28.a naine tahab teada ... 14.03.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Mul oli aasta alguses kilpnäärme operatsioon. Olen huvitatud kas peale oppi võin kasutada Mepiform plaastreid oppi armi paremaks kustutamiseks, samuti tahan teada kas kilpnäärme eemaldamisega on loogiline minu kehakaalu tõus, olen peale oppi juurde võtnud ligi 8 kilo.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Plaastreid võite kasutada.
Loodan, et käisite kuu aega peale kilpnäärme lõikust endokrinoloogi juures ja tegite hormoonanalüüsi, nagu kord ette näeb. Kui tõepoolest eemaldati kogu kilpnääre või suurem osa sellest, vajate asendusravi L-türoksiiniga. Asendusravi adekvaatsust tuleb aga hormoonanalüüsiga kontrollida. Kui operatsioonil eemaldati ainut üks sõlm (tsüst) või üks kilpnäärmesagar, Te tõenäoliselt asendusravi ei vaja. Samas on operatsioonijärgne kontroll siiski vajalik. Asi puudutab ka Teie kehakaalu. Kui hormoonid on korras, pole kilpnäärmelõikus kaalutõusus süüdi, kui aga peale lõikust on tekkinud alatalitlus, saab asendusravi abil ka kogunenud kilodest lahti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Inimene kui tervik

Selline küsimus, mis ei puuduta otseselt endokrinoloogiat, aga kas ma peaksin rääkima enda endo raviarstile sellest kuidas ma hetkel "katki" olen nutuhood, emotsioonid löövad ülepea, käed hakkavad värisema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, ka sellist infot Teie emotsionaalse seisundi kohta võiks Teie endokrinoloog teada. Nimel mõjutab kortisool ka emotsionaalset seisundit ja mõnikord on just emotsionaalse tasakaalu kadumine ...

Loe edasi

TSH ja FT4

Tere!

Sain järmised vastused:

FT4
9.97 pmol/L

TSH
0.49 mU/L

Kas tulemused on normi piires?

Suured tänud!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui aluseks võtta PERH-i normid (minu põhitöökoht), siis TSH on normis, FT4 veidi alla normi. Kui Teile on teinud analüüsi mõni teine labor, võib FT4 norm ka teistsugune olla ja sel juhul on ...

Loe edasi

Hüperinsuleemia

Tere!

Tegin hiljuti GTT testi ja selle tulemusena selgus, et mul on hüperinsuleemia. Tulemused 0, 60 ja 120 minuti pärast on järgnevad: glükoos 5.4 - 5.3 - 5.2. Insuliin 11.6 – 64.8 – 34.9.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hüperinsulineemia peegeldab organismis esinevat suhtelist insuliinitundetust (insuliinresistentsust). Selleks, et veresuhkrut korras hoida, peab Teie kõhunääre tootma tavapärasest rohkem insuliini. ...

Loe edasi

Insuliini süstimine.

Tere.
Minul diagnoositi 6 aastat tagasi 1tüüp diabeet.
Hetkel süstin baasali 16üh Tresibat, õhtul.
Mure on selles, et ma pole aru saanud, kuidas ma saan välja arvutada oma lühitoimelise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega muud pole teha, kui sõita diabeediõe vastuvõtule mandrile - kas Tallinnasse või Haapsallu. Üldiselt võib öelda, et tavapärane lühitoimelise insuliini annus normkaalulise 1. tüüpi diabeetiku ...

Loe edasi

Veri ja veresuhkur

Tere, olen 1 tübi suhkrutõvega, juhtus selline enne olemattu asi et hakkasin suhkrut mõõtma ja vaatasin et näpust veri kuidagi väga hele punane ja vedel, panin testriba siis verepeale ja näen et testriba ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem oli see lihtsalt üks ebaõnnestunud verevõtmine, mida võib mõnikord ette tulla. Kui enne vere võtmist näpuotsa mingi desinfitseeriva lahusega puhastate, võis tegemist olla selle lahusega, ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Vereproovist selgus,e tmul on kilpnäärme ületalitlus.Perearst kirjutab Türosooli.
2018 jaanuaris loobusin suitsetamisest. Kaal on tõusnud 57 kg 70 kg(vahepeal isegi 74kg.
Kui ületalitlus-peaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse korral kehakaal tavapäraselt langeb, kuid u. 10% patsientidest paradoksaalselt hoopis tõuseb. Teie kehakaal on tõusnud siiski tõenäoliselt menopausi, vanuse ja suitsetamisest ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Proovi tulemused 5.10.21. seisuga on TSH 5,53; fT4 11,94 -TPO IgG 972.
TSH on vähenenud kahe kuuga - algselt oli 6,86. Ravimit pole võtnud.
Kilpnääre UV normaal suurusega.
Palun selgitust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii TSH vähene tõus kui ka kõrge TPO IgG viitavad kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Seega on Teil u. 10 korda kõrgem kilpnäärme alatalitluse risk kui madala TPO IgG-ga isikutel ja ...

Loe edasi

alakaal, madal vaba testosteroon

Tere!

Ma olen 197 cm pikk, tugevalt alakaalus (kehakaal ~60kg). See probleem on vaevanud mind alates teismeeast. Mind on saadetud erinevatele toitumisalastele nõustamistele, olen üritanud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõhnus iseenesest ei tohiks madala testosterooni taseme põhjuseks olla. Küll võib olla selle põhjuseks nälgus s.t. liiga väike ööpäevane kaloraaz või oluliste toitainete puudus. Teie testosterooni ...

Loe edasi

Kilpnäärme operatsioon

Tere.
Mul in hüperaktiivne kilpnääre, mis ei allu tabletiravile. Arat soovitab radiojoodiravi kui ise pigem eelistaks operatsiooni. Kuid minu arst ytleb, et mul lõikamiseks liiga väike kilpnääre. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Välja opereerida saab loomulikult ka väikest kilpnääret. Lõikusel on omad riskid - vajalik on üldnarkoos, väga harva, kuid siiski võib juhtuda, et lõikuse käigus vigastatakse häälepaelu innerveerivat ...

Loe edasi

Ravim L-thyroxin ja toosi suurus

Kas peaksin tarvitama ravimit L-thyroxini ja kui suur peaks olema toos?
Palun selgitage, mida tähendavad laused UV uuringus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vähesel määral tõusnud TSH väärtus ja kilpnäärme ultraheliuuringu leid räägivad ühte keelt - tõenäoliselt on Teil autoimmuunne kilpnäärmehaigus. Selle kinnitamiseks oleks vaja määrata kilpnäärmevastaste ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: