Raynaudi sündroomi sümptomid kaitseväes 05.12.21 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!

Pöördun küsimusega sellepärast, et olen paar korda näinud, kuidas mul külmaga mõni varvas täiesti valgeks ja tundetuks muutub. Seda on juhtunud, kui kastnud end korraks jääauku kui ka siis, kui olen koju krõbeda külmaga kõndinud. Hetkel viibin kaitseväes ja olen metsalaagris olles korra jälle kogenud, kuidas mu kaks väikest varvast lumivalgeks tõmbusid. Hiljem on varvas sooja minnes tagasi punaseks vaikselt läinud. Pole veel saanud laatsa pöörduda. Kas tegu vōib Raynaudi sündroomiga ja kas selliste “sümptomite” olemasolul tohiksin üldse kaitseväes olla? Komisjonis käies ma ei osanud seda probleemi mainida.

Minu enda sõbral oli sama probleem kätel ja tema ei saanud seetõttu kaitseväkke minna.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Suure külmaga on sõrmede ja varvaste külmaks muutumine ihu loomulik reaktsioon - perifeerne verevarustus redutseeritakse, et tagada elutähtsatele orgamitele optimaalne verevarustus ja temperatuur. 2 varba valgeksmuutumine ei ole iseloomulik Raynaud sündroomile. Raynaud sündroomi puhul külmetavad jäsemed juba jahedas, mis tavalisel inimesel probleeme ei põhjusta. Kirja teel seda diagnoosida pole kindlasti võimalik.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Schlatteri tõbi

Tere! Kas scatteri haigusega on kaitsevâes olemine kohustuslik? Kui raskusi kanda enam põlv ei kannata ja juba tavaline kõnd tekitab valu

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui Teil tõesti on Schlatteri tõbi, siis kaitseväes jätkamine on problemaatiline. See on pikaajaline iseparanev haigus, mis eeldab koormuse tugevat piiramist. Ei usu, et kaitseväes see sellisel määral ...

Loe edasi

sündroom

Tere!

Palun selgitage, mis diagnoos on "koletsüstektoomiajärgne sündroom" ning millised sümptomid sellele viitavad.

Vastuse eest ette tänades!

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Selle sündroomi alla pannakse kõik vaevused, mis inimesel sapipõie eemaldamise järgselt võivad tekkida - tuimad valud, iiveldus, teatud toitude talumatus. Aja jooksul tavaliselt vaevused leevenduvad. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: