Küsimus 04.02.07 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Pole väga kindel, kas küsimus on õigesse kohta esitatud, kuid mujale ei osanud ka lahterdada.
Olen 30 a. naine. ning mul on kaks korda esinenud väga kummaline nähtus, kuigi u aastase vahega. Esimene kord ärkasin öösel tugeva iivelduse peale. Kui see hakkas üle minema, siis hakkas terve keha torkima, nagu lööks pinde välja. Algas kuskil peast ja lõpus valgus üle terve keha. Tunne üle ei läinud, pigem süvenes. Läksin vannituppa, et endale külma vett näole panna, ehk aitab. Muutust ei mingit. Kui välja tulin, läksid jalad korraga nii nõrgaks,et mõtlesin, kohe vajun sinnasamma kokku. Silme ees kippus mustaks minema. Komberdasin kuidagi voodisse, istusin seal veidi aega ning siis hakkas kõik mööduma. Kadus torkimine ning ka üldine nõrkus ja kogu paanika (sest süda kloppis siis küll juba kõvasti). Jäin suhteliselt kiiresti magama.
Eile öösel oli peaaegu sama situatsioon, mis aasta tagasi. Tõusin korra üles, et lärmav kass teise tuppa viia ning uuesti voodisse heites tundsin kõhus jube ebameeldivat tunnet. Otseselt ei iiveldanud, kuid ükski asend ei olnud hea. Keeras ja korises ning surus miski. Ja siis hakkasin tundma jälle seda torkimist, algas jälle peast ja kaelast. Kargasin ehmatusega istuli, et nüüd kordub jälle sama. Kuid istusin ja ootasin, jõin külma vett ning kõik läks mööda. Torkimine edasi ei läinud ja kuigi väike värin kehasse jäi, sain siiski magama jääda. Päeval läks kõht lahti ja iiveldas ka kergelt.
Küsimus eelkõige, millest selline torkimine? See on kohutavalt ebameeldiv ning tekitab kartust, et vajub kokku (eelkõige varasema kogemuse põhjal). Samas pole ma kunagi minestanud. Mingi närvide reaktsioon või kuidas?
Oleksin väga tänulik kui leiate mahti vastata.

Lugupidamisega
Inga

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Tegemist tundub olevat paanikahäirega, mille korral sageli esinevad mitmesugused tundeaistingud üle kogu keha. Võimalikud on ka muud haigusseisundid. Hoo algul võiks võta rahustit (nt. diasepaam 1 tbl). Soovitan külastada neuroloogi võimalike lisauuringute teostamiseks.

Dr. Ain Pajos
tel. 6 748 591

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Ksantelasmid

Tere! Millest tekivad ksantelasmid, kui kolesterool on korras?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Küsimus on vale eriala arstile.

Loe edasi

käte värisemine

käte värisemine

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

mis on küsimus?

Loe edasi

uroonilised valusündroomid jalgades

Palun selgitage, mida see tähendab.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Küsimus on ebatäpne.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: