tõmblused 25.10.04 / Lasteneuroloogia

Külastaja küsib:

laps on praeguseks 15 aastane. Sündimisel pandi kirja sünnitrauma, millest midagi erilist näha ei olnud. Diagnoosi pani lasteneuroloog. Tema väide oli, et lapse lõug väriseb. Hiljem midagi sellist ei märganud ja jätsime antud teema unarusse. Ka pole esinenud ühtegi tavalist lastehaigust ja ei mäletagi millal oleks olnud vajadust peale kaitsesüstide arsti poole pöörduda. Viimaste aastate jooksul olen aga märganud tahtmatuid käte tõmblusi (ainult siis kui mina ise juures olen-tundub, et mina võuin seda näha) ja ehmatuseks ka juba pea tõmblust. Ei tea küll ühelgi vanavanemal Huntingtoni tõbe olevat. Skisofreeniat, aga küll. Tean, et Teie esmane soovitus on perearstile minna, aga perearst(praegune, kes on seda juba oma 5-aastat olnud, pole last kunagi näinudki, sest laps lihtsalt pole haige). Sooviks enne teada, millised on võimalikud haiguste variandid-äkki näen lihtsalt kolli. Ja millised on variandid diagnoosimiseks?

Arst vastas:

Anu Sööt

dr Anu Sööt

Laste neuroloog

Elite Erakliinik

Tere,
aitäh pöördumast! Saan Teie murest aru, aga tõeliselt aidata kahjuks distantsilt ei saa. Miks kohe Huntingtoni tõbi? Põhjusi võib olla mitmeid. Kõige sagedasem, seega kõige reaalsem-tikid. Diagnoosimiseks on vajalik tütarlast näha ja tema ning Teiega vestelda. Sealt edasi tulevad juba diagnoosi hüpoteesid ja uurimisvõimalused. Ootan Teid vastuvõtule!
Lugupidamisega,
dr. Anu Sööt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lasteneuroloogia

Käeline tegevus

Tere.

Märkasin oma pojal kuskil 6 kuu vanusena, et kui parema käe sõrmega tahab midagi puudutada siis kasutab nimetissõrme aga kui vasaku käega siis kasutab puudutamiseks pöialt ja ülejäänud ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Igal inimesel on oma iseärasused. Midagi haiguslikku sellest ei järeldaks.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Imik hoiab pead kuklas

Tere!

3-kuune laps ei suuda süles pead hoida. Nii pikali kui süles olles ajab ta oma pea kuklasse, nö vibu asendisse. Enamasti on ta süles näoga minu poole. Olen hoidnud teda ka seljaga vastu ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Kõhuli tuleks selles vanuses last panna umbes 4-5 korda päevas ning tema rindkere alla võiks asetada rulli keeratud käterätiku, et vähem oleks pead kuklas asendit. Lapse ...

Loe edasi

14-aastase tüdruku erinevad valud

Tere

14-aastasel tüdrukul on juba kuu aega valud rindkeres. Peamiselt on see tuim valu, mis üldjuhul on püsi, aegajalt kaob ära ja aegajalt muutub tugevamaks. Valud on peamiselt rindkere keskel ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh küsimast! Kindlasti võib tegemist olla psühhogeensete valudega, aga enne tuleb siiski orgaanilised haigused välja lülitada. Psühhogeensete valude korral on vajalik tegelda eeskätt lapse ...

Loe edasi

Krambihoog

Tere!

Esmakordselt oli lapsel krambihoog teadvuse kaotuse ja pükste märgamisega. Juhtus kõik hommikul, laps ärkas, võttis kohe mati ja tegi kukerpalli. Väidetavalt jäi pea peale seisma ja ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Tulge vastuvõtule Qvalitas Arstikeskusse Tartus. Jäjekorrad on oluliselt lühemad ja meil on haigekassaga leping olemas. Netist leiate info.
Lugupidamisega
Anu ...

Loe edasi

Väikelaps hoiab alatasa asju käes

Alates aastaselt on hakanud tüdruk alati oma lusikat või muid pulki käes hoidma. Alguses arvasin, et see läheb mööda, aga nüüd kui ta on juba üle kahe aasta vana, siis endiselt tahab ta, et tal oleks kas ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Muretsemiseks põhjust ei näe. See võib olla pigem väike harjumus, midagi, mis annab talle kindlustunnet. See on täiesti normaalne nähtus.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Laienenud ajuvatsakesed

Tere. 5 kuuselt avastati juhuslikult, et lapsel ajuvatsakesed laienenud. Oleme käinud regulaarselt aju uh tegemas ja edasi pole laienenud, kuid leid püsib. Neljas vatsake läbimõõduga 0,70cm, kolmas vatsake ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Olulisim on see, et Teie laps areneb hästi. Aju ultraheli leid ei korreleeru sageli lapse arenguga.
Kuna ajuvatsakesed püsivad oma suuruses 5k alates , siis see ...

Loe edasi

Lapse siplemine

Tere

Mure selles, et laps sipleb pidevalt käte ja jalgadega - vaid magades või väsinud olekus on laps rahulik. Sipleb tihti ka öösel kui uni veidi pinnapealsem ja teda gaasid vms segab. Kohati ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast!
Kirjelduse järgi tundub, et tegemist on terve lapsega. Selles vanuses laps ei haaragi veel esemeid. Käige rahulikult võimlemas ja ujumas ning usaldage oma perearsti.
Loe edasi

Laps

Tere mu laps on 1.5a. Kui läheb magama siis ta paneb põlved kronksu kõhu
Alla ja nuttab siis

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Kirjast ei selgu midagi lapse üldise seisundi, käitumise kohta.
Laps võib nii teha kui kõht valutab või ka siis kui ta magama minna ei taha ja selle asemel Teie tähelepanu soovib.
Loe edasi

Epilepsia

Palun analüüsige, kas kahe tehtud eeg uuringu puhul on märgata muutust, paremaks või halvemaks. Laps võtab raviks igapäevaselt depakine 1tbl õhtuti.

2017 jaanuar,ärkveloleku eeg. peale esmast ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast, aga neid küsimusi on siiski õigem küsida oma raviarstilt. Kõige olulisem ravi efektiivsuse hindamisel on kliiniline hoogude esinemine. Kirjast järeldan, et neid pole. Palute ...

Loe edasi

Epilepsia

Tere.

Lapsel diagnoositi epilepsia ja ravi algas Lamictaliga aprillis 2016. Mainin ette ära, et varem ei ole lapsega selliseid probleeme olnud. Laps toitub tervislikult ja on aktiivne. Toitumisnõustaja ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere!
Aitäh pöördumast! Teie kirjast ei selgu, kas endokrinoloogiliselt on lapsega kõik korras.
Epilepsia ravimid võivad põhjustada kaalu tõusu läbi söögiisu tõusu, seda ma aga Teie kirjast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: