Kartsinoid 01.06.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Kas kartsinoidi kahtlusega patsient peaks olema endokrinoloogi või onkoloogi jälgimise all.Kelle juurde Eesti arstidest te soovitate jälgimisele minna sellise probleemiga?(Kellel kõige suurem kogemus ja spetsialiseerumine?) Algkolle teadmata.Kas serotoniini määramine uriinist peaks olema osa diagnoosimisest või ainult CgA ?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Nagu aru saan on tegemist juba siirdeid andnud kartsinoidiga. Sel juhul soovitaksin siiski jälgimist onkoloogi juures. Neuroendokriinsete tuumoritega tegeletakse nii Tartu Ülikooli Kliinikumis kui Põhja-Eesti Regionaalhaiglas. Tegelikult on see tiimitöö, kus kõik juhud arutatakse läbi konsiiliumis, millest võtavad osa nii kirurgid, nukleaarmedtsiini arstid, keemiaravi arstid kui ka endokrinoloogid. PERH-is soovitaksin pöörduda esmalt dr. Tiit Suuroja poole, kes on onkokirurg, Tartu kohta kahjuks ei oska vastavat soovitust anda, kuigi spetsialistid on seal kindlasti samuti olemas. Oma koht on diagnostikas nii serotoniini metaboliitide määramisel uriinis kui verest määrataval CgA-l.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere

Sain vereproovi tulemused, milles TSH 4.47 (norm 0.3 - 4.2 mIU/L).
Normist olid väljas veel Neut% 38.4 (norm 40.0 - 80.0 %)
Lymph% 50.9 (norm 15.0 - 45.0 %)

Tunnen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervel inimesel on TSH 0,3-4,2 mIU/l, nagu ka norm ette näeb. Vahemikus 1-2,5mIU/l soovitatakse TSH-d hoida haigetel inimestel (eelkõige noortel naistel), kes saavad ravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga.
Loe edasi

Pikkus

Tere

Olen 19-aastane noormees, 175 cm pikk. Ema on 164 cm pikk ja isa on 170 cm pikk. Viimased neli aastat enam pikkust juurde lisandunud ei ole. Olen veidi kuulnud kasvuhormoonidest. Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades Teie vanemate pikkust, olete kasvanud suure tõenäosusega päris parajalt. Maksimaalselt võib lisanduda veel 1-2 sentimeetrit, vaevalt rohkem. Kasvuhormoonist pole Teil kasu, sest ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere,
Pöördusin perearsti poole pidevate kõhuvaludega. Esmalt tehti mulle uriiniproov mis oli korras, teisel külastusel võeti verd ja sellest selgus, et kilpnäärme näit on <0.01 ja nüüd lähen endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus tavaliselt kõhuvalu ei põhjusta, küll võib ALAT mõõdukas tõus sellega seotud olla. Käsimüügiravimeid maksa ainevahetuse parandamiseks võite kasutada, kuid abi saab olema ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere!2013 diagnoositi kilpnäärme alatalitus. Võtan 1,5 tabletti 50 mikrogrammist l tyroksiini.Näidud olid korras detsembrini 2018 mil tsh oli 4,1.Nüüd sai uuesti kontrollitud ja seekord tsh 5,7.Kuna tunnen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades Teie sugu ja vanust, võiks tõepoolest L-türoksiini annust suurendada 100 mcg-ni päevas s.t. 2 50mcg-se tabletini päevas. Kordusanalüüsi võiks teha septembris.
Tervitades,
Loe edasi

Kas kilpnäärme ületalitus?

Tere. Mul on 15 a tagasi diagnoositud sõlmed. Analüüsid on varem olnud korras. Kuna olen ülekaaluline pelgasin kilpnäärme alatalitust. Tegin analüüsid ja nüüd paistab, et TSH on liiga madal, 0,01. Mingeid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaua kestnud sõlmelise struuma korral tekib suurenevates sõlmedes aja jooksul väike hormooni ületootmine, mille tõttu TSH väärtus langeb. Samal ajal on FT4 ja FT3 normis ja patsiendi enesetunne ...

Loe edasi

L-thyroksin, annus, muu täpsustamata hüpotüreoos

Tere

2011 diagnoositi minul autoimmuune türeoidiit E06.3(E03.08). Sellest ajast olen võtnud L-thyroxini alguses 75 mcg, seejärel 100mcg kuni 125 mcg (raseduse ajal), et TSH näitaja püsis normi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete suhteliselt noor naine, soovitaksin tehtud analüüside alusel L-türoksiini annust suurendada 125 mcg-ni päevas. Ultraheliuuringu tulemus on ootuspärane ja autoimmuunsele türeoidiidile ...

Loe edasi

Harknääre

Tere!

Kas harknäärme funktsioone on võimalik vereanalüüsiga testida?
Või kuidas saab kontrollida?
Juba pikemat aega üleval rinnakus surub, pitsitab ja matab hinge, vahel ka tükitunne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, harknäärme funktsioone vereanalüüsiga testida ei saa. Harknääre on täiskasvanud inimesel taandarenenud. Üliharva esineb siiski harknäärme kasvajaid ja nende visualiseerimiseks kasutatakse ...

Loe edasi

Maksanäitajad ja hüpotüreoos

Miks võivad hüpotüreoosi puhul olla maksa ja neeru funktsioonide testide tulemused (nt ALAT, kreatiniin) muutunud? Paljud kliinilised uuringud näitavad, et subkliinilise hüpotüreoosi puhul on muuhulgas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt - kui Teie TSH on normis ja FT4 ning FT3 normist madalamad, ei ole tegemist tüüpilise kilpnäärmehaigusest põhjustatud hüpotüreoosiga ja kui Te seni pole endokrinoloogi vastuvõtul ...

Loe edasi

Olnud ületalitlus ja kompuutertomograafia kontrastaine

Tere, dr Ambos!
Palun võimalusel kiiret vastust, sest pean kontrastaine sisse jooma 30.ndal mail.
Mul on olnud mõned aastad tagasi (4a) väga hullude sümtomitega ületalitlus. Südametöö 150-200 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, suure tõenäosusega sisaldab kompuuteruuringul kasutatav kontrastaine joodi. Teoreetiliselt võib jood põhjustada kilpnäärme ületalitlust, eriti autoimuunse kilpnäärmehaiguse foonil. Tegelikult ...

Loe edasi

Ultraheli vastus: Struma nodosa

Kilpnäärme sagarate mahud: parema sagara maht ca 5,6ml; vasaku sagara maht ca 5,8ml; isthmus on ca 3 mm paksusega. Kilpnäärme struktuur suhteliselt ebaühtlane. Vaskularisatsioon normipärane. Suurenenud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul võib sõlmelisi muutusi jälgida perearst - kilpnääre on tegelikult normisuurune ja kliiniliselt oluline on ainult üks sõlm - vasaku sagara alaosas 1,4x1,1cm. Kui see sõlm edaspidi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: