koka-koola-sõltuvus? 21.01.05 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Mu 25-a tütar on aastaid psüühikaga hädas olnud, viimasel aastal küll silmapaistvaid edusamme teinud (tarvitas ka antidepressante). Väidab, et vajab koka-koolat enesetunde parandamiseks, käib aina pudel näpus, kas sellest ka sõltuvus tekib ja kui, siis kui ohtlik see on? Õnneks on tütar väitnud, et narkootikume ta iial ei proovi, sest siis saaks temast otsekohe sõltlane.
Ja veel - ühel samavanal sugulasel on 3-aastane kogemus mingi "korgijoogiga", mida sõpradega ise keedetakse, pidavat midagi amfetamiinilaadset olema. Asi nii hull, et aina magab ja pole võimeline tööl käima, kas ta on lausa surmalaps või saab veel 2-nädalase haiglaraviga Wismaris asja joone peale?
Tänuga K

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Kõiki liialdamisi tuleb vältida ja see kehtib ka Coca-Cola kohta - liigselt suhkrut, liigselt konservante, liigselt ergutit. Aeg-ajalt ikka võib juua. Ameeriklaste üheks ülekaalulisuse põhjuseks on ka see jook.
Wismari Haigla tohtrid ütlevad, et kaua selle sugulasega tegeleda vaja on. Kui ta ei lõpeta, siis "jobuks" muutub ta kindlasti. Rumal praegugi, et oma psüühikat narko-diilerite rikkuse huvides rikub.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Teotahte puudus

Kirjutan murest oma abikaasa pärast. Ta on pärinud nn. "alkoholismi geeni". Seda teemat on ta õnneks 10 aastat kontrolli all suutnud hoida. Sel alkoholivabal perioodil on ta pidevalt tarvitanud antidepressanti ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Retsept e soovitus tegudeks on Enneti ristkülik diagonaaliga (Enneti, et teile paremini meelde jääks, et tegutsema hakkaksite) ja “uued prillid”.
Ristkülik diagonaaliga annab mõttemudeli ja ka tegutsemisjuhise. ...

Loe edasi

Palun teatage kuidas edasi elada.

olen haige alates 04.12.2002,diagnoos paranoidne skisofreenia.13.12.2013,preperaat trilafon decanoat 108,2000mg 1 ampuli kuus,03.12.2015 trilafon-depoo i.m.ravil 2ml/216mg/3 nadala tagant,ja nii edasi,alates ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

vt eelmine.

Loe edasi

Palun teatage kuidas edasi elada.

olen haige alates 04.12.2002,diagnoos paranoidne skisofreenia.13.12.2013,preperaat trilafon decanoat 108,2000mg 1 ampuli kuus,03.12.2015 trilafon-depoo i.m.ravil 2ml/216mg/3 nadala tagant,ja nii edasi,alates ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Koostöö. Ravimid määrab Psühhiaater, la depooravimid (mida süstitakse peatud nädalata tagant) ja koostöö temaga on oluline - öelda-arutada, et kuidas toimib, millised on kaasnevad sümptomid, kas midagi ...

Loe edasi

Äkkviha

Olen üldiselt väga rahulik inimene. Eile õhtul elukaaslasega autoga sõites tegid mingid lapsed tee ääres väga suure rumaluse ning ehmatasin korralikult. Selle tulemusena sain millegipärast väga tigedaks. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Laste rumal käitumine tekitas teis "ülepingega lühise" - täiesti inimlik ja normaalne reaktsioon, aga veidi liigse amplituudiga. See - veidi liigne - tulebki kontrolli alla saada. Seega: a) kehaline-sportlik ...

Loe edasi

Hirm reisimise ees

Kas oskate soovitada psühhiaatreid kelle poole pöörduda hirmu nö peletamiseks?
Ennist lugesin, et see on võimalik.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö psühhiaatriga on vajalik - aitab suuresti kaasa paranemisele, tervise tugevnemise kiirenemisele.
vt varasemad soovitused hirmude, foobiate kohta ja praktiseerida neid soovitusi.
Kehaline ...

Loe edasi

tahtevastane ravi

Kas rahustava (nt diazepam) süsti tegemine patsiendile tema tahte vastaselt (süsti tegemiseks kasutati kinnihoidmist) on võetav tahtevastase ravina psühhiaatrilise abi seaduse tähenduses või peetakse ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tahtest olenematut ravi reguleerib Seadus. Ohu korral patsiendi tervisele või kaaskodanike julgeolekule on seda vajalik rakendada. Kui raviks on vaja pikemat aega (nädalaid või kuid), siis selleks annab ...

Loe edasi

Tahaks teada kas mind kuidagi saaks aidata?

Mul on viimasel 2-3 kuul tekkinud selline mure et mul on tekkinud eluisu vähenemine, ei taha kellegiga suhelda, on tunne et mind pole siia enam vaja ja viimasel nädala jooksul on lihtsalt tavaline kui ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Räägi Emaga (või mõne teise väga lähedasega). Kindlasti räägi! Selgita välja mure tekitaja: koolis õpitükid ei edene või koolis kiusamine, või sõpruskonnas probleemid või kodus. Räägi Emaga.
Korralik ...

Loe edasi

Suitsiidimõtted, ebaõnnestunud enesetapud

Ei ole abi saanud(aastaid) ei haiglaravi, kuhu on mind peale ebaõnnestunud katset lähetatud, ei ihupsühhiaatrilt(olen tema patsient ligi30 aastat), isegi ravitsejad poole olen pöördunud. Kas tõesti ei ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Depressiooni edenedes tulevad päevakorda ka suitsiidiga seonduvad mõtted, katsed.
Lahendamist vajab: miks depressioon ja suitsiidmõtted tekivad; miks koostöö arstiga ei edene; millised on tulevikuplaanid-tegutsemised ...

Loe edasi

Helide tundlikkus

Tere, mul on selline mure, et kolisime ühest kohast teise just müra pärast ja tuleb välja, et siin elab ka teisel korrusel laps, kes jookseb pidevalt ja müdistab ringi. Mind häirib see nii hullult, et ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vatitupsud kõrva,
KÕIK rahustavad võtted (kehalised, vaimsed, hingelised, joogid jne - vt varasemad) tulevad kasuks (teil ju rahustav tee programmiline).
Omapoolne meeldiv fooni-muusika - ...

Loe edasi

Sundmõtted

On tekkinud sundmõtted seoses enesele viga tegemisega. Kardan juba köögis süüa teha ja terariistu kasutada. Kui tõenäoline on jõuda mõtetest tegudeni? Kuidas nendest vabaneda?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhiaatri abi oleks vajalik. Sundmõtete osas soovitaksin 0,5 mg Rispolepti õhtul ja siis pingete maandamise võtteid (alusta minu Palve - esimene samm, sport ja kehaline aktiivsus..), 3E printsiipi rakendades. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: