtan paari kuuga meeletult alla, siis saan rohtusid ja võtan topelt juurde ja siis jälle alla. Miks see nii on? Kas kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie haiguse nimi on tõenäoliselt difuusne toksiline struuma. See on päriliku eelsoodumusega krooniline autoimmuunne haigus, mida päriselt välja ravida pole võimalik. Tablettravi teeb hormoonid ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus.

tere
Minul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, muu täpsustatud hüpotüreoos. Võtan raviks kilpnäärme hormoone ja see tõstab kehakaalu meeletul kiirusel. Kas pole muid ravimeid, mida võtta? Ega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehormoonid kehakaalu EI TÕSTA. Vastupidi, kilpnäärmehormoonid kiirendavad ainevahetust ja nende liia korral (kilpnäärme ületalitlus) inimesed enamasti kõhnuvad. Võib-olla on Teile ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

Olen 35.a naine. Viibisin hiljuti haiglas uuringutel, kuna õhtuti on pidevalt väike palavik (37,3) ja väsimus ning süda klopib (istudes pulss u.85, jalutades 120). Diagnoositi autoimmuunne türeoidiit. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie väsimus ja südamekloppimine ei ole kuidagi põhjustatud kilpnäärmehaigusest, kuna hormoonanalüüs on täiesti korras. Seega ei vaja Te ka L-türoksiini (25 mcg on täiskasvanu jaoks nii või ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Kui palju on omavahel seotus diabeet ja kilpnäärme ületalitus? Kui palju mõjutab mind, kui seda haigust põdevat inimest suitsetamine? Kas see haigus on elulõpuni jääv?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus ja diabeet ei ole omavahel kuidagi seotud.
Suitsetamine mõjutab mõlema haiguse põdejaid negatiivselt (soodustab suhkruhaigetel veresoonte kahjustuste kujunemist, ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja rasedus

Tere!

Olen põdenud kilpnäärme ületalitlust, aga ravi lõppes (Tiotil) pool aastat tagasi - siis olid näidud normis. Nüüd olen 4 nädalat rase, sellest ka küsimus -
Kas rasedus võib esile ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme ületalitluse põhjuseks oli difuusne toksiline struuma (autoimmuunne kilpnäärmehaigus), siis rasedus tõenäoliselt haiguse ägenemist esile ei kutsu. Suur tõenäosus haiguse ägenemiseks ...

Loe edasi

Kilpnääre ja antikehade hulk veres

Tere Doktor !

Minul avastati eelmine aasta kilpnäärme ületalitlus, samas antikehade hulk veres oli ka ligikaudu 1000 ringis. mida näitavad antikehad? kas lisaks ületalitluse kilpnäärme põletikku? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antikehade kõrge tiiter näitab, et ületalitluse põhjuseks on Teil kilpnäärme autoimmuunne haigus - difuusne toksiline struuma. Ja ei midagi muud.
Viinakompressi pole kaelale teha vaja. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Millest võib olla tingitud kilpnäärme ületalitlus (kui suguvõsas ei ole seda haigust viimase teadaoleva nelja põlve jooksul esinenud)? Samuti sooviks teada, kas on võimalik kilpnäärme ületalitlus (S-TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse kaks olulisemat põhjust on autoimmuunne kilpnäärmehaigus või ületalitlevate sõlmede esinemine kilpnäärmes. Kumb neist Teil ületalitlust põhjustab, selgitavad uuringud. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: