Mõru maitse suus 17.11.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, kuna mul avastati kilpnäärme sõlm, hakkasin raviks saama Thyrozoli. 1 kuu möödudes nahk hakkas sügelema, maksanäidud tõusid ja suus kogu aeg mõru maitse. Vahetati välja Propüültiouratsiili vastu. Nädal aega ikka see ebameeldiv mõru maitse suus, mitte ainult süües vaid pidevalt.
Kas see jääbki nüüd kogu ravi perioodiks või pikapeale ikka taandub? Või probleem maksas?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Thyrozol ja propüültiouratsiil on türeostaatikumid s.t. ravimid, mida kasutatakse kilpnäärme ületalitluse raviks. Sõlmelisi muutusi kilpnäärmes need ravimid ei mõjuta. Nii thyrozol kui propüültiouratsiil on sarnase keemilise ehituse ja toimemehhanismiga ravimid. Neil on ka sarnased kõrvaltoimed ja üks neist on maksa kahjustav toime. Soovitan kindlasti rääkida püsivast maitsemuutusest ka propüültiouratsiili võtmise ajal oma raviarstile, ka maksanäitajaid peaks uuesti testima. Võimalik, et mõlemal ravimil on sama kõrvaltoime ja raviks tuleb leida teisi võimalusi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Suu kuivamine/Soolane maitse suus

Mul on juba paar kuud olnud probleemiks mõru maitse suus.
Viimased 2 nädalat on see asendunud hästi tugeva soolase maitsega.
Maouuringud on tehtud,kõik on korras.Samuti on veresuhkur(hommikune)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele sarnased maitsemuutused küll ei osuta. Mõru maitset suus põhjustavad kõige sagedamini sapieritushäired, maitsemuutused võivad seostuda ka näiteks verevaeguse ehk ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: