enesetunne 31.03.24 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

2.tüübi diabeetik olen nüüd umbes 6 aastat.Tarvitan ka tablette raviks.Mure on selles,et mind teeb rahutuks enesetunne seoses veresuhkru kõikumisega. Kui see hakkab lähenema 4-le tuleb nagu vibratsioon sisse ja sama on ka siis kui vahel patustan ja tõuseb üle 11.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui enesetunne nii veresuhkru tõusust kui ka langemisest märku annab, ongi Teil motivatsiooni hoida väärtused 5-10 mmol/l vahemikus, mis ongi hea kompensatsiooni vahemik. Ei metformiin, jardiance ega rybelsus langeta veresuhkrut alla 4 mmol/l, isegi kui olete füüsiliselt aktiivne ja jätate mõne söögikorra vahele. Kui tarbite suuremas koguses kiiresti imenduvaid süsivesikuid, võib suhkur siiski mõnikord tõusta ka üle 12 mmol/l. Seega tuleb pidada mõistlikku dieeti ja hoida veresuhkur kontrolli all.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Pärast joodiravi laste saamine

Tere!
Olen 33a. naine, kohe saamas 34. Mul eemaldati kilpnääre, sest avastasin kaelal muna, mis osutus algstaadiumis vähiks. Järgmine nädal on tulemas joodiravi, mille kohta lugesin just hirmutavaid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan Teil nõu pidada nukleaarmeditsiini arstiga, kes Teie radiojoodravi korraldab. Kui on lootust, et piisab ühest radiojoodravi korrast, siis ei tohiks see Teie tulevikuplaane mõjutada. ...

Loe edasi

veresuhkru mõõtmine

1.tüübi dibeet,kauaaegne. Veresuhkru mõõtmisel tekib tõrge -error-,kuigi kõik tehtud nii nagu peab (käed puhtad jne..vere hulk normis ) ja see on tekkinud sel aastal,alguses u kord kuus ,nüüd sel kuul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siin on probleem mõõtmistehniline, veresuhkru mistahes väärtus ega ka vere muud omadused sellist tõrget ei põhjusta. Võimalik, et testribale satub liiga vähe verd vms. Kõige õigem oleks nõu ...

Loe edasi

TSH kõikumine

Tere
Olen 8 aastat võtnud alatalitluse tarbeks ravimeid. Doose on vastavalt reguleeritud näitudele.
Oli vahemik, kus pidev kordusanalüüs oli 0.01, sai jällegi reguleeritud. Viimased analüüsid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused 8,83 mIU/l ja 11.8 mIU/l on normist oluliselt kõrgemad ja viitavad hoolimata FT4 normi piires väärtustest vajadusele L-türoksiini annust suurendada. Võimalik, et peale L-türoksiini ...

Loe edasi

Kas mul on vaja arstiabi?

Mis need näidud tähendavad?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult Synlabis tehtud analüüside lahtiseletamise teenust me siin ei osuta. Analüüsid seletab lahti need määranud arst või palute oma perearsti, et kas ta on nõus neid tõlgendama. Teile ...

Loe edasi

Veresuhkur langeb ohtlikult madalale

Tere!

Jaanuaris kirjutasin teile siia probleemiga millele ei saanud lahendust ning seostasin asja tookord ärevushäirega. Panen siia ka eelmises jutus olnud analüüside vastused:
HbA1c ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan esmalt minna oma perearsti juurde, kes teeb esmased analüüsid ja suunab endokrinoloogile.
Kui veresuhkur tõepoolest langeb väärtustele alla 3 mmol/l ja sellega kaasnevad vaevused, ...

Loe edasi

Kilpnäärme mahu vähenemine

Tere.
2019 a diagnoositi vereprooviga kilpnäärme alatalitus. TSH ei olnud väga palju normist väljas. Midagi 8 oli vereproovi näit. Määrati L-Thyroxin 50 mg. 2020 a kilpnäärme ultraheli näitas parem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, suure tõenäosusega kilpnääre atrofeerub - rakud, mis toodavad hormooni, surevad tasapisi ja sellega koos kilpnäärme maht väheneb. Põhjuseks on autoimmuunne kilpnäärmehaigus (autoimmuunne ...

Loe edasi

Kilpnäärme mahu suurenemine

Varasemalt olen diagnoosiks saanud autoimmuunse türeoidiidi. Vereanalüüsid on olnud korras.
2024a algusest (3k pärast rasedust) on mul kilpnäärme ületalitlus. Raviks 3x10mg Thyrozoli päevas.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on lootust, et kilpnäärme talitluse normaliseerudes ka näärme maht kahaneb - kui palju, ei oska siiski ennustada. Teie puhul oleks radikaalse ravi esimeseks valikuks pigem radiojoodravi, ...

Loe edasi

Harknääre

Tere


Millal peaks laskma harknääret kontrollida? Lapsena olevat olnud mul mingi harknäärme viga, täpselt ema ei mäletanud mis jutt oli sellega.
Kurgumandlid on eemaldatud teismelisena, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Harknäärme kasvajad on haruldased, kuid mitte päris olematud nähtused. Seetõttu pole rindkere valude puhul harknääre just esimene elund, mida uurida. Nagu aru saan, on südameuuringud Teile ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,
Soovin teada, kas antud analüüside põhjal on võimalik öelda, kas tegemist on kilpnäärme alatalitlusega ja kas kohene ravi on vajalik?

Lisan andmed:
23.09.2022
TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtus üle 10 mIU/l on absoluutne näidustus asendusravi alustamiseks L-türoksiiniga ja seetõttu on vastav soovitus igati asjakohane. Tegelikult on Teil TSH üle normi väärtustel olnud möödunud ...

Loe edasi

Kilpnääre

Kui mu proovi vastuseid vaatate, kas seis võib halb olla?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH supressioon viitab kilpnäärme ületalitlusele. Täpsustamiseks tuleb määrata ka FT4 ja FT3. Soovitav oleks ravivajaduse osas konsulteerida endokrinoloogiga.
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: