Kas puukborrelioos? 08.10.18 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,

16.09 avastasin endalt kaks puuki, mille olin saanud Saaremaa metsas seenel käies. Siiamaani ei ole olnud ühtki sümptomit, mis viitaks borrelioosile või entsefaliidile. Siiski kroonilise ülemõtlejana otsusasin kohalikus perearstikeskusest paluda endalt nüüd (05.10) borrelioosi analüüside võtmist. Anaöüüsid tehti ning sain vastuseks lisana pandud diagnoosi.

Võtsinühendust ka oma perearstiga, kes arvas, et tegu on tõepoolest borrelioosi nakkusega. Enne ravimite väljakirjtuamist ta siiski veel soovis teha korduvanalüüsid ning lisaks võtta ka entsefaliidi proovid, kuna vaktsiini tehtud ei ole. Vastuseid hetkel ei ole veel kätte saanud. Ma ei kahtle oma perearsti pädevuses, kuid igaks juhuks mõtlesin topeltnõu küsida, et kas manusena kaasasolevate analüüsitulemused ületavad borrelioosi nö. pügalad ning mõistlik oleks alustada ravi?

Parimat soovides.
V.

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere
Teie borrelioosi IgG on negatiivne, IgM (mis viitab värske infektsiooni võimalusele) on positiivne ja puugirünne on toimunud üsna hiljuti. Kahjuks on tegemata kinnitav diagnostika immunoblot meetodil, mis antud juhul on vajalik.
Kui IgM on kinnitatud positiivseks, nõustuksin ma perearstiga ja teeksin ära esmase ravi. Kas teil hammustuse kohale tekkis nahast veidi kõrgem ca peopesa suurune punane laik, mis püsis paar päeva? Kui jah, on nakatumine tõenäoline ja antibakteriaalne ravi kindlasti näidustatud.
Kui laiku ei tekkinud, on ka võimalus, et te ei ole nakatunud, IgM üksinda ei kinnita päriselt nakatumist. Kuid kahjuks on seda väga raske tõestada, analüüsid ei anna siin meile palju abi.
IgG tekib hiljem, kuid on borreliale spetsiifilisem. Hetkel seda (veel) ei ole.

Edasisest analüüside jälgimisest - antikehad (IgG alati, kuid vahel ka IgM) püsivad aastaid pärast nakatumist, edukat ravi ja vahel ka pärast puugirünnet, millele nakatumist ei järgnenud. Antud numbrid ei ole korrelatsioonis ei haigestumisega, vaid näitavad immuunsüsteemi reaktsioonivõimet. Seega neid numbreid dünaamikas jälgida ei ole mõtet. Kuid kui teete kordusproovi 2-4 nädala pärast, siis võiks olla IgG muutunud positiivseks.

Seega vastus: borrelioosi "pügalatel" ei ole väga suurt tähtsust, kuid antud juhul nõustuksin perearstiga ja teeksin igaks juhuks ravi ära.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

puukborrelioos

Tere!
Mul oli umbes 12 aastat tagasi kubemes puuk ja paar nädalat hiljem oli seal suur punane ring. Tookord arvas arst, et vast olen end ära löönud. Nii jäi. Mõned aastad hiljem olin hädas põlvede ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie poolt kirjeldatud 12 aasta tagune puugiründe järgne nahamuutus võib viidata küll borrelioosi võimalusele, kuid sellekohane diagnostika oleks olnud kohane aastaid tagasi.
Meie ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemuste interpreteerimine

Tere,

Lasin teha tasulise hematoloogilise uuringu, et kontrollida hemoglobiini taset (varasemalt sellega probleeme olnud ehk liiga madal). Uuringus on aga välja toodud veel rida näitajaid, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere!

Teie hemoglobiini tase on 2 korral olnud referentspiirides ehk normis, samuti on normi piirides erütrotsüütide indeksid (MCV, MCH). Põhjust kahtlustada algavat aneemiat hetkel ei ole. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi