Dibeet 28.03.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, mul on probleem selline, et mul on kesmine veresuhkur üle 9. Samas pole mul ka peale seda ka nüüd menstruatsiooni olnud. Rase ma ka ei ole, olen teste teinud juba päris palju ja kõik negatiivsed.
Kas see võib tuleneda sellest, et veresuhkru keskmine on nii kõrge või peaks ikka günekoloogi juurde pöörduma? Kas see , et mul kesmine veresuhkur on üle 9 on väga hull ja võin sellise näiduga varsti ära surra?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kas olete päris "algaja", et selliseid küsimusi küsite? Keskmine veresuhkur 9 on piisavalt "halb", kuid ei põhjusta surma, vaid näitab, et veresuhkur on piisavalt kõrge, et kahjustada Teie silmi, neerusid ja närve. Menstruatsioonid tavaliselt Teie vanuses nii kergelt ei lakka, siin oleks tõepoolest vajalik günekoloogiga konsulteerida. Küll aga võib diabeedi halb kompensatsioon pärssida viljakust ja olla riskiteguriks loote väärarengute tekkel.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus, radiojoodravi ja selle oodatavad tulemused

Tere,
Käisin 3 nädalat tagasi seoses kilpnäärme ületalitusega radiojoodravil. Ravi ootasin kevasest saadik, kui kilpnäärme vaevused avastati. St üle poole aasta ei ühtegi tabletti ega muud abi! Sellest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi võib mõnikord esimestel ravijärgsetel kuudel ületalitlusest põhjustatud vaevusi hoopis süvendada. Hiljem, kui ravitoime saabub, vaevused leevenevad. Soovitan oma raviarstiga ...

Loe edasi

Liigne higistamine tuhara vahelt

Mis põhjustab liigse higistamise tuhara vahelt. Isegi mitte füüsilise koormuse ajal.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokriinhaigusega ma Teie vaevusi ei seostaks. Ehk kurdate oma muret androloogile (meestearstile).
Tervitades,
dr.Anu Ambos.

Loe edasi

Hüpotüreoosi ravi

Perearsti poolt tehtud kilpnäärme analüüsidest (ainult) TSH (esmakordne määramine-varasemalt ei ole kontrollitud), mis olnud 5,51 mIU/l- sellega alustatud hüpotüreoosi ravi tbl.L-thyroxini 50 mcg x1. Samal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit ja selle seisundiga kaasneb tõepoolest oluline kilpnäärme alatalitluse risk. Siiski arvestades Teie vanust ei ole TSH väärtus ...

Loe edasi

juuste väljalangemine

Tere!

Minu mure põhjuseks on juuste väljalangemine, mis on kestnud umbes neli aastat. Juuksed murduvad kergesti, on haprad, elutud ja hõredad. Olen käinud trihholoogide juures, perearsti jutul, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Androgeense allopeetsiaga kindlasti tegemist ei ole - nimelt on Teie androgeenid täiesti korras. Tegelikult tehtud analüüsidest juuste väljalangemise põhjus ei selgu. Hormoonanalüüsid on kõik ...

Loe edasi

TSH ja rasedus

Tere

Olen 13+5 nädalat rase. Kilpnäärme alatitlus on mul olnud juba esimese raseduse ajast (2015 aasta). Olen siiamaani võtnud l-thyroxini 125 mikrogrammi, näidud on siiamaani selle annusega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel võiksite L-türoksiini annust suurendada 150 mcg-le päevas. Kordusanalüüsid võiks teha 4-5 nädsala möödudes.
Tervitades,
dr. ...

Loe edasi

Insuliiniresistentsus

Tere!

Insuliiniresistentsuse testi tulemused olid enne glükoosilahuse joomist, 30min pärast, 1,5h hiljem peale esialgset joomist. 2h möödumisel tulemust ei võetud:

4,3 - 7,5 - ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellisest insuliinresistentsuse testist nagu Teie kirjeldate, kuulen esimest korda. Ei tea, mida sellega on soovitud uurida. Diabeedi diagnoosimiseks selline test küll ei kõlba. Soovitan tulemuste ...

Loe edasi

KÕRI

Juba nädal aega on neelates valus. Mitte kurk, ei ole isegi punane. Pereõde vaatas. Valus on sõlme peal ja sõlme all augus.Ei valuta, aga kui neelan , on valus. Pereõde ütles , et võta 2x päevas parazetamooli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska küll asjast midagi arvata. Soovitan võtta paratsetamooli 2 korda päevas nagu pereõde soovitas. Kilpnäärmehaigused tavaliselt neelamisvalulikkust ei põhjusta.
Tervitades,
...

Loe edasi

Käte suremine öösel - õlavarrest alates , mõlemal käevarrel

Tere.

Öösel une ajal, surevad käed täies ulatuses.Diabeet 2 tüüpi 2 aastat tagasi diagnoositud.Kas käte suremine võib olla seotud diabeediga? Millised ravi võimalused oleks olemas ,kas magneesium ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Käte "suremine" öösiti ei ole tõenäoliselt seotud diabeediga. Magneesiumi vaegusega siin samuti tegemist ei ole. Kahtlustada võiks pigem nn. tunneli sündroomi. Soovitan probleemist perearstiga ...

Loe edasi

Rullmassaazi vastunäidustus

Tere!
Miks on rullmassaaz vastunäidustatud kilpnäärme ületalitluse korral?
Jaanuari kuust alates ei ole pidanud ravimeid võtma, kilpnääre on kontrolli all, kas siis võib rullmassaazis käia?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib. Vastunäidustus puudutab ületalitluse ägenemisperioodi, mitte remissiooni ehk vaibeperioodi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre

Tere. Kael andis tursumisega märku, et oleks vaja uurida seda. Lasin siis juba täieliku vereproovi teha, kopsu pildi ja kõik on väga hästi. Perearst saatis mind ka sonograafi, et kaela pehmetest kudedest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, kui rahustav see just on, kuid Teid ootab ees plaaniline operatsioon - kilpnäärme eemaldamise lõikus. Kilpnääre on normist kordades suurem (normaalne maht meesel kuni 25ml, Teil 103ml) ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: