Ei oska enam kuskile pöörduda 05.12.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Kahtlustan,et minu kilpnäärmega võib olla midagi korrast ära.
Loodan, et väga segaselt ei seleta ning ehk oskate mind kuidagi aidata :)

Mulle on pikemat aega juba muret teinud minu kõri-kael. Kõri seinal on täpid, mis on juba mitu aastat-need lihtsalt ei lähe ära. Kui tuttavad ümberringi on tavaliselt haiged, siis on tüüpilisteks muredeks nagu ikka köha, nohu, kurk valus, palavik jne...aga minul kui üldse midagi on, siis ainult kurk, mis on hästi valus paar päeva (1-2)ja palavik on 37,2-seejärel läheb see aga üle ja kuni järgmise korrani. Käisin sellega jaanuaris arstijuures ja kirjutati kurgu spray ja kõik. Täpid on endiselt kõril alles ning aegajalt on endiselt neid õhtuid kus on järsku palavik 37,2 ja siis see jälle möödub. Mõnikord on lausa tunne nagu terve kael oleks paistes (ka teised on seda minult küsinud) ja vahetevahel on ka kehva hingata.
Kõige suuremat muret põhjustab aga viimasel ajal see, et enesetunne on kehva, ei tea kas see võiks olla seotud kilpnäärmega kuidagi või mitte.
Nt. kõige hullem hiljuti oli eelmisel laupäeval peale SPA-s käimist, u.10 minutit kestis: tundsin, kuidas järsku hakkas paha-pearinglus, selline tunne,et kas tahaks nüüd oksendada või läheb kõht lahti, õrn paanika ja süda tagus meeletult kiiresti, käed ning jalad oli külmad ja värisesin üle terve keha. Otsustasin siiski tualetis käia ning proovida, väljaheide oli rohekas õrnalt. Mõtlesin,et ehk oli toidumürgitus kuni see tunne möödus jäin magama lõpuks ja järgmisel päeval olin lihtsalt väsinud ja kurnatud.
Paari päeva pärast kordus täpselt sama asi ainult,et ilma südamekloppimiseta.
Otsustasin perearsti juures käia kuna olen alati kahtlustaund, et asi võib olla südames, diabeedis (vanaemal on) või ehk kilpnääre-mis on mulle alati muret teinud. Tean,et internetist pole hea mõte kõike alati lugeda aga enda jaoks teen ikka vahevahel uuringuid. Lugedes neid sümptomeid on mul nendest üsna paljud:
- väsimus, unisus päeval, ka pärast korralikult magatud ööd;
- külmatunne
- kõht, mis oleks nagu paistes (ei taha isegi tervisliku toitumise ja trennijuures kaduda)
- kontsentratsiooni häired
- juuste hõrenemine
- kuiv nahk
- meeleolu langus
kahtlused, mul on. Aga nüüd arsti jutujuurde tagasi. Sain täna vastused (võeti veenist verd, uriiniproov ja reedest kuni laupäevani oli ka aparaat küljes, mis mõõdab südametööd) ning öeldi,et kõik tulemused on korras:kilpnääre, kolesterool, glükoos jms, uriiniproov korras ja süda ka korras. Muidugi olin ma hetkeks väga õnnelik kui seda kõike kuulsin aga siis käis ikka mõte peast läbi,et mis mul siis viga on kui kõik näitajad korras on? Kas kujutan ette endale-võimatu? Ja see ongi minu kõige suurem küsimärk siiani ning ei tea kuhu või kelle poole pöörduda oma murega. Perearsti juures öeldi,et nüüd ootame kui halb hakkab võite uuesti pöörduda. Olen siiamaani sellest vastusest šokeeritud kuna ma väga kardan,et see tunne võib uuesti tulla ja mulle see ei meeldinud, tundsin ennast ikka väga halvasti.

Üks küsimus veel, kas kilpnäärme uurimiseks saab kõige täpsema vastuse vereanalüüsist või on vajalik ka ultraheli või muu?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui Teie näete kõri seinal täppe, peaks ka perearst neid nägema. Ma soovitan teil neid koos vaadata. Võib-olla polegi need haiguslikud. Kui aga on tegemist näiteks tonisilliidiga (mädase mandlipõletikuga), tuleb mandlid eemaldada. Nendel täpikestel (olgu nad mis iganes) kilpnäärmega seost ei ole.
Nüüd kilpnäärmeuuringutest laiemalt. Kilpnäärme talitlusest saame ülevaate määrates hormoonide sisaldust veeniveres - kui see on normist kõrgem, on tegemist ületalitluse, kui madalam, alatalitlusega. Nagu aru saan, tehti Teile selline analüüs ja tulemus jäi normi piiridesse, seega ei ole kilpnääre väsimuse, unisuse, juuste hõrenemise, meeleolu muutuste jne. põhjustajaks. Viimatinimetatud vaevused võivad esineda kilpnäärme talitlushäire puhul, kuid kuna veri oli korras, siis talitlushäiret Teil ei ole. Ka episood peale SPA-d pole kuidagi kilpnäärmehaigusele iseloomulik. Pigem jätab see mulje paanikahäirest.
Teine aspekt on kilpnäärme suurus ja sõlmelisus, mille kohta vereproov informatsiooni ei anna - seda saab uurida ultraheliga. Normist suurem ja/või sõlmeline kilpnääre võib tekitada kohalikke vaevusi - "tükitunnet", rasketel juhtudel hingamisraskusi, põhjustada kaela deformatsiooni. Harvadel juhtudel võib kilpnäärmes areneda pahaloomuline kasvaja. Kui perearstil Teie kaela katsudes jääb kahtlus, et kilpnääre võiks olla suurenenud või sõlmeline, suunab ta Teid ultraheliuuringule.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Probleem pulsiga

Tere! Olen hädas pikka aega kõrge pulsiga. Olen 46 a naine.Pingelisemas olukorras 110 ja rahulikus kuskil 90 ringis. Kardioloog soovitas pöörduda endokrinoloogi poole. Tegin vereanalüüsi. Perearst väidab ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kardioloog pidas tõenäoliselt silmas kilpnäärme talitluse uuringut, kuna kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada pulsisageduse tõusu rahuolekus. Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid olid korras ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: