Kasvu piiramine 22.08.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Sooviks teada kas oleks võimalik oma kasvu piirata? Ei ole isiklikult oma pikkusega rahul ja ei tahaks eriti enam kasvada ka.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Normaalset kasvu piirata ei saa ega tohigi. Kui olete eakaaslastest oluliselt pikem, tasub siiski ema-isa ja perearstiga nõu pidada, et haiguslikku liigkasvu õigeaegselt diagnoosida. Kui tegemist on tõepoolest kasvuhormooni liiaga, saab seda ka edukalt ravida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kasvu Kinni Jäämine

Tere ma olen 17, ja tahaksin teada ,et kas trenn võib mõjutada kasvu kinni jäämist?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib mõjutada, kui treenite ülekoormusel. Arutage asja oma treeneriga ja võimalusel ka spordiarstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Juuste kasvu kiirendamine

Soovin uurida, et kas on olemas mõnda efektiivset juuste kasvu kiirendavat või soodustavat toodet, mida kasutada pärast keemiaravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei ole juustekasvu spetsialist. Soovitan küsida nahaarstilt (juuksed on naha manused) või keemiaravi arstilt, kelle keemiaraviga seotud probleemide osas suur kogemus.
Tervitades,
Loe edasi

Kasvu soodustavad preparaadid

Kas Te oskate soovitada preparaate, mis soodustavad kasvu või stimuleerivad kasvuhormooni teket? Näiteks glükosamiin on luude jaoks vajalik, kuid kas 17-aastaselt on seda mõtet võtta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kasvu soodustab valgu-, vitamiini- ja mineraalainete rikas toit, jõukohane füüsiline koormus ja piisav uni. Glükoosamiinil ei ole küll mingit kasvu stimuleerivat toimet. Kui tegu on kasvuhormooni ...

Loe edasi

Kasv

Kas musta kohvi joomine ehk kofeiin tõesti paneb kasvu seisma/aeglustab kasvamist? Olen kuulunud, et ka viin ja suitsetamiine teevad seda, vastab see tõesti tõele??

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohv ega tee pikkuskasvu ei mõjuta. Suitsetamisel ja alkoholil (kui on tegemist alkoholi kuritarvitamisega) on kasvu pärssiv toime. Olulised kasvamist soodustavad tegurid on täisväärtuslik ...

Loe edasi

Kasvu suurendamine

Tere! Olen 23a noormees ja probleemiks on rahulolematus oma kasvu suhtes, nimelt olen 172cm pikk, kuid sooviks kasvõi 5cm juurde kasvada. Kas on see üldse kuidagimoodi võimalik? Kas mõned kasvuhormooni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
23-aastaselt pole kasvada võimalik enam mingil moel. Luude kasvutsoonid on kinni ja pikkuskasvu enam ei toimu. Peate oma pikkusega leppima.
Tervitades,
...

Loe edasi

kasvu-kaalu probleem

Kas inimese kasvu ja kaalu on võimalik kompleksselt piirata? 13a. tüdruk on 1.88 pikk ja kaalub 108 kg.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda esmalt perearsti poole ja siis käia tütarlapsega ära lasteendokrinoloogi vastuvõtul. Kui kiire kasvu ja ülekaalulisuse haiguslikud põhjused on välistatud, saate arstilt ...

Loe edasi

Liiga suur laps

Tere!
Kas tänapäeval saab midagi ette võtta ka liiga kiire kasvamise puhul? Minu laps on seitsme aastane, kuid 10-aastase lapse kasvu ja luustikuga. Käime ka endokrinoloogi juures, kuid visiitide ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole endokrinoloogid Teie lapsel hormonaalseid kõrvalekaldeid avastanud ja jälgivad tema kasvu ja arengut. Igal lapsel on oma kasvudünaamika ja see, et laps on praegu eakaaslastest ...

Loe edasi

ülekaalulisus

Mu 10 aastasel pojal on jalalabal luumõra ja traumatoloog ütles,et selline ülekaaluline laps ei tohiks palju vett juua,eriti pärast treeningut.Ta on 1,58 m. ja kaalub 62 kg.Kuidas on seotud mõra ja veejoomine ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raske öelda, mida traumatoloog silmas pidas. Teie poeg on küll mõnevõrra ülekaaluline, kuid veejoomise piirangul ma küll mingit põhjendust ei näe.
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: