Kilpnäärme ravi 23.04.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Ravin hüpotüredoosi 3 aastat.2017 a suvel kerkis TSH näit 13,01 äki
ki üles,varasemad nõidud olis 4.6-5,2 seda koos raviga algul 50ug siis aasta 75ug. Peale TSH tõusu võtsin 100ug 2 kuud pärast oli TSH 3,3. Jäin edasi võtma 100ug. Nüüd aprillis oli TSH 4,65. Aprilli keskel põdesin Agrippi ja peale seda on mul tekkinud väga imelik olemine, lihasvärinad.unetus higistamine, närvilisus, tekkib kohsti selline jõuetus see pole nagu füüsilene vaid selline närvisüsteemiga seotud.On ja päeva jooksul mööduvad. Kuna gripi põdemisel oli söögiisu väga kehva siis need kaebused tekkisid 10 päeval. Peale seda oli endokrinoloogi vastuvõtt kes määras ülepäva L-Thyroxini 100ug ja 125 ug. Olen nii võtnud aga need sümptoni nagu süvenevad. Kogu küsimus kas annused on äkki liiga suured.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teile tehtud uuringute alusel annused liiga suured ei ole. Enamusel norm- või mõõdukalt ülekaalulistel naistel tõuseb L-türoksiini annus aja jooksul 100 mcg-ni päevas ja jääb siis aastateks püsima. Arvan, et kehva enesetunde põhjuseid tuleb otsida mujalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Autoimuunne

Tere
Kas kilpnäärme alatalitus autoimmuunse haiguse tõttu võib põhjustada depressiooni ja aknet? Ravi ma ei saa, sest arst ütles, et ei pea ravima.

Lugupidamisega
34. aastane naine

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie info põhjal jääb ebaselgeks, kas Teil diagnoositi kilpnäärme alatalitlus, mis on tingitud autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest või normtalitlusega autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Autoimmuunset ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere.
Mul diagnoositi madal kilpnäärme talitus.
Alumine0,40 ûlemine 4,0 ja THS 6,94 U m/l
Perearst ûtles saan mingid kerged rohud peale ja saab paremaks.
Läksin aga endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletik ehk teiste sõnadega autoimmuunne kilpnäärmehaigus on pärilik ja pole ravitav. "Kerged rohud", millest perearst rääkis ongi seesama "hormoonravi", mida saama hakkate. Analüüside ...

Loe edasi

Kilpnäärme vähenemine

Tere!
Minu tädil on diagnoositud kilpnäärme vähenemine. Mida see tähendab ja kas on ohtlik haigus? Kilpnäärme mõõdud on - parem 0,8x0,98x1,99 ja maht 0,925 Vasak 0,56x0,58x1,01. maht on 0,172.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme atroofia tavaliseks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit ja siis käib mahulise vähenemisega kaasas ka kilpnäärme alatalitluse teke. Haigus on päriliku eelsoodumusega ja ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Arst ütleb, et ma ilmselt jään kogu eluks tablette võtma. Aga kas mingisugust muud ravi sellele haigusele ei ole? Nii et saaks tablettidest vabaks? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus enamasti pöördumatu seosund. Mingit muud ravi peale sünteetilise kilpnäärmehormooni olemas ei ole (ei aita ei taimed, ei vitamiinid, ei nõidus ega ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Kuidas ravida kilpnäärmet, kui analüüs on Kilpnäärme analüüs TSH<0.010, FT4 38?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme ületalitlusega. Ravitakse kilpnäärmehormoonide sünteesi pärssivate tablettravimitega, millest Eestis on saadaval tiotiil ja thyrozol. Ravi võib korraldada ka perearst, ...

Loe edasi

vitiliigo

tere!

olen kuulnud seosest vitiliigo ja kilpnäärme haiguste vahel. küsimus aga et kui kilpnäärme korda saab (näiteks opereeritakse või lihtsalt saadakse tablettidega normi) kas siis on ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vitiligo võib esineda koos autoimmuunse kilpnäärmehaigusega, kuid ei ole sellest põhjustatud. Seega ei mõjuta kilpnäärme ravi ega selle tulemus kuigivõrd vitiligo esinemist. Korras kilpnäärme ...

Loe edasi

Sünnitusjärgne türeoidiit

Tere,

Olen 26 aastane ja sünnitasin pool aastat tagasi teise lapse. Varem kilpnäärmehaigusi pole olnud. Nüüd selgus, et mul on kilpnäärme alatalitlus. Lugesin kuskilt, et selle põhjuseks võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks võib Teil tõepoolest olla sünnitusjärgne türeoidiit. Tegemist on autoimmuunse türeoidiidiga, mis ägeneb sünnituse järel ja võib siis põhjustada ka kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Umbes 15 a. tagasi oli mul kilpnäärme ületalitus, mis paari aastase raviga möödus. Nüüd hakkasin jälle ennast halvasti tundma, südame pekslemine, närvilisus, higistamine. Tehti analüüsid, TSH oli 0,04, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH supressioon sellisele väärtusele nagu Teil, viitab siiski kilpnäärme ületalitlusele. Kahjuks ma ei tea, millise ületalitlust põhjustava kilpnäärme haigusega Teie puhul tegemist on. Oletan, ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja jodeeritud sool

Kas peaks sööma türeotoksikoosi puhul jodeeritud soola, või on see hoopis vastupidi, et jodeeritud soola peaks sööma alatalitluse puhul? Kõike head soovides A.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jodeeritud sool leevendab joodivaegust meie igapäevatoidus ja on joodivaegusest tingitud kilpnäärme suurenemise profülaktika. Kui on välja kujunenud kilpnäärme talitlushäire (üle- või alatalitlus), ...

Loe edasi

Jood

Kui kahjulik on tervisele kilpnäärme ravi radioaktiivse joodiga ning kas peale ravikuuri säilib võimalus rasestuda ja saada terve laps?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ravi radioaktiivse joodiga ei ole organismile kahjulik. Soovitav on hoiduda selle järgselt rasestumisest 6 kuud (nii kaua võtab tavaliselt aega ka hormoonitaseme stabiliseerumine). ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: