Veresuhkur ja kilpmnääre 20.06.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen 64-aastane naine. Sattusin mai lõpus kerge mikroinsuldiga Mustamäe haiglasse ja seal tehti mulle üle ootuste põhjalikud uuringud, s.h. ka vereanalüüsid. Kunagi pole ükski arst mulle rääkinud veresuhkrust ja ju arvasin, et see väga normis on olnud. Viimane, see haiglas tehtud analüüs näitas , et GLU on 7,5 (norm 3,5-5,0)
Kas seda võib lugeda kõrgenenud veresuhkruks? Analüüs võeti varahommikul söömata-joomata olekus.
Kuna mul avastati alles 3 kuud tagasi kilpnäärme alatalitlus ja saan L-thyroxini , siis tekkis mõte, et kas veresuhkur äkki on tõusnud seoses selle uue ravimi kasutamisega. TSH oli mul aprilli algul üle 50, ja seal Mustamäe haiglas tehtud analüüs näitas juba ainult 1,06. Minu neuroloogist tohter arvas ka, et see 100 mg L-thyroxini on palju ning soovitas võtta 50 mg suveperioodil. Nii olengi teinud. Oma arstile pole hakanud uuesti trügima, sest ta käskis mul tulla alles oktoobris kohale. Aga tervis on kehvavõitu, viimasel ajal on pidevalt pearinglused, eriti hommikuti ei saa tasakaalu. Varem niisugust asja pole esinenud. On see siis nüüd juba vanadusest?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Veresuhkur 7,5 mmol/l veeniverest tühja kõhuga on suhkurtõvele iseloomulik väärtus. Diagnoosi panemiseks tuleks analüüsi siiski veelkord korrata. Miks seda haiglas kohe ei tehtud, ei oska kommenteerida. Esialgu soovitan loobuda magusast (ka meest ja magusatest puuviljadest) ja teha sügisel oma endokrinoloogi juures vajalikud täiendavad uuringud. L-türoksiin suhkurtõbe ei põhjusta.
Tõenäoliselt vajab korraldamist ka L-türoksiini annus. 50 mcg tundub minule küll liiga vähene olevat, et väljendunud alatalitlust adekvaatselt kupeerida (diagnoosimisel TSH 50 mIU/l). Annuse vähendamine neuroloogi poolt ei tundu kuigi põhjendatuna. Vastuse annab hormoonanalüüs, mille soovitan juba augustis-septembris ära teha.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

GTT

Tere.

Tühja kõhuga oli veresuhkur 5,8. Saadeti GTT tegema. Tulemuseks tühja kõhuga 5,2, ja 1 h ja 2 h hiljem üle 5e.

Kas ikkagi diagnoosiks rasedusaegne diabeet?

Väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu teada peab rasedal (kuigi ma rasedatega igapäevaselt ei tegele) tühjakõhu veresuhkur olema alla 5,1 mmol/l. Seega pole Teil tõusnud mitte koormusjärgne, vaid just tühjakõhu veresuhkur. ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur

Kõrgenenud veresuhkur. Veeniverest hommikul söömata joomata 6,6, Perearst soovitas mitte süüa magusat ja puuvilju. Kolme kuu veresuhkur normis. Kas peaksin antud teemaga pöörduma kuhugi spetsialist poole. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei pea kuhugi pöörduma. Perearst ongi just see õige spetsialist, kes nn. eeldiabeediga tegeleb. Magusa söömist tuleb tõepoolest piirata, püüda rohkem liikuda (suvi anneb selleks ka head võimalused). ...

Loe edasi

veresuhkur

Kui õhtune veresuhkur peale sööki 2 ,5 tundi on 7,9, on seda väga palju?
Võtan ka rohtu veresuhkru alandamiseks.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole väga palju. Lisaks oleks mõistlik kompensatsiooni hindamiseks mõõta ka hommikust tühjakõhu veresuhkrut ja määrata perearsti juures glükohemoglobiini. Suure tõenäosusega on kompensatsioon ...

Loe edasi

Hommikune kõrge veresuhkur

Hommikune veresuhkur glükomeetriga mõõtes on erinevatel päevadel 6,4-7,9. Detsembris tehtud veeviverest oli keskmine 6,4. arsti sõnul ravi ei vaja ja pean dieeti. Dieediga on langenud peale lõuna ja õhtusööki ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hommikune veresuhkur sõltub glükoosi tootmisest maksas. Just maks hoiab meie veresuhkrut piisavana pikema söögivahe korral. Selleks on maksas glükogeeni varu, millest glükoosi toodetakse. Teie ...

Loe edasi

Veresuhkur

Veresuhkur tihti kõrge, täna näiteks 15,6, väga halb olla, pea küb ringi ja kõnnin nagu vatis. Nii kõrge polegi olnud - on üle 10. Ei ole söönud midagi erilist, mitte rohkem ka magusat. Kui algab väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 15,6 mmol/l on väga kõrge! Palun pöörduge võimalikult kiiresti täiendavateks uuringuteks ja vajadusel ravi alustamiseks oma perearsti poole. Seni tuleb magusast täielikult loobuda.
Loe edasi

Veresuhkur

Minul veresuhkur pisut kõrgevõitu.Viimane 3 kuu suhkrusisaldus oli 6,9.Nüüd hoian toiduga ja praegu on mõõtmisel suhkrunäit olnud enne sööki alla 6
Täna hommikul 2,5 tundi peale sööki oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glükohemoglobiin 6,9% on päris hea näitaja ja ka Teie poolt mõõdetud veresuhkru väärtused on ilusad. Võite jätkata metformiini esialgu samas annuses. Kui tulevikus veresuhkur tõuseb, võib perearst ...

Loe edasi

veresuhkur

abikaasa on II tüübi diabeetik ning tal on glükomeeter. Uurisin ka enda verd ja üllatuseks leidsin, et veresuhkur hommikuti tühja kõhuga on 8-9. kas on põhjust pöörduda perearsti poole?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on põhjust küll. Kindlasti tuleks teha veresuhkru analüüs tühja kõhuga veeniverest ja vajadusel ka suhkrukoormustest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Veresuhkur

Kui on madal veresuhkur (3,3-3,6), mida selleks teha ja mis võib olla põhju-
seks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur on normaalne (tühjakõhu veresuhkru norm 3,3-5,5 mmol/l) ja teha pole vaja midagi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Veresuhkur.

Tere! Veresuhkur on 3,5. Kas see on normaalne või võiks olla kõrgem.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur jääb normi piiridesse (3,3-5,5 mmol/l).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

veresuhkur

mida arvata veresuhkrust 3,0?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 3,0 mmol/l jääb küll normi piirist minimaalselt allapoole, kuid haiguse tunnuseks see ei ole. Silmas tuleb pidada, et kui nimetatud väärtus mõõdeti glükomeetriga, on viimaste lubatud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: