Vererõhk ja valk uriinis 06.02.21 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere Doktor,
Minu mure algas seoses peavaludega paar kuud tagasi, mis ei allunud valuvaigistitele. Nüüd siin mitmeid kordi arsti vahet käimist, selgus, et tegemist on kõrge vererõhuga. Viimane peakompuuter oli aasta tagasi ka seoses peavaludega, siis oli kõik korras. 24 h uuring tuvastas pea 200 ülemise rõhu, viimane arstil mõõtmine oli 160/98. Kodused keskmised mõõtmised nädala vältel 158/95. Perearst tegi ka analüüsid, veretestid olid kõik korras, kuid kummitama jäi mind nüüd see, et uriini analüüsis oli valku 0,3 g/l. Selle kohta arst ütles, et mingi aeg tuleks korrata. Peavalud on endiselt pealael ja kuklas, surisev tunne. Arst määras mulle vererõhuravimiks kahe toimeainega rohu coveram 5 mg. Nüüd olen seda rohtu kaks päeva võtnud ja meeletult kehv on olemine, pea käib ringi, surinad pealael ja kuklas. Selline tunne nagu veresoon lõhkeks. Meeletu hirm on tekkinud minus. Lisaks on käed ja jalad külmaks läinud. Ainuke pluss on, et see rohi on mul ärevuse kuidagi ära võtnud. Kaks päeva peale rohu võtmist on vererõhk kodus 143/82 ja 139/86 kõigub nii, pulss 77 kandis või alla selle. Varasemalt diagnoositud mul ka ärevushäire ja paanikahäire. Minu arst kutsus mind tagasi kuu aja pärast, et siis kontrollida vererõhku ja vaadata kuidas ravi mõjub. Kuid mu küsimus Teile, kas sellised kõrvatoimed on normaalsed või on vererõhk liiga järsku langema hakanud? Millest on tekkinud valk uriini, mida peaksin veel kontrollima? Olen väga mures, ei saagi enam aru kas ärevus tõstab mu vererõhku ja tekitab igast sümptomeid või ongi siis mingid kahjustused organismis juba tekkinud, seoses vererõhuga. Eelmine aasta oktoobris oli pimesoole op, siis oli vererõhk korras. Kas nii kiiresti võib tekkida kõrgest vererõhust oragnikahjustused, et valk uriinis on? Varasemas elus pole vererõhuga probleeme olnud, küll aga mu vanemad ja suguvõsas on palju kõrgvererõhutõbe ja aastaid juba tarvitatakse ravimeid.
Tänud ette!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Vabandan viivituse pärast, miskipärast ei saanud kohe Teie küsimuse kohta teadet. Vererõhk on väga muutuv, see võib kõikuda normis 100/55-160/95 vahemikus. Ravi vajab püsivalt tõsunud vererõhk ehk vererõhuhaigus. Ärevushäire on sage vererõhukõikumiste pea jm valude põhjus. Teie peavalu kirjeldus on omane pigem pingepeavalule, ehk siis ärevushäire ühele avaldusele. Vererõhu tõus kui peavalu põhjus on veidi ületähtsustatud.
Väike valk uriinis on normaalne kehaliselt aktiivsetel inimestel. Saan soovitada vaid head koostööd oma arstidega, ehk ka psühholoogi ja psühhiaatriga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Glomeerulonfriit

Veri
S-ASO 456,8
fs-Fe 1,7 Urea, Crea nornis
Uriin
Diurees 1,1
U Prot 0,154
dU-Prot 0,2002
Kamberloendus
ER 30,0
lK 5,0
Kas diagnoosiks ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
Iseenesest on valgueritus uriinis praeguse seisuga piiripealne ja vajab edasist jälgimist dünaamikas. Vere neerufunktsiooni uuringud on korras. Kahjuks ei ole täpsemaid neerufunktsiooni ...

Loe edasi

palavik

Tere,

mureks see, et palavik mõnda aega juba 36.9. Aga seda ainult kella viie, kuue ajal õhtul. Muidu on 36,7. Ei saagi aru, kas see on normaalne kõikumine või viitab mingile haigusele. Või ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et see on normaalne. Pealegi ei tahaks seda nimetada palavikuks. Kui testid korras ja arst ei ole murelik siis ärge olge ka teie mures.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Valk uriinis

Imetan last ja kuna laps on üsna allergiline, siis minu toidulaud on üsna piiratud (juba ligi 6 kuud). Perearst tegi mulle vere- ja uriiniproovid. Vereproovid olid korras. Uriinis aga oli valk. Mida see ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist
Tervel inimesel uriinis valku olla ei tohiks. Erand on vaid väga väike kogus valku füüsiliselt väga aktiivsetel inimestel. Valk võib uriini sattuda neerukahjustusest, põletikest kuseteedes, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: