C3 sakrumi murd. 18.03.20 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
Kukkumise tagajärjel, emal tehti vastav läbivaatus. Diagnoos, c3 sakrumi murd. Õnnetus juhtus 06.03.20. Läbivaatus EMO-s 12.03.20. Eelnevalt olin juba varem perearsti sellest teavitanud.
Nüüd kui diagnoos teada. Kuidas peab haige edasi toimima. Emo-st ära tulles,mainiti ,et vajab rahu ja aega.
Perearsti poolt oli, valu vaigistamiseks määratud 3×päevas 2tabl. Paracetamoli.
Õhtul, tagaselg teeb väga valu. Olen pidanud isegi kiirabi välja kutsuma. Tehti valuvaigistav süst. 21.30. Jäeti igaks juhuks ka valuvaigistav tablett. Mida ologi öösel 01.30 väga vaja võtta.
Palusin perearstil jätgmine päev tugevamad vsluvaigistid välja kirjitada.
Eile õhtul so. 17.03.20-päeval andsin nii nagu oli eelnevalt määratud rohud.
Õhtul 21.00 ajal , et ema magada saaks paracetamol codeine 2tk.+ tramadol KrKa 1tabl 50mg
Kuna tal on lisaks rahutud jalad. Ja lisaks südame haige.
Veetsin öö tema juures. Paistab, see rohi aitas teda.
Kaua see terveneminr kestab? Ja kuidas sellises olukorras, toimoma peab?
Tänan, kui leiate aega mind valgustada.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Traumat olematuks teha ei saa ja selline murd ka operatiivset vahelesegamist ei vaja. Ainult aeg aitab. Paranemine sellises vanuses võtab aega kindlasti paar kuud ja ka peale seda, võivad jääda mingid valud. Luumurd vajaks paranemiseks rahu, kuid sellises vanuses inimesele võib voodisse jäämine saada saatuslikuks. Seetõttu tuleks leida optimaalne vahekord liikumise (mis võib valu teha) ja rahuoleku vahel. Tuleks teha liigutusi ja võimlemist, mis võimalikult vähe valu põhjustavad ja võtta ka valuvaigisteid, mis perearst soovitab. Valuvaigisteid võiks alguses võtta isegi siis, kui valu ei ole - juba tekkinud valu on raskem maha suruda.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Rangluu murd

Murdsin väljaspool Eestit suusatades rangluu. Paigaldati õlgu fikseerivad rangid. Küsiks koduste spetsialistide arvamust. Kas Teie arvates on lisatud pildi järgi otsustades see raviks piisav.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Paraneb see murd ka konservatiivselt, s.o. nn rangidega. Kuna eeldan, et olete aktiivne inimene ja tahate oma hobidega (suusatamine ja muu sport) tegeleda ka edaspidi, saaks parema funktsionaalse tulemuse ...

Loe edasi

Kodar ja küünarluu otsete murd

Pildid.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Vajalik pöörduda ortopeedile, hea kui oleks käekirurgiale spetsialiseerunud. Selliseid on Põhja Eesti Regionaalhaiglas ja Tartu Ülikooli Kliinikumis

Loe edasi

Kodar ja küünarluu otsete murd

Saadan pildid peale röntgenit.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pildi järgi võiks jääda ka nii. Soovitan ikkagi konsulteerida ortopeediga, kõige parem kui käekirurgiale spetsialiseerunud spetsialistile. Sellised on olemas PERH-is ja TÜK-s.

Loe edasi

Kodar ja küünarluu otsete murd

Mul eemaltati kips ja saadan teile analüüsimiseks järgmise röntgeni tulemused:

Randmeliigesed: paremas kodarluu proksimaalse epifüüsi mõlema serva nihkega konsolideerumisfaasis murrud, kallus ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Selle probleemiga peate pöörduma ortopeedi poole, mina olen üldkirurg ja teema pole minu tegevusvaldkond.
Ainult kirjelduse järgi on raske otsustada, vaja kindlasti ka röntgenpilti.

Loe edasi

Varbaluu murd !

Selline küsimus, et mul on väikse varba luumurd, ja tahaksin teada kas murruga võib saunas käia või mitte.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Varbaluu murruga võib saunas käia kui ei ole haava ja kui traumast on möödas 2-3 päeva.

Loe edasi

Rangluu murd

Kukkumise tagajärjel tekkis rangluu murd. Traumapunktis pandi tugi, aga luu ei kasvanud kinni. Veebruaris oli operatsioon, kus paigaldati liiga pikk traat, mis liikus kehas, tekitades pidevalt valu ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peate uuesti ortopeedile pöörduma - mina olen üldkirurg ja see pole minu eriala.

Loe edasi

Lülisamba 12-nda lüli murd

Kui 82 aastasel eakal naisel on lülisamba lüli murd,kas siis inimene on ise suuteline kõndima,istuma bussis 4 tund ja sõitma laevaga ka 4 tundi?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kõik oleneb sellest, kui kaua on murrust möödas ja kuidas luufragmendid teieneteise suhtes paiknevad. Kui pt. saab istuda, siis ei tohiks ka bussis ja laevas istumine midagi halba teha.

Loe edasi

Kodarluu murd

Mul kodarluu ülaotsa kinnine murd, aga kipsi ei saa panna, sest nahapinnal on vigastused, mis vajavad puhastamist ja sidumist. Kui palju tuleks kätt fikseerida? Kas piisab rätikust?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Luumurru paranemiseks on parim, kui luufragmendid on teieneteise suhtes täiest fikseeritud. Kui seda pole võimalik kipsiga lahendada tuleb leida teisi vahendeid - ortoos, eemaldatav lahas. jne. Kui ei ...

Loe edasi

Varbaluu murd

Tere. Millised on varbaluu murru tunnused??

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Valu,mis suureneb katsumisel ja liigutamisl, turse, verevalum. Ainult nende tunnuste alusel siiski murdu diagnoosida ei saa, tuleb teha ka rö-ülesvõte.

Loe edasi

Rangluu murd

Tere
Mul on selline küsimus. Et mul oli rangluu murd ja seoti traumapunktis ilusti kinni. Aga nüüd on sidemed veninud ja ebamugavad. Ja kaenlaalune padi seoses sügamisega on nihkunud. Et küsimus ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Soovitaksin pöörduda uueks sidumiseks samasse kohta, kus side tehti.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: