Antidepressandist loobumine 12.12.18 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Olen praeguseks võtnud veidi alla kahe aasta antidepressante - elontril (bupropion). Päevane doos on 150mg (1 tablett).
Ravimi kirjutas mulle psühhiater, kelle poole pöördusin liigse muretsemise probleemi ja pideva väsimusega. Võimalik, et ta tuvastas mul ka kerge depressiooni. Tundisn end sel ajal üsna üksikuna ja segaduses olevat. Mõni kuu peale ravimi võtmist soovitas ta mul sellest loobuda, kuid ma ei julgenud nii varakult. Sel ajal hakkas just mu elu paika loksuma. Hakkasin paljusid asju õige nurga alt nägema. Samaaegselt võtsin ka akne ravimit roaccutane, mis mu välimust oluliselt parandas. Ka sellel oli oluline roll meeleolu tõstmisel.
Alates sellest ajast ei ole ma enam psühholoogi ega psühhiaatrit külastanud. Ravimi pikendust olen saanud perearstilt. Ma ei ole julgenud lõpetada, sest olen oma elu, mõtteviisi ja suhtumisega rahul ning ma ei taha, et minu sees miskit muutuks.
Praegu elan välismaal ning eestist kaasa varutud elontrili ravimitest on alles vaid kahe kuu jagu. Siin on väga keeruline ja kulukas saada aega psühhiaatri vastuvõtule. Lastes seda ravimit välja kirjutada tavaarstil, pean siin ravimipurgi eest tasuma umbes 150 eurot. Seega ehk oleks mõistlik teha hoopis lõpparve selle ravimiga?
Minu küsimus - kuidas peaksin seda ravimit lõpetama ning kas saan seda teha ka ilma arsti järelvalveta.
Hetkel on minu psüühiline seisund hea. Välja arvatud see, et kogen kerget sotsiaalset ärevust. Aeg-ajalt teatud inimestega suheldes muutun ebakindlaks, kuid saan hakkama. Kardan hukkamõistu, välja naermist jms. See ebakindlus võib olla tingitud lapsepõlves kogetust või ka olla geenidega kaasa antud. Selle probleemiga ei ole ma ühegi arsti juurde varasemalt pöördunud.
Infoks veel ka nii palju, et plaanin ette võtta uut roaccutane ravimi kuuri (akne ravim). Selle üheks levinud kõrvalmõjuks on välja toodud depressioon ja enesetapumõtted. Kas peaksin seda mitte võtma ajal, kui elontriliga lõpetan? Kui eelmist roaccutane kuuri tegin (2 aastat tagasi), siis mu meeleolu selle tõttu kuidagi ei halvenenud, pigem vastupidi.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Rohi ära jätta sujuvalt - 1. nädal Esmaspäev ei võta, 2. nädal E ja Kolmapäev ei võta, 3. nädal E, K, ja Reedel ei võta, 4. nädal E, K, R, ja Pühapäev ei võta, 5.nädal - jääb ära ka Teisipäev, 6. nädal - jääb ära ka Neljapäev ja 7. nädal - ära jää ka Laupäev.

Enneti tingitus (nüüd jääb hästi meelde, kodus harjutades panete oma nime). Ivan Pavlov andis koerale iga päev liha ja pani lambikese samaaegselt põlema ja nii kuu-poolteist. Siis ühel päeval enam liha ei andnud, pani lambikese põlema ja kutsul ila jooksis nii, nagu oleks saanud liha. Teada tuntud Pavlovi refleks.

Enneti tingituse e rituaali kujundamine: Rohi (AD või rahustav tee või melatoniin jms) ja harjutus (rohu võtmise järgselt teha minu Palve esimest sammu. Rohu toime ja harjutusekoos-toime tugevneb, sümbioos, toime tugevneb). Nüüd rohi-harjutus, rohi-harjutus /liha-lamp, /rohi-harjutus... Siis ühel päeval enam rohtu ei võta /liha ei anna/, harjutust tehes organism töötab Nagu oleks saanud ka rohtu! Harjutuse toimele lisandub rohu toime. Nii tekitame endale tingitud refleksi e Tingituse e. Positiivselt toimiva rituaali. See on v.hästi toimiv.

Õpetussõnad.
Vajalik on omapoolne kehaline-, vaimne-, hingeline-, sotsiaalne- ja religioosne (väärtushinnangute-maailmavaate) muutmine ravi, ennetamise ning treeninguga, enda kujundamine, arendamine. See aga vajab tahtejõudu, sihikindlust. Muidu jäämegi tablettide peale lootma.
vt varasemad ja tegutse!
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

ärevus ja paanika.

Kas ärevuse vastu seroxat20mg on hea.
Võtan 3-nädal.Kas on see hea ravim.Mu arst küll kiidab.Aitäh vastuse eest

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Seroxat on hea.
2) Ainult AD-s (antidepressandist) ei aita. vt minu ristkülik diagonaaliga ja "uued prillid" raviprintsiip.
Seega ka harjutused ja uus hoiak ("uued prillid" - uued prioriteedid, ...

Loe edasi

Antidepressandid ja söögiisu

Tere

Olen 23 a. neiu. Mul hakkasid ärevushood umbes oktoobri keskelt. Hirmus jooksin kohe oma perearsti juurde, kes kirjutas välja antidepressandid. Nüüd on mul tekkinud isutus ja kuna olen ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Lisandunud depressioon tekitab isutuse. Head ravimid olemas, ka sellised, mis toitumist ja energeetikat korrigeerivad.
Õige ravim peab enesetunnet pea koheselt parandama ja tervist loomulikult ka ...

Loe edasi

lähedase depressjoon

Tervist doktor. Soovitage palun kuidas käituda juhul kui abikaasa, töökaotamise tõttu/minu meeles/ langenud sügavasse depressjooni-magamis toas tekki all juba nädal aega, tuleb välja sealt ainuld äda ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Töökoha kaotus tekitabki depressiooni. See on loomulik reaktsioon. (Ebaloomulik on see, et see töötus meil nii lopsakalt kasvab ja riik seda piisavalt ei pidurda). Leevendust saab antidepressandist (AD) ...

Loe edasi

Ravimi vahetamine

Tere!somaatiliste probleemide pÃ¥rast olen ravi saanud 2-el korral Aurorixiga.see ravim on mulle sobinud,ainuke probleem,et ei talu suuri annuseid.Kui annus töusis 300 mg-ni pÃ¥evas,siis olin prakiliselt ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Aurorix (Moklobremiid) on AD ja hea nii depressiooni kui ka mitmete foobiate korral. Efexor (Venlafaksiin) on ka AD, aga mõjutab veidi autosõitu-juhtimist. Milleks vahetada? Fenibutti võib ikka võtta, ...

Loe edasi

Sünnitusjärgne deprsessioon

Tere,

Peale lapse sündi sain sügava depressiooni, mis tipnes rinna piima kadumisega ( seda ei tulnudki õieti) ja Prozaci võtmisega 3 kuud. Kuigi mu raviarst väitis, et Prozac ei mõju ainevahetusele ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sünnitusjärgseid depressioone ja sellega seostuvat kaaluprobleemi esineb. Prozac (fluoxetin) kaaluprobleeme ei tekita. Aga inimorganism on salapärane ja ühest antidepressandist seega ilmselt kõihile ei ...

Loe edasi

mäluprobleemid

Olen kaks kuud võtnud antidepressante (citalec 10). Viimasel ajal on tekkinud mäluhäired. Kaotan asju, panen autovõtmed kindlasse kohta ja hetke pärast ei mäleta seda "kindlat kohta", lähen kohtumistele ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sellest antidepressandist küll mäluprobleemid tekitatud ei ole. Mõte on selline, et olemasolev depressioon mõjutab (arvatavasti) mälufunktsioone ja peaks ravitohtriga raviskeemi/rohu suhtes nõu pidama. ...

Loe edasi

antidepressandid

Tere. Kirjutan samuti antidepressandist Seroxat. Olen ravimit kasutanud juba üle kuu aja. Alguses olid mõned leebed kõrvalnähud, nagu higistamine ja pearinglus, need kadusid peatselt. Viimasel ajal on ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

SEROXAT e Paroxetinum on ü k s SSRI rühma kuuluvaist antidepressantidestTeil esinevad esinevad "lisamured" vöivad olla tingitud ainult Seroxat´ist vöi ka asjaoludest,et kasutate samaaegselt mingit muud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: