Valud kurgus ja kõris 21.05.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Minul hakkas selle aasta veebruaris kurk väga tugevasti valutama. Sõin igasugu pastille ja rohtusid, kuid miski ei aidanud. Seejärel pöördusin perearsti poole, kes kirjutas välja antibiootikumid- mis ei aidanud. Läksin uuesti arstile ja nii tegin kolm korda läbi erinevaid AB kuure, viimane neist oli penitsllliin. Ikka ei aidanud. Kurk nagu põletas seest poolt. Pöördusin seejärel kurgu-nina-kõrva arstile. Tema tegi mingid analüüsid, ning diagnoosiks pani "krooniline neelupõletik". Lisaks leiti kurgust ka mükoplasmat.
Arst kirjutas välja "Lekoklar" tabletid. Kuur oli nädal aega, ning peale tabletikuuri lõppemist läks mõneks ajaks kurguvalu üle.
Nüüd on kurguvalud uuesti tagasi, tükitunne on kuskil kõris sees ja lõua all on pidevalt valud. Selline tunne nagu oleks tekkinud lõuale lott. Käisin ka uuesti perearstil, kes kirjutas uuesti välja Lekoklar tabletid, kuid jällegi neist kasu polnud.
Sellega on veel nii, et nii kui külma saan, hakkab nii kurgust kui lõua alt valutama. Vahepeal valutab nagu kogu kael. Aga lümfisõlmed paistes pole.
Mida peaksin edasi tegema? Kui suur on võimalus, et mul on kõris veel midagi peale seene?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Küsimus on tulnud veidi valel aadressil. Soovitan pöörduda nina-kurgu-kõrvaarsti poole. Kui küsimuse mõte on kahtlus, et valu võiks põhjustada kilpnääre, siis saab perearst kilpnääret katsudes selle hõlpsasti kindlaks teha. Kilpnäärme valulikkus võib esineda viirusest põhjustatud alaägeda kilpnäärmepõletiku korral, kuid sel juhul on kilpnääre ka katsudes valulik. Lisaks on kõrged põletikunäitajad (CRV, settereaktsioon) ja võib esineda ka muutusi hormoonanalüüsides. Pigem arvan, et Teie perearst on sellele võimalusele juba mõelnud ja vastavad uuringud ära teinud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Mul on kurgus on takistus / lämmatus tunne?

Tere.
Mul on suur mure.
Mul on olnud pikemat aega juba kurgus / kõris takistus tunne - lämmatus tunne.
Kohati on ja kohati ei ole.
Vahepeal oli nüüd 1 kuu paus sees, ei olnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et kindlaks teha, kas kilpnääre võiks olla Teil esinevate vaevuste põhjuseks, oleks vaja teha kilpnäärme ultraheliuuring. Vereanalüüsi alusel saab selgitada kilpnäärme talitlust, kuid mahu ...

Loe edasi

Poomistunne kurgus

Tere
Mul on kilpnäärme alatalitlus, viimase kuuga on tekkinud poomistunne ja neelamisraskused kõris. See kõik on suhteliselt kiiresti arenenud.
Kilpnäärme ületalitlus algas 10 aastat tagasi, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nn. tükitunne kurgus on üks kõige sagedasemaid psühhosomaatilisi avaldusi s.t. stressi kehaline väljendus. Radiojoodravi järgselt kilpnääre tavaliselt väheneb mahuliselt olulisel määral ja ...

Loe edasi

Neelamistakistus- endokrinoloogiline probleem?

Tere! Probleem algas paar aastat tagasi. Alguses andis tunda ainult siis, kui olin magama jäänud pea vales asendis. Ärkasin tunde peale, nagu oleks klomp kurgus. Nüüd on see süvenenud. Magada saan ainult ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on tegelikult väga lihtne. Kui kilpnäärme ultraheliuuring ja hormoonanalüüs olid korras, on kilpnääre terve ja ei ole Teie vaevuste põhjuseks. Tuleb edasi uurida. Võimalik, et probleeme ...

Loe edasi

tükk kurgus?

Tere, olen 21 aastane neiu.
Minu mure seisneb selles, et aegajalt tunnen kurgus mingisugust klompi.Selline tunne nagu mingi toidu tükk oleks kurgus kuid kui neelan on ta ikka seal, ei oskagi seda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on diagnoositud kroonilist autoimmuunset türeoidiiti, võib kilpnääre olla suurenenud või kilpnäärme kude sedavõrd tihkemaks muutunud, et tunnete aeg-ajalt kerget ebamugavustunnet ...

Loe edasi

tulitav tunne kurgus....

tere!
mu probleem algas detsembri alguses aeg ajalt hõõguva tundega kurgu v. kõri piirkonnas. see on süvenenud igapäevaseks segavaks teguriks. kurgu arst ei leidnud mingit patoloogiat. samuti käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks võiks ju hormoonanalüüsi teha, et kilpnäärme võimalikku ületalitlust välistada (seda võib teha ka perearst). Siiski ei ole Teie vaevused tüüpilised ja võimaliku põhjusena pakuksin ...

Loe edasi

kurgus pigistab

tere.mul on küsimus nimelt mul juba kaks nädalat kõris pigistab ja tekib aegajalt õhupuudus ning südame pekslemine ja esineb ärevushoogusid.kas võib olla kilpnäärmes?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Patsienti nägemata ja läbi vaatamata ei saa ükski arst teha pädevaid otsuseid. Pigem jätavad Teie kaebused mulje ärevushäirest. Pöörduge oma perearsti poole. Kui tohter vaevuste põhjust ei ...

Loe edasi

kah kilpnääre

Tere doktor!
Olen 44 aastane mees ja hädasid palju. Kas osa nesit võiks olla seotud kilpnäärmega. Viimane on mul nimelt 4 aastat tagasi tervenisti ära võetud (kõrvalkilpnääemetest läks kogemata üks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pitsitustunne kõris ja neelatamine ei saa kuidagi olla põhjustatud kilpnäärmest, mida Teil enam ei ole. L-türoksiini annuse adekvaatsuse hindamiseks on vajalik hormoonanalüüs, mis peaks olema ...

Loe edasi

Surve kõris

Tere!
Mul oli suhteliselt pingeline eluperiood ja hakkasin tundma, et kõris pigistab ehk pressib kõrisõlme juures. Alguses vähem ja nüüd peaaegu iga päev. Hommikul ärgates ei ole midagi tunda. Kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme ultraheliuuring suurenemist ei näidanud, on kilpnääre normisuurune ja survetunnet ei põhjusta.
Tõepoolest on ebamugavus- ja survetunne kaela piirkonnas üks sagedasemaid ...

Loe edasi

Kilpnääre alatalitlus

Tere. Umbes 4 aastat tagasi diagnoositud kilpnääre alatalitlus. Võtan L-Tyroksini 150. Viimased analüüsid:FT4 normis(aasta tagasi - sama), TSH 3,42 (aasta tagasi 1,99). Praegu loetakse 2,25-4,0 hoiatatavaks. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on täiesti korras ja L-türoksiini annus adekvaatne. TSH väärtused 2,25-4,0 mIU/l ei sisalda mingit hoiatust. Suurenenud higistamine ja survetunne kõris on pigem stressi väljenduseks, ...

Loe edasi

kõris poomis tunne

Minul selline mure, et kõris poomis tunne ja kui pea kuklasse kallutan, siis on lõua all tunda suurt kühmu. Algul mõtlesin, et äkki lõualott, aga nüüd kaldun arvama, kas kilpnääre või kõrivähk, see muidugi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaldun arvama, et muretsete ülearu. Klomp kurgus aeg-ajalt ja kohe endale 22 aasta vanuses kõrivähi diagnoos pandud...
Kilpnäärme suuruse hindamiseks on kõige käepärasem ultraheliuuring. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: