paroksüsmid 14.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Olen õppinud meditsiini, aga kahjuks juba pikemat aega praktilise tööga ei tegele. Seepärast mure ja küsimused.
Noorel mehel alates augustist on südamepekslemise hood, pulss kõige hullema hoo puhul umbes 190,siis oli RR 170/100, enamasti siiski 150 piires. samal ajal RR tõus. ei saa öelda, mis millele eelneb. enamasti üks hoog, mis möödub enamasti 5 minutiga, aga juhtunud ka paari tunni jooksul mitu kergemat hoogu. Ehho ja hommikul tehtud koormus EKG normi piirides. müokardiidikahtlust ei jäänud kardioloogile.Hoogu filmile võimatu saada, et näha, kas lisajuhtetee... Soovitatud mõõdukat kehalist koormust. Aga et tegevustel, mis nõuavad organismi hapnikuga varustamist tekivad ekstrasüstolid sageli (seepärast ka koormus problemaatiline), siis tehtud spordimeditsiinis aeroobse töövõime test. Tulemus lühikokkuvõttes täiesti halb, koormusel mitteadekvaatsed pulsi ja RR tõusud ja väga madal aeroobne töövõime. Laktaadi väärtused juba koormuse algul ebanormaalselt tõusnud. st lihased ei saavat hapnikku mingil põhjusel? varem tegutsenud jõusaalis ja kasutanud kreatiini.Aeroobset treeningut teinud vähe.
Tegin tasulised üldisemad uuringud- kolesterool, trigl, glükoos, alat, asat, üldveri, CEA , CRP,kaalium- korras. TSH- 0,994 ja vabaT4- 25,1, mis oli nagu ainus patoloogiale lähenev väärtus. verevalgud määramata.
Ja samas jätkuvad endised hood, vallandajat ei saa öelda. eks veidi provotseerib ka hapnikku nõudev füüsiline koormus, aga samas need tekivad ka rahulolekus. tekivad hooti RR tõus, südamepekslemine, näopunetus, vahel ka iiveldus jne.. Ärevushäire? üldse ei arva . kuigi tõesti psüühhikale hakkaks selline asi juba kõigile. Ja asi häirib juba väga.
Ja veel küsimus- kas võiks olla tegu feokromotsütoomiga? millist tasulist uuringut saaksin teha , et asja lahendada kiiremini? Tean, et perearst, ka endokrinoloogi vastuvõtule sel juhul, aga paraku on viimasele järjekorrad ....Ja ei suuda enam venitada uuringutega. kuivõrd infot annavad tegelikult meta ja normetanefriin uriinis? peale hoogu ei saa alati ju koguma hakata. või piisaks ultahelist, kompuutertomogr või magnetresonantsist? kuidas abi saada? Asi segab juba tõsiselt elamist. Vaba T4 piiripealne väärtus ei tohiks ju selliseid paroksüsme anda? Kilpnäärme patoloogiat ultrahelis ei nähtud.
Suured tänud ette
Tiina

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kindlasti ei ole tegemist kilpnäärmehaigusega.
Nn. hoosümptomaatika korral kogume tavaliselt 24t uriini metanefriinidele ja 5-hüdroksüindooläädikhappele (serotoniini metaboliit kartsinoidsündroomi välistamiseks). Seda on mõtet koguda ka hoogude vaheajal. Lisaks neerupealiste kompuutertomograafia või MRT. Feokromotsütoom visualiseerub kompuuteruuringul tavaliselt kenasti ja tavaliselt tunnevad radioloogid selle ka ära. Lisaks võib teha kõhuõõneorganite stsintigraafia metajodobensüülguanidiiniga (MIBG), eelkõige, kui kahtlustame, et feokromotsütoom asub väljaspool neerupealiseid. Kartsinoidi diagnoosimine on keerulisem, kolle võib olla väga väike ja asuda nii kõhu- kui rindkereõõnes. Vajalik on kogu keha kompuuteruuring.
Kõik need uuringud on siiski üsna kallid, ammendavate uuringute maksumus võib ulatuda kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Kui noorel mehel on kindlustus olemas, oleks siiski mõttekas paluda perearstilt saatekiri endokrinoloogile ja otsida võimalikult lühikese järjekorraga raviasutus (SA PERH järjekorra pikkus on 1 kuu, AS Karell 2 nädalat). Kui asi on hull, võib perearst suunata patsiendi vastuvõtule ka erakorraliselt endokrinoloogiga eelnevalt telefoni teel kokku leppides.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme näidud

Tere!
Tegin tasulised uuringud SYNLAB laboris, kas need näidud näitavad,et mul on kilpnäärme haigus ja peaksin pöörduma endrokrinoloogi vastuvõtule?Või kordama enne veel analüüse mingi ajapärast ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Need näidud näitavad, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit ja sünnitusjärgselt on tekkinud kilpnäärme talitluses väike nihe alatalitluse suunas.
Soovitan analüüse perearstile ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rasestumine

Kilpnääret kontrollides sain järgmised tulemused. TPO-Ak on juba aastaid kõrge, kuid kilpnäärmehäiret tekkinud ei ole. Kas need numbrid on normaalsed, et ilma probleemideta rasestuda või oleks vaja siiski ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO-AK tiiter kinnitab veelkord kroonilise autoimmuunse türeoidiidi diagnoosi. TSH ja FT4 on normis - kilpnäärme osas Te ravi ei vaja. Võite rahulikult pere juurdekasvu planeerida.
Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!

Oleks soov rasestuda, kuid THS väärtus 6,78. Sooviks teada kaua peab ravimit ennem võtma, et oleks õige aeg rasestuda.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus ei pruugi rasestumist takistada. Soovitan siiski järgida endokrinoloogi nõuannet ja alustada L-türoksiiniga 50 mcg päevas. Hormoonanalüüsi võiks korrata 2-3 kuu möödudes, ...

Loe edasi

Gravesi tõve ravi

Tere.
Mul on diagnoositud Gravesi tõbi. Saan hetkel ravi Tiotil 2x 50mg hommikul ja õhtul ehk 4 tbl ööpäevas. Kolm nädalat tagasi, kui alustati ravi Tiotiliga oli FT4 35,5. (Ravi olen saanud nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete julge proua, tahate kohe ise arsti ametit proovida! Et mis sinna endokrinoloogi juurde ikka minna, tellite Synlabist järjekordsed analüüsid ja muudate ravi vastavalt nendele ise! Aga ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere. Kas oleks võimalik mulle lahti seletada need näidud?
TPO-AK 1259kU/l
TSH 4.54ml U/l
FT4 14.45pmol/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Näidud seletab lahti see arst, kes analüüsid määras. Lisaks puuduvad vastuste taga konkreetse labori vastavad normiväärtused. Lühidalt võin öelda, et kõrge TPO-AK tiiter viitab kroonilisele ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus.

Tere.
Olen 4+1 nädalat rase. Eelnevalt olen võtnud 0,25mg l-thyroxini, ennem rasestumist oli tsh normis. Eile võeti uued proovid ja tsh on tõusnud.
tsh 26,87
ft3 3,1
ft4 12,9

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et kui L-türoksiini annust adekvaatselt suurendada, pole katkemise oht kuigi suur ja rasedus kulgeb suure tõenäosusega normaalselt.
Tervitades,
...

Loe edasi

Lapse ülekaal

Tere!
Selline mure, et 10-aastane tüdruk kaalub 56 kilo ja pikkust 152cm. Jalgsi käib palju (õhtuti käime ka koos jalutamas 2-3 kilomeetrit). Peale õhtusööki (18.00) ei näksi, vahel ainult puuvilju. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tütarlaps on oma ea kohta suhteliselt pikk ja ka raske. Ma ise ei ole lasteendokrinoloog, kuid soovitaksin siiski igaks juhuks sellise spetsialiste juures ära käia. Kui otseselt endokriinprobleemi ...

Loe edasi

Ft4 madal tase?

Probleemid on pidev väsimus, kehakaalu tõus, mens. tsükli häired, keskendumisraskused (lühimälu kehv) ja allergiline lööve (2 aastat; nahaarst diagnoosis urtikaatia; algas peale sünnitust; võtan vajadusel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem mitte. On olemas väga harv hüpofüüsi puudulikkuse variant, mille puhul normaalse TSH kõrval esineb madal FT4 ebapiisava hüpofüsaarse stimulatsiooni tõttu, kuid sel juhul peaksid menstruatsioonid ...

Loe edasi

Hüpotüreoosi ravi pärast radiojoodravi

Tere! Läbisin radiojoodravi kilpnäärme autoimmuunse ületalitluse tõttu 3 kuud tagasi. Viimasel kuul tunnen kroonilist väsimust, ülitundlikkust külmale, seedimishäireid, silmad on vahepeal turses ning tekkib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüsides FT4 ja FT3 tegelikult kuigipalju langenud ei ole, TSH on normi piires. Pool aastat peale radiojoodravi kõiguvad kilpnäärmehormoonid suuresti, ületalitlus võib veel tagasigi ...

Loe edasi

Rasestumine

Tere,

Soovin rasedaks jääda alates 2016 juunist, nüüd naistearst suunas vereproovi analüüsi tegema ning selgus, et TSH on 5,044 ja fT4 on 13. Mul on autoimmuune türeoidiit ning juba aastaid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini annust peaks veidi suurendama. Soovitaksin 50 mcg asemel võtta L-türoksiini 75 mcg päevas (ühe tableti asemel poolteist). Kordusanalüüsi (TSH, FT4) võiks teha 2 kuu möödudes. TSH ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: