paroksüsmid 14.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen õppinud meditsiini, aga kahjuks juba pikemat aega praktilise tööga ei tegele. Seepärast mure ja küsimused.
Noorel mehel alates augustist on südamepekslemise hood, pulss kõige hullema hoo puhul umbes 190,siis oli RR 170/100, enamasti siiski 150 piires. samal ajal RR tõus. ei saa öelda, mis millele eelneb. enamasti üks hoog, mis möödub enamasti 5 minutiga, aga juhtunud ka paari tunni jooksul mitu kergemat hoogu. Ehho ja hommikul tehtud koormus EKG normi piirides. müokardiidikahtlust ei jäänud kardioloogile.Hoogu filmile võimatu saada, et näha, kas lisajuhtetee... Soovitatud mõõdukat kehalist koormust. Aga et tegevustel, mis nõuavad organismi hapnikuga varustamist tekivad ekstrasüstolid sageli (seepärast ka koormus problemaatiline), siis tehtud spordimeditsiinis aeroobse töövõime test. Tulemus lühikokkuvõttes täiesti halb, koormusel mitteadekvaatsed pulsi ja RR tõusud ja väga madal aeroobne töövõime. Laktaadi väärtused juba koormuse algul ebanormaalselt tõusnud. st lihased ei saavat hapnikku mingil põhjusel? varem tegutsenud jõusaalis ja kasutanud kreatiini.Aeroobset treeningut teinud vähe.
Tegin tasulised üldisemad uuringud- kolesterool, trigl, glükoos, alat, asat, üldveri, CEA , CRP,kaalium- korras. TSH- 0,994 ja vabaT4- 25,1, mis oli nagu ainus patoloogiale lähenev väärtus. verevalgud määramata.
Ja samas jätkuvad endised hood, vallandajat ei saa öelda. eks veidi provotseerib ka hapnikku nõudev füüsiline koormus, aga samas need tekivad ka rahulolekus. tekivad hooti RR tõus, südamepekslemine, näopunetus, vahel ka iiveldus jne.. Ärevushäire? üldse ei arva . kuigi tõesti psüühhikale hakkaks selline asi juba kõigile. Ja asi häirib juba väga.
Ja veel küsimus- kas võiks olla tegu feokromotsütoomiga? millist tasulist uuringut saaksin teha , et asja lahendada kiiremini? Tean, et perearst, ka endokrinoloogi vastuvõtule sel juhul, aga paraku on viimasele järjekorrad ....Ja ei suuda enam venitada uuringutega. kuivõrd infot annavad tegelikult meta ja normetanefriin uriinis? peale hoogu ei saa alati ju koguma hakata. või piisaks ultahelist, kompuutertomogr või magnetresonantsist? kuidas abi saada? Asi segab juba tõsiselt elamist. Vaba T4 piiripealne väärtus ei tohiks ju selliseid paroksüsme anda? Kilpnäärme patoloogiat ultrahelis ei nähtud.
Suured tänud ette
Tiina

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kindlasti ei ole tegemist kilpnäärmehaigusega.
Nn. hoosümptomaatika korral kogume tavaliselt 24t uriini metanefriinidele ja 5-hüdroksüindooläädikhappele (serotoniini metaboliit kartsinoidsündroomi välistamiseks). Seda on mõtet koguda ka hoogude vaheajal. Lisaks neerupealiste kompuutertomograafia või MRT. Feokromotsütoom visualiseerub kompuuteruuringul tavaliselt kenasti ja tavaliselt tunnevad radioloogid selle ka ära. Lisaks võib teha kõhuõõneorganite stsintigraafia metajodobensüülguanidiiniga (MIBG), eelkõige, kui kahtlustame, et feokromotsütoom asub väljaspool neerupealiseid. Kartsinoidi diagnoosimine on keerulisem, kolle võib olla väga väike ja asuda nii kõhu- kui rindkereõõnes. Vajalik on kogu keha kompuuteruuring.
Kõik need uuringud on siiski üsna kallid, ammendavate uuringute maksumus võib ulatuda kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Kui noorel mehel on kindlustus olemas, oleks siiski mõttekas paluda perearstilt saatekiri endokrinoloogile ja otsida võimalikult lühikese järjekorraga raviasutus (SA PERH järjekorra pikkus on 1 kuu, AS Karell 2 nädalat). Kui asi on hull, võib perearst suunata patsiendi vastuvõtule ka erakorraliselt endokrinoloogiga eelnevalt telefoni teel kokku leppides.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kaelal horisontaalne paistetus

Tütrel viimasel ajal kaelale tekkinud horisontaalne justkui õrn paistetus kõrisõlmest allpool. See on nagu oleks õhuke salliriba naha all. Vähe märgatav, aga seda varem pole olnud. Lisaks vaevab muidu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võimalik, et ka Teie nooremal tütrel on krooniline autoimmuunne türeoidiit nagu vanemal tütrel ja Teil endal.
Jood siin ei aita, sest see probleem ei teki joodipuudusest, vaid on immuunsüsteemi ...

Loe edasi

Liigne insuliini produktsioon?

Tere!

Olen 43-aastane naine ja olen mures seetõttu, et minu veresuhkur langeb justkui kiiremini ja madalamale kui teistel mind ümbritsevatel inimestel ning põhjustab seejuures tugevaid vaevusi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkru näidud nii glükoosi kui laktoosi koormusproovil on normaalsed. Siiski soovitan küsida perearstilt glükomeetri, et saaksite mõõta oma veresuhkrut just siis, kui end halvasti ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Minul avastati kilpnäärme ületalitlus peale sünnitust. Näitaajad on S,P-TR IgG 7,63, S,PTPO IgG 19,49 ja S,P fT3 19,74 ning S,P-TSH 0,005. Arst ütleb, et see on üsna tõsine ületalitlus. On ka see nii? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ületalitlus on tõsine. Enesetunde normaliseerumine võtab aega, ravi kestab 6-12 kuud. 4-5 nädalat peale ravi alustamist tuleb teha korduv hormoonanalüüs ja siis on näha kui oluliselt näitajad ...

Loe edasi

Hormonaalanalüüsi tulemused

Tere, kas te palun saaksite avaldada oma arvamust järgmiste vereanalüüsi tulemuste osas:
TSH - 2.97 (norm 0.27 - 4.20) - seega justkui normis
FT4 - 12.8 (norm 12.00 - 22.00) - väga normi alumise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme talitlus on korras. Prolaktiin on oluliselt normist kõrgem. Progesterooni vastuse tõlgendamine sõltub menstruaaltsükli faasist - selle kohta ei oska midagi arvata.
Kas ...

Loe edasi

Eemaldatud kilpnääre

Tere,
Minu isal eemaldati mõlemad kilpnäärme sagarad kuna nende külge oli kinnitunud kasvaja.
Tahaksin teada, mis on kõige olulisem toitumise puhul? Tervislikult toitumine on arusaadav, kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie isa võib süüa kõike, mis maitseb. Tervisliku toitumise üldistest põhimõtetest on muidugi soovitav kinni pidada nagu isegi õigesti märkisite. Ei happe, aluse ega millegi muu vabana Teie ...

Loe edasi

L türoksiin tervele naisele rasestumise eesmärgil

Tere!

Oleme üritanud last saada pea 10 kuud. Tehti kilpnäärme proovid, kõik korras. TSH küll kõigub pisut. Viimati oli 3,4 ( 3.4 ja 3,7 vahel), antikehade tiiter korras. Arst arvas, et võiks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
25 mcg L-türoksiini on väga väike annus ja olulist muutust kilpnäärmehormoonide sisalduses esile ei kutsu. Kui ennast selle ravimiga halvasti tunnete, võtke ühendust selle Teile määranud arstiga. ...

Loe edasi

TPO Ak kiire tõus

Tere.
Mul diagnoositud alatalitus, võtan skeemiga L-Tyrocine.
Kui pidin hoidma TSH väärtust 2.59 ja nii kenasti paar aastat ka oli, kuid sama skeemi hoides nüüd TSH 1,34.
Miks see muutunud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei pea midagi ette võtma. TSH 1,34 mIU/l on sama hea näit kui 2,59 mIU/l - peate hoidma TSH vahemikus 1 - 2,5 mIU/l. L-türoksiini annust muuta pole vaja, TSH väikemad kõikumised on normaalsed. ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

Tere
Ma korra kirjutasin ja sain ka vastuse.
Omal algatusel kontrollisin ka veel TPO Ak antikehi, mis oli lubatust palju suurem - mis see nüüd tähendab? TPO-Ak 1300
Teema oli alljärgnev:

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO-AK tiitri oluline tõus viitab autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele - see on ka põhjus, miks TSH päris korras ei olnud, tekkinud oli vähene kilpnäärme alatalitlus. Paanikaks pole põhjust, ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Mul on kilpnäärme ületalitus, südame kloppimine, pulss 100-150vahel kõigub. Öösel 85-110 seedimine väga kiire, öösel ärkan mitu korda üles. Salli kandes tekib ka ärevushood, ehk paanikahood, vahel suuremad, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme ületalitlust kinnitab ka muutus hormoonanalüüsides, tuleb seda kindlasti ravida ja füüsiline koormus on mõnda aega vastunäidustatud. Kas see vabastab Teid väeteenistusest või ...

Loe edasi

Diabeet ja hüpoglükeemia

Tere!Eakal pereliikmel on II tüüpi diabeet juba 38a. Haigla uuringutel on tõestatud, et ta langeb väga kiiresti nö hüposse. Töötati välja raviskeem: pikatoimeline insuliin ainult hommikul ja lühitoimeline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea, mis juhtub, aga hüpoglükeemia oht on sellisel patsiendil kahtlemata üsna suur ja veresuhkru näidud 4 ja 3,9 mmol/l on sellise patsiendi jaoks liiga madalad. Soovitan probleemi tema ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: