Neurofibroom 18.03.19 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Teismeeas tekkis mul seljale nahamoodustis (nüüdseks tean, et see on neurofibroom). Päris pikka aega oli see mul ainuke, kuid aja jooksul on mul neid juurde tekkinud. Hetkel on mul neid selja peal 6, enamasti üks suurem ja selle kõrval väiksem. Hiljuti käisin kirurgi juures ühte eemaldamaks ja sealt sain ka laborainalüüsi tulemusena teada, et tegemist on neurofibroomiga (eelnevalt ei ole osanud arstid mulle seda öelda). Kirurg oli valmis mult ka teised fibroomid eemladama aga soovitas konsulteerida, kas neid oleks võimalik ka laseriga eemaldada. Peamiseks eemaldamise põhjuseks on esteetiline välimus. Siit ka küsimus, kas neurofibroome tasub esteetilise välimuse tõttu eemaldada või oleks targem need rahule jätta? Ja kas tuleks eelistada kirurgilist või laseriga eemaldamist? Samuti olen märganud, et mul tekib neid aina kiiremini juurde.

Teine küsimus on see, et kui mul on neurofibroomid, siis kui suur tõenäosus on, et mul võib olla ka neurofibromatoos? Ja kas võiksin selle välja selgitamiseks võtta ette geneetiku vastuvõtule minemise?

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Neurofibromatoosi diagnoosiks on vajalikud teiste spetsialistide (silma, nahaarst, neuroloog) konsultatsioonid ja vajadusel lisauuringud (Rö., MRT). Neurofibroomid on tavaliselt healoomulised kasvajad ja neid eemaldatakse vaid juhul, kui nad segavad või on välimuselt muutunud. Eemaldamise meetodi otsustab kirurg või dermatoloog.
Geneetiline test võib selgitamisel oluliselt aidata.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

neurofibroom

Tere.
Sooviksin teavet neurofibroomide kohta. Miks need tekivad ja kas on võimalik uute sõlmede tekkimist kuidagi vältida. Meie närviarst ütles, et tuleb hoiduda kõigest mis kiirgab, et kohvitass ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Neurofibromatoos on pärilik haigus. Kliiniline pilt on aga igal juhul erinev. Nende sõlmede tekkimist ise vältida ei saa. Eemaldada tuleks vaid need mis tõesti segavad.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Fibroom

Olen 42.a naine. Minu haiguse elulugu: kõigepealt fibroom, siis neurofibroom, edasi universaalne neurofibroom ja kõige uuem diagnoos on M.Recklinghauseni tõbi. Ise olen omalt poolt juurde lisanud "nahhaalne". ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Nahasõlmed tuleks kirurgiliselt eemaldada siis kui nende välimus ja suurus järsku muutuvad. Valuvaigisti kasutamine sõltub valu intensiivsusest - algul võiks proovida paratsetamooli. Erilisi piiranguid ...

Loe edasi

Neurofibromatoos

Kus ja kuidas oleks Eestis võimalik käia põhjalikel uuringutel, et välja selgitada kas valud, mis esinevad mul juba mitu aastat on põhjustatud NF'poolt.
NF on ametlikult diagnoositud, kuid põhjalikku ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Uuringutele saadab polikliiniku neuroloog ja haigekassas kindlustatule on need tasuta.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: