Dibeet 28.03.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, mul on probleem selline, et mul on kesmine veresuhkur üle 9. Samas pole mul ka peale seda ka nüüd menstruatsiooni olnud. Rase ma ka ei ole, olen teste teinud juba päris palju ja kõik negatiivsed.
Kas see võib tuleneda sellest, et veresuhkru keskmine on nii kõrge või peaks ikka günekoloogi juurde pöörduma? Kas see , et mul kesmine veresuhkur on üle 9 on väga hull ja võin sellise näiduga varsti ära surra?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kas olete päris "algaja", et selliseid küsimusi küsite? Keskmine veresuhkur 9 on piisavalt "halb", kuid ei põhjusta surma, vaid näitab, et veresuhkur on piisavalt kõrge, et kahjustada Teie silmi, neerusid ja närve. Menstruatsioonid tavaliselt Teie vanuses nii kergelt ei lakka, siin oleks tõepoolest vajalik günekoloogiga konsulteerida. Küll aga võib diabeedi halb kompensatsioon pärssida viljakust ja olla riskiteguriks loote väärarengute tekkel.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere! Mul on juba mõned aastad kilnäärme alatalitlus ja tarvitan regulaarselt rohtusid. Aeg ajalt lähevad näitajad paigast ära ja on tulnud ravimi doose suurendada. Olen täheldanud, et tavaliselt juhtub ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks on suurel enamusel juhtudest autoimmuunne türeoidiit. See on päriliku eelsoodumusega tõbi ja eluviisiga siin seost ei ole. Kui alatalitlus on kord juba tekkinud, ...

Loe edasi

Türeotoksikoos difuusse struumaga

Peale lapse sündi lõi välja kilpnäärme ületalitlus. Näitajad olid väga kõrged. Tiotili ravi hakkas nädalaga mõjuma. Alustasin 4 tabletiga. Täna võtan 1 tableti. Kõik oli hea, kuid viimasel ajal tunnen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eks see väsimus tuleb kõigest kokku - nii ravi foonil tekkinud kergest alatalitlusest kui ka magamata öödest ja rinnaga toitmisest. Sporti võite siiski jõudu mööda teha ja nagu ütles perearst, ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsi vastused

Tere!
Käisin Synlab`s kilpnäärme analüüse andmas. Sain sellised vastused: TPO-Ak >1300, TSH 5,0 ja FT4 16,83. Kas peaksin endokriniloogi konsultatsioonile minema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO-AK tiitri tõus viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. TSH on minimaalselt üle normi ja FT4 normi piires. Nende näitajate alusel on kilpnäärme talitlus Teie vanuse kohta piisav ja ravi ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüstid

Tere kas on põjust muretsemiseks, kilpnäärmes on tsüstid suurim läbimõõduga 3,2x1cm. Kas punkteerimine oleks vajalik? Mida soovitaksite ette võtta? 08.03 on uus ultraheli kontroll, kuid sooviks teada ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsüstid enamasti pahaloomulised ei ole ja kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Tegeleda tuleb nendega siis, kui mõni neist tõeliselt suureks kasvab ja valulikuks muutub või kaelal inetult näha ...

Loe edasi

TSH 11,35

84,aastasele emale tehti vereanalüüs ja suunati edasi ultrahelisse ja saatekirja peal on TSH 11,35.Ultrahelisse saamist tuleb oodata kuu aega.Kontrollitakse ka sapikive mis tal vist on.Seoses söögiisu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on normist veidi kõrgem ja viitab mõningasele kilpnäärme alatalitlusele, mis võib olla seotud ka Teie ema kõrge vanusega. Kindlasti ei ole kilpnäärme alatalitlus aga ei öise higistamise ...

Loe edasi

kilpnääre

Lugupeetud doktor Anu Ambos

Saadan Teile vereanalüüsi tulemused,
palun öelge, kas analüüsid on normis või on murtesemiseks põhjust?TSH oli võetud kahe nädalase vahega.

TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on mõlemal määramisel normi piires ja antikehade tiiter madal. T4 ja T3 kohta ei oska midagi öelda, sest ei tea konkreetse labori vastavaid normväärtusi (meie laboris määratakse nende hormoonide ...

Loe edasi

Ebastabiilne ainevahetus

Tere,

Kas sõlm kilpnäärmes võib tekitada ebastabiilsust kilpnäärme töös, st nii ala, kui üle talitust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm kilpnäärmes võib tekitada kilpnäärme ületalitlust, alatalitlust mitte. Enamus sõlmelisi muutusi siiski talitlushäiret ei põhjusta. Kui kilpnäärmes on sõlm ja hormoonanalüüs näitab kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnäärne ületalituse mõju rinnaga toitmisel

Tere!
Olen diagnoositud kilpnäärme alatalitusega. Viimane l-türoksiini doosi reguleerimine oli 2017. aasta algul, mil jäin lapseootele - endokrinoloog määras ennetavalt 125 mcg päevas aga kuna hakkasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil ei ole kilpnäärme ületalitlust, asendusravi L-türoksiiniga on lihtsalt veidi üleannustatud (see, mis oli õige annus raseduse ajal, on peale sünnitust osutunud veidi ülemääraseks). Tegite ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja L-tütoksiin

Tere,
Aprilli lõpus tehtud parempoolne kilpnäärme lobektoomia. Diagmoosiks oli Hashimoto türeoidiit. TsH oli jaanuari algul 5.25 ning määrati ravi 25mcg L-türoksiini päevas. Kas on võimalik, et mingi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti ei põhjusta L-türoksiin mikroannuses (25 mcg on väga väike annus) ei väsimust ega meeleolu muutusi.
Kas peate tulevikus kogu aeg asendusravi saama või mitte, ma esialgu ennustada ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnääre

Kirjutasin varem ka, kuid ei andnud täielikku informatsiooni. Olnud aastaid juba alatalitus. Kolm kuud tagasi oli raseduse peetumine 8n. Praegu olen rase 6n. Peale emos käiku( kerge verine määrimine) ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, peaks muretsema küll! Kui planeerite rasedust, tuleb asendusravi kindlasti korralikult võtta ja ei teeks paha ka eelnev hormoonanalüüs, et olla kindel, et näitajad on tõepoolest korras. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: