mure juustega 02.02.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Minul mure juustega. Nimelt on neid mul viimase aasta-poolteise jooksul palju väljalangenud ja pealagi juba täitsa hõredaks jäänud. Nahaarstil olen ka käinud kauem kui aasta, tema kirjutas alguses raviks Alpicorti, tehti vereanalüüsid ja näitas et meessugukormoone oli natukene rohkem, kui norm ette nägi. Kuna Alpicorti mõju oli siiski lühiajaline ja hõrenemine jätkus, siis mõned kuud tagasi kirjutati välja ka Diane 35 tabletid. Uuesti tehtud vereanalüüsid näitasid, et hormoonid on normipiires. Põhjust miks üldse juuksed hakaksid välja lanegma, seda ei tea siiani.
Samas aga ei ole samme paremuse poole üldse näha, kui siis on nüüd jälle juuksed kinnisemaks jäänud, aga uusi kasvusid näha ei ole. Edasi nahaarst mind ka kusagile suunanud pole. Saan aru, et selline ravi võtab palju aega, aga lihtsalt on tunne, et sellest ravist pole palju abi.
Lisaks on mul alati olnud päevad ebaregulaarsed, naistearst tegi UH uuringu, mingeid tsüste polnud ja tema ütles, et mõnel lihstalt on nii.
Samuti olen tesimeeast saadik olnud ülekaalus, viimase poole aasta jooksul on läinud maha 7 kilo ja praegune kaal on 69 kilo, pikkus 165cm. Maksimaalne kaal on olnud 81 kilo. Toitumist olen alati jälginud (tervislikkuse mõttes) ja trenni teen korrapäraselt kaks korda nädalas.
Siiski on suurimaks mureks mul juuksed. Ehk oskate öelda, kas peaksin pöörduma lisauuringute jaoks endrokrinoloogi pole või mitte?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Meessuguhormoonide ülekaal naise organismis on harva juuste üldise hõrenemise põhjuseks. Pigem tekib siis pealaele paljak ja juustepiir otsaesisel hakkab nihkuma tahapoole (sarnaselt kiilaspäisuse kujunemisega meestel). Sellised nähud esinevad tavaliselt rasketel juhtudel, kui naise organismis kujunevad ka teised nn. mehestumise tunnused - karvakasv näol, rinnal, reitel, menstratsioonide lakkamine, akne, rinnanäärmete vähenemine jne.
Teie puhul arvan, et meessuguhormoonide taseme tõus oli minimaalne ja normaliseerus DIANE-ga. Lisaks olete kaalus kenasti alla võtnud, mis samuti soodustab suguhormoonide tasakaalu normaliseerumist. Arvan, et juuste hõrenemise põhjused on mujal, kuid nende selgitamine igal üksikul juhul on raske ja mõnikord põhjus ei selgugi.
Arutage probleemi veelkord nahaarstiga. Kui vaja, võib siiski ka endokrinoloogil vajalikud uuringud teha.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Juuste väljalangemine peale kilpnäärme operatsiooni.

Tere!

Mul oli veebruaris kilpnäärme parema pole eemaldamine ning peale operatsiooni on mu juuksed massiliselt välja langenud ja lõppu ei paista tulevad.
Millest see täpselt tuleb ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!!
Kui kilpnäärme talitlus on vaatamata ühe sagara eemaldamisele püsinud normis, ei ole lõikus juuste väljalangemise põhjuseks. Kui väljalangemine on tõesti suur ja varem juustega kaetud peanahale ...

Loe edasi

Juuste väljalangemine

Tere!
Minu (Kristi, 22a.) mure on seotud juustega - nimelt langeb neid viimasel ajal väga palju välja (umbes 3-4 kuud). Igasugune kammimine lõpeb sellega, et põrand on karvu paksult täis, kuigi kammin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasestumisvastaste vahendite osas pidage nõu oma günekoloogiga. Naistearstidel on rikkalikud kogemused nende kasutamises ja vajadusel oskavad nad ka uue preparaadi soovitada.
Kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: