paroksüsmid 14.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen õppinud meditsiini, aga kahjuks juba pikemat aega praktilise tööga ei tegele. Seepärast mure ja küsimused.
Noorel mehel alates augustist on südamepekslemise hood, pulss kõige hullema hoo puhul umbes 190,siis oli RR 170/100, enamasti siiski 150 piires. samal ajal RR tõus. ei saa öelda, mis millele eelneb. enamasti üks hoog, mis möödub enamasti 5 minutiga, aga juhtunud ka paari tunni jooksul mitu kergemat hoogu. Ehho ja hommikul tehtud koormus EKG normi piirides. müokardiidikahtlust ei jäänud kardioloogile.Hoogu filmile võimatu saada, et näha, kas lisajuhtetee... Soovitatud mõõdukat kehalist koormust. Aga et tegevustel, mis nõuavad organismi hapnikuga varustamist tekivad ekstrasüstolid sageli (seepärast ka koormus problemaatiline), siis tehtud spordimeditsiinis aeroobse töövõime test. Tulemus lühikokkuvõttes täiesti halb, koormusel mitteadekvaatsed pulsi ja RR tõusud ja väga madal aeroobne töövõime. Laktaadi väärtused juba koormuse algul ebanormaalselt tõusnud. st lihased ei saavat hapnikku mingil põhjusel? varem tegutsenud jõusaalis ja kasutanud kreatiini.Aeroobset treeningut teinud vähe.
Tegin tasulised üldisemad uuringud- kolesterool, trigl, glükoos, alat, asat, üldveri, CEA , CRP,kaalium- korras. TSH- 0,994 ja vabaT4- 25,1, mis oli nagu ainus patoloogiale lähenev väärtus. verevalgud määramata.
Ja samas jätkuvad endised hood, vallandajat ei saa öelda. eks veidi provotseerib ka hapnikku nõudev füüsiline koormus, aga samas need tekivad ka rahulolekus. tekivad hooti RR tõus, südamepekslemine, näopunetus, vahel ka iiveldus jne.. Ärevushäire? üldse ei arva . kuigi tõesti psüühhikale hakkaks selline asi juba kõigile. Ja asi häirib juba väga.
Ja veel küsimus- kas võiks olla tegu feokromotsütoomiga? millist tasulist uuringut saaksin teha , et asja lahendada kiiremini? Tean, et perearst, ka endokrinoloogi vastuvõtule sel juhul, aga paraku on viimasele järjekorrad ....Ja ei suuda enam venitada uuringutega. kuivõrd infot annavad tegelikult meta ja normetanefriin uriinis? peale hoogu ei saa alati ju koguma hakata. või piisaks ultahelist, kompuutertomogr või magnetresonantsist? kuidas abi saada? Asi segab juba tõsiselt elamist. Vaba T4 piiripealne väärtus ei tohiks ju selliseid paroksüsme anda? Kilpnäärme patoloogiat ultrahelis ei nähtud.
Suured tänud ette
Tiina

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kindlasti ei ole tegemist kilpnäärmehaigusega.
Nn. hoosümptomaatika korral kogume tavaliselt 24t uriini metanefriinidele ja 5-hüdroksüindooläädikhappele (serotoniini metaboliit kartsinoidsündroomi välistamiseks). Seda on mõtet koguda ka hoogude vaheajal. Lisaks neerupealiste kompuutertomograafia või MRT. Feokromotsütoom visualiseerub kompuuteruuringul tavaliselt kenasti ja tavaliselt tunnevad radioloogid selle ka ära. Lisaks võib teha kõhuõõneorganite stsintigraafia metajodobensüülguanidiiniga (MIBG), eelkõige, kui kahtlustame, et feokromotsütoom asub väljaspool neerupealiseid. Kartsinoidi diagnoosimine on keerulisem, kolle võib olla väga väike ja asuda nii kõhu- kui rindkereõõnes. Vajalik on kogu keha kompuuteruuring.
Kõik need uuringud on siiski üsna kallid, ammendavate uuringute maksumus võib ulatuda kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Kui noorel mehel on kindlustus olemas, oleks siiski mõttekas paluda perearstilt saatekiri endokrinoloogile ja otsida võimalikult lühikese järjekorraga raviasutus (SA PERH järjekorra pikkus on 1 kuu, AS Karell 2 nädalat). Kui asi on hull, võib perearst suunata patsiendi vastuvõtule ka erakorraliselt endokrinoloogiga eelnevalt telefoni teel kokku leppides.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Valud rinnus

Tere,

vabandan kui valel aadressil, kuid olen pigem suhteliselt uksi jaanud oma murega ja abi kuskilt ei saa.
Kahe aasta eest tekkisid rinnus valud. Algul hoogudena, vahepeal juba paris ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokriinhaigused põhjustavad valu väga harva. Igaks juhuks võiks ju kilpnäärme ultraheliga üle vaadata. Valu kilpnäärme suurenemine siiski ei põhjusta - pigem ebamäärast düskomforti kõri piirkonnas. ...

Loe edasi

Kukkusin kokku

Tere!
Täna päeva ajal tulin koju, võtsin veepudeli ning istusin diivanile ja hakkasin vett jooma, järsku hakkas südame piirkonnas väga valutama, tõusin püsti panin pudeli ära, pilt läks eest pimedaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele sellised tervisemured ei viita. Miks minestus tekkis, on raske öelda - võib-olla sattus vesi tõepoolest valesse auku. Kuna midagi taolist varem kunagi esinenud ei ...

Loe edasi

Kasvuhormooni kasutamine

Tere!
Küsimus on selles, et kas on mõtet hakata kasutama somatropinit? Tihti on liigestega ja lihastega probleeme tegeledes aktiivselt spordiga, toitun ja magan korralikult ja treenin teadlikult. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks üldse peaksite seda kasutama? Kui tahete veel pikemaks kasvada, siis Teie vanuses see lihtsalt enam ei õnnestu - toruluude kasvutsoonid on messuguhormooni toimel sulgunud. Somatotropiin ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere, 6 kuud tagasi sünnitasin. Umbes 3 kuud tagasi tekkis halb enesetunne, peavalu, unetus, iiveldus, südamepekslemine, väsimus. Vereanalüüsides TSH-0,013 , ft3-9,29, ft4-33,10, TPO ak- 20,58. Arst otsustas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te seni pole thyrozoli võtnud, siis nüüd enam ei peaks. Tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaiguse sünnitusjärgse ägenemisega. Lühiajaline ületalitluse periood läheb tavaliselt ilma ravita ...

Loe edasi

rasedus ja vaba hcg ja papp-a

Tere , ei suuda netist ise vastust leida ja sooviksin teada kas vaba hcg 96.09 ja PAPP-A 0.866 on okei tulemus, verd käisin andmas 9nda nädala alguses. Kas näidud on väga korrast ära või ei ole põhjust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siin on küsimus valel aadressil - palun esitage see günekoloogile!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Väikesed rinnad

Tere! Mul on selline mure et olen 16 ja rinnad on väiksed. Emal, õel ning suguvõsas on kõigil suured rinnad aga mul mitte. Menstruatsioon hakkas 11/12 eluaastast umbes aga rinnad ei ole kasvanud praegu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei peaks. Tegelikult on kõik korras. Kui kunagi täiskasvanuna seda tõepoolest soovite, võite plastikakirurgi poole pöörduda. Edaspidi rinnanäärmed suure tõenäosusega suurenevad mõnevõrra ka ...

Loe edasi

madal progesteroon ovulatsiooni faasis.

Tere

Mul on tüskli 19. päev ja lasin oma hormoone mõõta, kuna ma olen umbes 2 aastat vaevlenud kõõma ja aknega otsmikul ning lisaks on küüned väga haprad ja juukseid langeb välja. Algul arvasin, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ainus, mis öelda oskan, on see, et ehk ei olnud tsükkel, mille II faasis analüüs tehti, ovulatoorne. Absoluutselt kõigi tsüklite käigus ei peagi ovulatsiooni toimuma. Kõõma ja aknega siin küll ...

Loe edasi

Kilpnääre

Minu kilpnäärme proovid on järgmised.
Analüüs Tulemus
TPO-Ak 38 kU/l
TSH 1.12 mIU/l
FT4 12.00 pmol/l

Varasemalt on esinenud nii üle-kui ka alatalitust, kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on igati korras ja seega Te mingit ravi ei vaja. Kui Teil on diagnoositud autoimmuunne kilpnäärmehaigus, tuleb siiski ka edaspidi kord aastas kontrollanalüüsid ...

Loe edasi

Juuste väljalangemine ja peanaga põletik

Peanahk valutab päris kõvasti paarist kindlast kohast ja juukseid on kiiresti välja langenud. Väljalangemine on samuti pigem kohalik, mitte difuusne, aga selget ümmargust paljast laiku ei ole. Langevad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie mure kuulub küll pigem nahaarsti kui endokrinoloogi valdkonda. Kilpnäärme talitlust võib ju igaks juhuks kontrollida, kuid raskekujuline alatalitlus, mis võib juuste väljalangemist põhjustada, ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja keskendumishäired

Tere!

Mul diagnoositi autoimmuunne türeoidiit 2 aastat tagasi ning alates sellest ajast olen asendusravil. Sooviksin teada, kas autoimmuunne türeoidiit võib tekitada ka keskendumishäireid, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit iseenesest keskendumishäireid ei põhjusta. Küll võivad keskendumist raskendada autoimmuunsest türeoidiidist tingitud üle- või alatalitlus. Nagu aru saan, ongi Teil kilpnäärme ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: