Kas probleem neerupealistes? 04.04.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
2001. aastal opereeriti kilpnäärme vasak sagar. Kasvasid välja vähirakud. Onkoloogilist ravi ei saanud, kuna pahaloomline sõlm oli väike, alla cm. Võtan L-Tyroksiini 150 juba aastaid.
Olen sellest ajast saadik 1 kord aastas külastanud onkoloogi, dr Ullat- kellega olen väga rahul. Nüüd on probleem neerudega. Kuu tagasi pöördusin vastuvõtule, et selg valutab ja ajab vetsu. Perearst on kahel korral järjest kirjutanud erinevat antibiootikumi. Uus analüüs peale 6.04. Olen väga väsinud ja loid ja selline tunne, et midagi ei jõua teha. Lugedes eelnevaid vastuseid tekib küsimus, kas järsku on probleem neerupealsetes. Perearst kuhugi ei saada. Isegi vereproovi pole tehtud. Kas peaksin pöörduma endokrinoloogi vastuvõtule ja siis oma muret kurtma?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Neerud ja neerupealised on täiesti erinevad organid erinevate ülesannete ja erinevate haigustega. Neerud tegelevad organismi puhastamisega jääkainetest, seal moodustub uriin ja kõige tavalisem neeruhaigus on kuseteede infektsioon (mille üheks tunnuseks on ka sage urineerimine). Neerupealised toodavad 3-suguseid hormoone ja regulaarivad sellega organismi elutegevust. Kuseeritusega pole neil mingit pistmist. Kõige sagedasem neerupealiste haigus on krooniline neerupealiste puudulikkus, mis valu ega urineerimishäireid ei põhjusta. Selle tunnuseks on hoopis nahavärvuse muutus (tumenemine), kaalulangus ja naatriumisisalduse langus veres (ka suur soolaseisu mõnikord). Neerude talitlust näitab jääkainete sisaldus veres, põletikku kuseteedes muutused uriinianalüüsis. Neerupealiste puhul on kõige tähtsamaks uuringuks hormoonanalüüs. Kilpnäärmevähiga ei ole seost ei neerudel ega neerupealistel.
Soovitan oma terviseprobleeme veelkord perearstiga arutada. Kui kuseteede põletik ei taltu, võib ka neeruhaiguste spetsialistilt (nefroloogilt) nõu küsida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH näitajast

Tere!
Tütrel (18a) oli TSH näitaja 0,27. Uurin, kas selline näitaja on probleem ja tuleks endokrinoloogi vastuvõtule minna?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selline näitaja ei ole probleem. Endokrinoloogile pöörduda pole vaja.
Perearst võib igaks juhuks 6 kuu möödudes TSH-d korrata.
Tervitades,
Anu ...

Loe edasi

üleliigne karvakasv

Tere. olen 19 aastane neiu ja mul on probleem üleliigse karvkasvuga. Kasv ei ole lihtsalt kiire, vaid esineb ka kõhul, rindadel, mingil määral kaela ja õlgade piirkonnas. Aastatega on pigem hullemaks läinud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, günekoloogiga nõu pidamine ei teeks halba - eelkõige tuleks välistada meessuguhormoonide liig organismis, mida saab teha vereprooviga. Kui meessuguhormoonide liig on olemas, tuleb selgitada, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: