Mrt vastus 15.04.24 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere

Palun abi seoses MRT vastusest aru saamisega:
Kliinilised andmed: BRCA2 geeni mutatsioon. Obj: palpatoorse koldeleiuta.
MRT-uuring rinnanäärmetest natiivis ja kontrastainega (Loc, T2 ax, T2 stir ax, T1 ax, DWI+ADC ax; PostGd: T1 spair ax dyn).
Võrdluseks 20.02.2023 MRT-uuring.
LEID: - näärmekoe tihedusaste ACR 2-3. - parenhüümi taustakontrasteerumine on tugev. - mõlemas rinnas on endiselt üksikud mikrotsüstid. - uue muutusena on paremal alumises mediaalses kvadrandis T1 hüpointensiivse ja STIR-s mõõduka signaaliga tugevalt kontrasteeruv kolmnurkne ala 18 x 12 x 7 mm, ilma difusioonirestriktsioonita. - vasakul maliigsekahtlast koldeleidu, patoloogilist kontrasteerumist ega difusioonirestriktsiooni ei sedasta. - lümfadenopaatiat ei tähelda. Paremal alumises mediaalses kvadrandis on uue muutusena asümmeetria - leiu täpsustamiseks soovitame mammogramme ja sellele järgnevalt fokuseeritud UH-uuringut.
Kuna tegin juba vea ja vaatasin ise tulemusi enne arsti kõnet (eelmised korrad on arst ühendust võtnud alles 2-3ndl peale vastuste tulemist), siis kas selline muutus MRT’s tähendab ilmtingimata midagi halvaloomulist?

Ette tänades

Arst vastas:

Urve Pappa

dr Urve Pappa

Naistearst

Confido tervisekeskus

Tere

Selle kirjelduse järgi ei saa väita, et tegemist oleks muutusega, millel oleks kahtlus pahaloomulisusele. Geenimutatsioon annab teile kõrge riski, kuid ei tähenda, et iga väike muutus on kohe halvaloomuline ja kasvaja kindlasti avaldub. Teil on selle leiu alusel soovitatud teha mammograafia ja sihtultraheli uuring. Vajadusel võetakse ultraheli kontrolli alla sellest muutusest biopsia ehk koeproov.
Te vajate kindlasti regulaarset rindade kontrolli ja radioloogiga on soovitav konsulteerida edasiste uuringute sageduse ja tüübi suhtes ( mitte iga aasta kompuuter kontrastainega, vaid üle aasta mammograafia ja üle aasta ultraheli näiteks).

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Päevade ärajäämine

Tere! Võtan Yaz-pille ja mul pidid päevad hakkama, kuid siiamaani ei ole tulnud (möödas on 2 päeva). Kas see võib olla sellega seotud, et alustasin pillide võtmist hiljuti ja keha pole veel harjunud või ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Pillide foonil võib emaka limaskest muutuda väga õhukeseks ja oodatava menstruatsiooni ajal veritsust ei esine või on see väga vähene määrivalt. See on normaalne. Muidugi on teise võimalusena ...

Loe edasi

Ebamugavus

Tere, arst kinnitas eelmise kuu alguses, et on tupe pärmseen ja see kuu tuli jälle. Võtsin käsimüügi flukonasooli 7 ja 14 mai. Tänaseks on olukord selline, et pissil käies õrnalt tulitab veel , voolus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 26-aastane

Tupe seeninfektsioon on sagedasim, mis eelkõige on seotud elustiiliga. Seetõttu kaebuste leevendamiseks on käsimüügis mitmed ...

Loe edasi

Keisriarmi defekt

Tere, Sooviksin teise arsti tagasisidet ja arvamust antud teemale. Nimelt oli mul 2023 märtsis plaaniline keiser, ning kui läksin 2024 armi kontrollima, et alustada uue beebi planeerimisega tuvastas arst, ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Keiserlõike armi piirkonnas võib suhteliselt sageli näha ultrahelis väikest vedelikukogumit, mida nimetatakse nišiks. See tavaliselt kaebusi ei põhjusta ning ei ole uue raseduse korral ...

Loe edasi

Valu pärast spiraali paigaldust

Tere, paigaldasin kaks päeva tagasi, 14.mai Kyleena spiraali ning siiani esineb vahetevahel päeva jooksul krampide laadset valu. Õnneks pole valu talumatu kuid siiski ebamugav. Kaua umbes selline valu ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Spiraal Kyleena on emakasisene süsteem, mis paigaldatakse emaka õõnde. Teil on emakas võõrkeha, millele emakas reageerib tajutavate kokkutõmmetega. Teie tajute seda pakitsuse, spastilise ...

Loe edasi

Valu vahekorra ajal

Ligi aasta aega tagasi olin esimest korda vahekorras ning see oli väga valus. Nüüd on olukord ajaga paremaks läinud, kuid siiski on esimene sisenemine minu jaoks päris valus (alguses on natukene aega valus ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil võib tegemist olla vaagnapõhja lihaste ülepinge, vaginismiga. Vahekord ei tohi olla valulik ja kui valulikkust tunnete, siis on vajalik piltlikult öeldes samm tagasi astuda ehk vahekorraga ...

Loe edasi

genitaalherpes

Tere!

Kahjuks sain möödunud nädalal partnerilt genitaalherpese. Sain arstilt ka ravimid peale ning soovitati ka kreemi välispidiseks kasutamiseks. Nüüd ei ole enam aga punne alles jäänud vaid ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Esmakordne genitaalherpese episood võib kulgeda ägedalt ja suhteliselt raske. Valtrex aitab herpese aktiivsust maha suruda, kuid ei ravi seda välja. Väga palju sõltub teie enda immuunsüsteemist. ...

Loe edasi

Hormoonspiraal Mirena

Tere!

2022. aasta detsembris tehti hüsteroskoopia, eemaldati emakast polüüp ja paigaldati hormoonspiraal Mirena. Spiraal sai paigaldatud raviks, kuna menstruatsioon oli väga vererohke ( 2015 ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil on kirjelduse järgi olnud tegemist emaka limaskesta polüpoosiga. Mirena takistab emaka limaskesta vohamist, kuid ei ravi juba tekkinud polüüpe. Teil võib olla mingid paksendid emaka ...

Loe edasi

Metronidasool

Tere!

Minul on selline küsimus, et käisin täna naistearsti vastuvõtul, kuna viimane menstruatsiooni tsükkel oli tavapärasest 7-8 päeva pikem ja tunduvalt valulikum ning aegajalt esineb kerget ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Teie kirja lugedes jääb kahtlus tupe seeninfektsiooni ägenemisele. Kas tarvitate ravimeid, antibeebipille, hormoone, antibiootikume? ...

Loe edasi

Tükk tuppeseinal

Leidsin (tundsin) tupe sees seinas tükki. Meenutab katsudes nahaalust vistriku (mis on kõva). Liigub ja on väike nagu tera. Tuntav ka siis kui katsuda mõlemalt poolt (tupesein-pärakusein). Just pigem nahaalune ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Suure tõenäosusega on tegemist väikese rasunäärme ummistusega, mis ei ole midagi ohtlikku. See võib ajas ise taanduda.
Kontrolli on vajalik minna, kui see ajas oluliselt suureneb, ...

Loe edasi

Tabletiabort

Tere.
Selline küsimus, et kas tabletiabordile
suunab arst haigla päevastatsionaari ( kui muidu käin eravastuvõtul?)
Aitäh vastuse eest.

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Medikamentoosse abordi puhul on 2 võimalust ning see sõltub konkreetsest keskusest, kus protseduuri tehakse: esimene variant on, et saate esimese tableti vastuvõtul ja ülejärgmisel päeval ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: