Gaasid ja kõhukinnisus 7kuusel tüdrukul 08.04.21 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Pöördun Teie poole murega, mis vaevab last alates sellest, kui oli 1 kuu vanune. Meeletud gaasid. Toitu on saanud segamini rinnapiima ja Aptamil comforti, tundus, et sobib kõige paremini, aga mitte ideaalselt. Kõht oli gaase täis ja kakas harva, aga meeletute puuksude saatel. Pigem vedelapoolne kaka. Biolatte probiootikumid tegid asja natuke paremaks. Parim tulemus oli siis kui imekombel 5 kuuks polnud enam segu väga juurde anda vaja. Gaase praktiliselt polnudki. Jäi unemure. Saime b12 soovituse ja unekvaliteet hakkas paranema. 5,5 kuust hakkasime katsetama lisatoitu. See on raske teekond, sest tundub, et mitte midagi ei sobi. Kõik oranžid asjad tekitasid kõhukinnisust ja rohelist kakat. Teised asjad lihtsalt gaase ja kui tegin väga vedelat kaerahelbeputru ploomipüreega, on kõht nii kinni, et laps ööd läbi nutab ja punnitab ja kui midagi tuleb siis ainult tihket paksu kakat. Nüüd istumegi jälle ööd läbi üleval ja nutame. Löövet pole ka millegi tagajärjel tekkinud, ainult kaelavoldi vahelt läheb ilmselt haudumise ja niiskuse tõttu väga kiiresti põletikuliseks. Pluss üles tuleb ka pidevalt, kas läbipaistvat vedelikku või juba seedunud piima. Ja tunde hiljemgi, ajab üles, mis ta une katkestab. Kaalu tuleb hästi juurde, rohkemgi kui keskmiselt. Tihtipeale järgneb sellele märg krooksumine ja ninalõrin. Mu laps ei tea isegi veel mida tähendab tunde järjest magamine. Lisan veel, et laps sündis keisrilõikega(tuharseis), rohekad looteveed ja kerge hapnikupuudus alguses, mis kohe korda saadi. Võibolla sai segane jutt, aga ma pole juba kuid eriti maganud. Aitäh.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Hea on see, et Teie lapse kaaluiive on korras, st laps saab kõik vajaliku oma toidust kätte vaatamata gaaside kõhulahtisuse ja toidutagasiheitele.
Kuna aga seedimisega on muresid palju, siis ehk oleks kõige õigem pidada nõu lastearstiga või lastegastroenteroloogiga. Konsultatsioonile minekusk on vaja perearstilt saatekirja.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

Täppverevalumid 7kuusel imikul

7kuusel beebil ilmuvad vahel täppverevalumid (kui vajutan peale, siis nad ei kao), kord on selja peal üks täpp, siis kaob ära, nüüd täna tuli kaela peale lilla täpp ja siis õla peale ja nüüd õhtuks on ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Täppverevalumite korral on vaja uurida verehüübimist. Kuna viimasest vereanalüüsist on möödas juba 3 kuud, peaks analüüsi kordama.

Edu soovides,
Tiia Voor

Loe edasi

3 kuune laps kakab üliharva

Tere,
Meil on selline mure, et 3 kuune laps kakab väga harva, umbes 1 kord nädalas (see kestab juba 1,5 kuud) ja ainult siis, kui anname talle Duphalaci, kusjuures kaka kogus on tohutult suur (laps ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Mõnel rinnapiimatoitu sööval imikul imendub rinnapiim nii hästi, et jääki ei jää palju ja laps roojab harva, kuid roe ei ole tihe-kõva või pabulatena. Sel juhul ei ole vaja üldse sekkuda. ...

Loe edasi

kõhukinnisus

Lp. doktor.
Mure väikese 3 aastase tüdrukuga, kellel probleem kakamisega. Asi sai alguse umbes kaks kuud tagasi, kui kõht oli kinni ja kakada oli valus. Oleme konsulteerinud mitme arstiga, kasutanud ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Selles vanuses nagu Teie tütar, tekib suhteliselt sageli tahtlik roojamise tagasihoidmine ja kõhukinnisus just valuliku roojamiskogemuse järgselt. Selliselt kujunenud kõhukinnisuse korral ...

Loe edasi

Kõhukinnisus vms.

Tere

Täitsa suur mure. Laps sündis mul 24.02.2005 ja sellest ajast pole ta rinnapiima saanud, kuna mul polnud teda..TÜ Kliinikumi Naistekliinikus anti talle NANi...koju tulime ostsime NANi, ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Vajaksin lisaandmeid, et midagi täpsemalt arvata. Kõigepealt - kui laps lõpuks kakab, kas roe on kõva või pabulatena ja roojamine ise valu ja vaevaga või on roe vedelapoolne ja roojamine ise ...

Loe edasi

Tita kõht

Lp. dr Grünber
Minu tütreke on ühe kuune. Probleemiks kõhukinnisus. Asi algas paar nädalat tagasi. Olin ise raskekujulises rinnapõletikus, mida raviti antibiootikumidega. Pärast seda vähenes rinnapiima ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
1 kuusele keefir ei sobi. Annaksin hommikul 1/2 teelusikatäit Duphalaci e. laktuloosi (apteegis ilma retseptita). Samuti võib abi olla piimasegu vahetamisest. Kui probleem jääb kestma, annaksin ...

Loe edasi

Kõhukinnisus

Tere.
Meie väiksel tüdrukul (2 aastane) on probleem kakamisega ja võib öelda et see on kestnud juba kuu aega, kakab 3-4 päeva järel, ise ei saa sellega hakkama aitanud on microlax. Oleme kasutanud ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Kui 2-aastasel lapsel on kõhukinnisus, tekib tal potikartus ja ta püüab iga hinna eest kakamist tagasi hoida. Kui Duphalac ei aita, tuleks orienteeruvalt nädal aega kasutada Guttalaxi 6-7 tilka ...

Loe edasi

kõhuprobleem 2-kuusel

Tere,
minu 1,5-kuune imik on rp toidul. Probleemiks on viimasel ajal see, et lapsel käib kõht läbi harva (ei ole üle 4 päeva "vastu pidanud"-abiks microlax). Ja samal ajal ka laps ise rahutum, nutab ...

Vastas dr Heli Grünberg

Tere,
Esmalt peaks püüdma selgust saada, kas imikul on ikka kõhukinnisus või ta roojab küll harva, kuid kõhukinnisust ei ole. Rinnapiimatoidul olev imik roojab enamasti iga toitmiskorra järel. Kuid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: