Lipoom 02.11.19 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere Doktor!

Minu mure seisneb selles, et märtsis 2 kuud peale sünnitust avastasin endal paremal rangluu all oleva kühmukese, valguse käes on see näha, muidu silma ei hakka, kuid katsudes ovaalne pehme moodustis umbes kuni 2 cm. Läksin sellega perearsti juurde ja arst katsus ja ütles, et see on lipoom ja midagi ei peagi sellega ette võtma, et elu jooksul võib neid tekkida ja muretsema ei pea. Kuna mul antud teema rahu ei andnud, pöördusin kirurgi poole, kes suunas mind ultrahelisse. Seal tuli vastus järgmine; Pt osutatud kohas visualiseerub tavapärane nahaalune kude. Maliigsuse kahtlast l/s ega lisamassi nähtavale ei tule.Patsienti palpeeritud resistentuse kohal tõenäoliselt tegemist lipoomiga. Diagnoos on teisiti täpsustamata lipoom. See uuring siis toimus aprillis. Tollal kirurg ütles, kui mind häirib võib ära lõigata aga et ei pea, kuna olla nii väike.Samuti seletas , et need tavaliselt healoomulised rasvkasvajad. Suvel hakkasin vaikselt tegelema trenniga ja tunnen, et see lipoom on hakanud valutama,samas ei saa seda kindlalt väita, kuna mul on tekkinud pikemat aega ka parema õla ja abaluu piirkonnas valu, peale trenni tihti valutavad õlanukid, trapetsilihas.Kui lipoomi katsun valus ei ole. Nüüd muretsengi, kas seda lihasvalu võib tekitada antud lipoom? Mul tunne, et see asub lihase peal või vahel, alati peale trenni on katsudes lipoom suurem. Perearsti juures olen seoses lihaspingetega õla piirkonnas käinud, tema arvab et ei ole lipoomiga seotud, et kuna väike imik ka kodus , lapse kandmine jne trenn võib neid pingeid põhjustada.Samas olen trennist pausi pidanud, kuid lihasvalud on ikka. Mina küsin Teie kui teise arsti arvamust, mida Teie arvate, kas võib usaldada uh vastust, et see lipoom kindlasti healoomuline on ja selleks ka jääb või peaks selle siiski ära lõikama? Ja kas antud lipoom võib tekitada paremal pool õlapingeid? Olen väga mures aga ei tea kas lõikamine oleks õige otsus, äkki kasvab uus asemel. Verenäitajad on siiani korras olnud. Hiljuti oli mul pimesoole op, kuid see vist pole seotud lipoomiga.
Mida Teie arvate?
Suured tänud ette!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Lipoom valu anda ei tohiks .Lipoom pahaloomuliseks ei lähe. UH võib usaldada. Kui lipoom häirib (ka psühholoogiliselt), soovitan eemaldada. Muud ravi ei ole.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Lipoom beebil peas

Laps sündis lipoom peas. Praeguseks on ta 7 kuune ja eelnevalt varasemaga see munake enam ei ole liikuv ja pehme, vaid kõva ja kinnitunud. Mida see tähendab? Kas on olemas analüüsi mis kinnitaks, et tegemist ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Lipoomi tõestuseks analüüsi ei ole olemas. Uurida võiks ultraheliga - sellega peaks saama aru, kas tegu on lipoomi või millegi muuga.

Loe edasi

Lipoom paremal käel

Tere!
Minu paremal käel on lipoom küünarnuki juures, oli väike ja on suurenenud vaikselt kogu aeg. Nüüd on asjade tõstmine valulik. Peale selle parema käe peopessa nimetissõrme juurde on tekkinud ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Neid kahte asja ei oks omavahel seostada - ilmselt tegu kahe eraldi protsessiga. Muud ei oska soovitada - kui teeb häda, peaks eemaldama.

Loe edasi

Lipoom kopsus

Käisin hiljuti tegemas kopsupilti, kuna pidevalt köhin. Perearstilt sain teada, et pilt näitas kopsus lipoomi. Kopsuarstile panin aja kinni. Kas seda ka kopsus opereeritakse ja kui raske opp see on?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Lipoom kopsus on kaunis ebatavaline diagnoos. Kui on kasvaja, mille olemus pole teada või on kahtlane, siis seda ikka opereeritakse. Operatsiooni raskus oleneb suuresti sellest, kus nimetatud kasvaja paikneb ...

Loe edasi

Jalasäärel kõvad tükid naha all

Paar kuud tagasi avastasin jalasäärel täpselt ühel kõrgusel naha all kaks kõva tükki, 1,5 cm umbes läbimõõt. Nahk on peal punakaspruun. Ei valuta, aga mõnikord lööb nagu valusa torke. Perearsti vastus ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Üks ütleb lipoom, teine eitab. Raske öelda, kui ise näinud ei ole. Ilma nägemata kohtunikuks ei julge hakata. Soovitan näidata teise arvamuse saamiseks kellelegi teisele kirurgile, kasvõi mulle.

Loe edasi

Tsüstid ja Lipoom

Tere.

Olen 18 aastane mees, kes tegeleb igapäevaselt spordiga ja olen suhteliselt tervislike eluviisidega. 4 aastat tagasi leiti lõuast esimene tsüst, oli esihammaste peal, eelmine aasta leiti ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Päris ühest vastust Teie küsimusele ei ole, kuna põhjused pole antud haiguste tekkel selged. Nende patoloogiate ärahoidmiseks ei saa Te ise kahjuks midagi ära teha.

Loe edasi

Lipoom peas

Tere! Peavalude tõttu suunas neuroloog mind MRT-d tegema. Selle käigus avastati, et peas on 1 cm suurune lipoom. Ajukude oli korras. Neuroloog ei osanud selle kohta midagi öelda, kuna temal sellise probleemi ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Oleneb sellest kus see lipoom paikneb. Kui väljaspool koljuõõnt, siis on see kerge lõikus ja pole ohtlik. Selline lipoom aga vaevalt peavalu põhjuseks on. Kui aga kasvaja on koljusisene, siis on tegu ...

Loe edasi

Lipoom

Tere olen 27aastane naine.Kaks nädalat tagasi käisin arsti juures,kuna vasaku kulmu peal oli herneterast suurem muhk.Kirurg ütles,et on lipoom.Aga liiga väike,et pole mõtet veel operatsioonile minna.Kui ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui ära kaob, arvan pole põhjust kuhugi minna ja peab lihtsalt rõõmus olema, et pääsesite operatsioonist. Lipoom, tõsi küll, ise ära kaduda ei tohiks.

Loe edasi

lipoom

Lgp.dr.Tepp
4 aastat tagasi lasin eemaldada lipoomi, mis asus tuhara all. Praeguseks olen hakanud nägema, et seal on jälle midagi. Kas on muretsemiseks põhjust ja kas peaksin minema arsti juurde? ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Lipoom võib tõesti tagasi tulla. Kui palju muretsemiseks põhjust peaks olema las otsustab arst kellele peaksite end näitama.

Loe edasi

lipoom

arstliku kontrolli käigus avastati seljal moodustis ja ultraheliarst ütles, et see on lipoom 4-cm. Lasin kohaliku tuimestusega kasvaja ära opereerida, oli tihkelt kinni-kirurg ütles, et see on sellest, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

99% tõenäosusega pole Teil muretsemiseks põhjust. Üldreeglina tuleb inimese küljest ära võetud "tükid" kõik histoloogiliselt uurida, et tõenäosus oleks 100%. Arvan siiski, et kirurg teadis, mida ta ütles. ...

Loe edasi

Selja piirkonna lipoom

mul on juba kaks aastat abaluu piirkonnas lipoom, mis on eriti suureks kasvanud viimase suvega. Kas seda opereeritakse ka kohaliku tuimestusega? Kas on vajalik opereerida ja kas see võib olla ka pahaloomuline?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kohaliku tuimestusega saab opereerida küll. Lipoomid reeglina pahaloomuliseks ei lähe. Mõned neist (harva) on aga juba algselt pahaloomulised - siis neid nimetatakse liposarkoomideks. Vajaduse üle otsustate ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: