C-hepatiit 03.09.03 / Gastroenteroloogia

Külastaja küsib:

Olen 37 aastane. Aastal 2000 avastati mul juhuslikult C-hepatiit (genotüüp 1b). Nakatusin tõenäoliselt aastal 1987. Enesetunne on suurepärane (kui ei teaks, et pean haige olema - siis ei oleks). Maksakahjustust ei ole. Ainus kõrvalekalle normist on, et ALT=160, AST=70 (stabiilselt 3 aasta jooksul). Kas haigust on mõtet ravida arvestades asjaoluga, et ravi on pikaajaline, vaevarikas, kallis ja madala edu tõenäosusega? Milline on suremise ja töövõime kaotuse tõenäosus 5, 10, 20 aasta perspektiivis? Olen enamvähem tervete eluviisidega.

Arst vastas:

dr Toomas Kariis

Gastroenteroloog

Ida-Tallinna Keskhaigla, gastroenteroloogia osakond

Tere
Arvatakse, et ca 20 aastat kroonilist põletikku, siis ca 5-10 aastat tsirroosi, millega võib kaasneda maksa vähk. Tegu on tõesti väga robustsete arvnäitajatega, mis ei pruugi sugugi käia Teie kohta.
Kahjuks on raviga täpselt nii nagu ütlete, aga paranemisevõimalus siiki on. Soovitan pöörduda Tartu või Tallinna gastroenteroloogide poole ravivõimaluste täpsustamiseks ja ravi alustamiseks. Ravi on haigekassa poolt teatud tingimustel soodustatud.
Tervitades,
dr Kariis

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Gastroenteroloogia

hepatiit c

tere. mul kais kulas yks noormees, kes kellel on hepatiit c. ta einestas meil. kas see haigus voib noude kaudu edasi meile kanduda?

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Nõude kaudu ei kandu. Kutsuge ta julgelt veel külla! Soovitan siiski teineteist mitte hammustada, sest haigusetekitaja antakse edasi verega.
Julgust,
Dr Kariis

Loe edasi

c hepatiit

olin doonor ja mul avastati c hepatiit, esimesel korral kui doonor olin siis ei avastatud midagi aga aasta hiljem taas verd andes avastati hepatiit, kas see tähendab et selle vahepealse aasta jooksul nakatusin? ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Verekabinet uurib kõikide doonorite verd C hepatiidivastaste antikehade suhtes, mis tekivad kuni 2 kuud pärast nakatumist. Maksa põletiku esienemisest annavad tunnistust AST ja ALT nihkhed, ...

Loe edasi

Hepatiit c

Tere.
Olen 22.a noormees
Mul diagnoositi 2 aastat tagasi hepatiit c, pole veel siiamaani arsti juurde läinud? Kui kiiresti hepatiit c kahjustab ja hävitab organismi?
Millist toitumist ...

Vastas dr Toomas Kariis

Tere
Kulla mees! Kaks aastat istub kodus ja unistab maksasiirdamisest! C hepatiidi ravi on Eestis võimalik saada tasuta Tartu ja Tallinna gastroenteroloogide juhendamisel. Kõigile haigetele kahjuks ...

Loe edasi

hepatiit

Kuhu peaks pöörduma kui ma soovin ennast kontrollida erinevate hepatiitide suhtes?

Vastas dr Toomas Kariis

Piisab perearstist. Klassikaliselt uuritakse kahe erinevaviiruse B ja C esinemist vereanalüüsi abil. Viimased on odavad ja võimaldavad selgitada,kas olete terve.
Hepatiitide diagnostikaga tegelevad ...

Loe edasi

autoimmuune hepatiit

Tere, olen 20 aastane noormes.

1 aasta tagasi vereproovi tehes sain teada et minul on c hepatiit, jäeti essentsiale forte

ravile ja kui tuli aeg otsustamiseks kas edasi minna ...

Vastas dr Triin Remmel

Tere!



Kroonilise C hepatiidi ja autoimmuunse hepatiidi koos esinemine on üliharuldane (eriti meestel). Ravi üsna komplitseeritud. Ainult maksabiopsia alusel POLE VÕIMALIK õelda, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi