Alatalitus peale operatsiooni. 04.05.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Käisin 11.03.2020 operatsioonil,kus eemaldati terve kilpnääre.Näidustus oli suur ja sõlmeline kilpnääre.
Praeguseks on operatsioonist möödas pea kaks kuud.Tarvitan 1 tbl L-Thyroxini 100 päevas.Kas on võimalik,et rohu kõrvalmõjuna on tekkinud lihaskangestus,mis on päris häiriv?Mainin ka ära,et kõrvalkilpnäärmed alles ja kaltsium normis.
Viimane analüüs näitas,et TSH on 23,6,mis on siis alatalitus.Millal võiks peale operatsiooni TSH normi minna ja kas teie arvates on vaja rohu kogust tõsta,arvestades,et arvatavasti põhjustab mul L-Thyroxin lihaskangestust?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tõenäoliselt põhjustab Teie vaevusi mitte L-türoksiin, vaid kilpnäärme alatalitlus. Ei saa päris hästi aru, miks L-türoksiini annust pole siiani suurendatud. L-türoksiin 100 mcg päevas on standardannus, millega peale lõikust alustab juba kirurg, kuid 3-5 nädalat peale lõikust tehakse kontrollanalüüs, mille alusel timmitakse L-türoksiini annus konkreetse patsiendi vajadustele vastavaks ja kui TSH on nii kõrge kui Teil, oleks adekvaatne annus 150 mcg L-türoksiini päevas. Asi ei ole mitte ainult lihaskangestuses (millel võib olla ka teisi, kilpnäärmest sõltumatuid põhjusi), kompenseerimata alatalitlus mõjutab nii füüsilist võimekust kui ajutegevust, kiirendab ateroskleroosi protsessi, halvendab sugunäärmete talitlust jne. jne. Olete noor naine ja seda kõike pole Teile lihtsalt vaja, seega peab asendusravi annus olema adekvaatne.
Tervitades,
dr. Anu Ambos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Tere!
Aasta tagasi diagnoositud alatalitus. Pean perearsti juures kontrollis käima. Kas vereanalüüsi andes peab olema söömata,joomata ja rohtu ei tohi võtta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hoopiski mitte. Kilpnäärme hormoonanalüüsi võib anda ka peale sööki ja ära võib võtta ka sama päeva L-türoksiini tableti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere! 2008. aastal on mul diagnoositud kilpnäärme alatalitus ja sellest ajas saan ka ravi L-Thyroxini näol 100 mg igal hommikul, nüüd vereproovi tehes TSH näit vaatamata ravimi pidevale tarbimisele tõusnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks soovitan meelde tuletada, ega Te pole võtnud L-türoksiini koos rauapreparaadiga. Nimelt takistab raud L-türoksiini imendumist ja seeläbi võib alatalitlus süveneda. Kui rauapreparaati ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Mõni nädal tagasi võtsin teiega ühendust ja palusite , et ma käiksin perearsti juures, et teha ultraheli ja sai ka tehtud vereanalüüs. Ultraheli ei näidanud suurenemist kilpnäärmele, aga vereanalüüs näitas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma, mida tähistavad lühendid DSH, FDH, CCP, ega milline näidik on kolm korda normist suurem. Kahjuks ei saa ma niimoddi küll mingit asjalikku nõu anda, ammugi mitte operatsiooni ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Tere! Mul mure peale esimest last ilmnes mul kilpnäärme alatalitus ja praegu võtan L- thyroxin- ni ühe tabletti päevas ja see on mul analüüsid normis hoidnud. Nüüd plaanin teist last ( esimene 2,7 poeg) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras, pole muretsemiseks põhjust. Adekvaatselt ravitud kilpnäärme alatalitlus ei saa olla viljatuse põhjuseks.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere! Olen teile ka varasemalt kirjutanud seoses alatalitusega. Olen 26.a naine, ülekaaluline (173cm ja 100 kg); tean, et ka alatalitus suurendab kaalu...
sonograafiaanalüüsid näitasid, et minu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ultraheliuuringul oli Teie kilpnääre väikesemõõtmeline ja väga hea! Probleem tekib, kui kilpnääre kaldub suurenema. Mingit kilpnäärme mõõtmete alumist normpiiri tegelikult ei eksisteeri.
Loe edasi

Alatalitus

Tere,
Minul on diagnoositud kilpnäärme tugev alatalitus. Tehtud on ka ultraheli, kus paremas sagaras on kolloidtsüst. Raviks on määratud kilpnäärmehormoonid. Minu enda hinnangul on kilpnääre suuremaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Operatiivse ravi orienteeruvaks näidustuseks on kilpnäärme maht üle 50ml s.t. kilpnääre peab olema suurenenud võrreldes normiga 2-3 korda. Teile on tehtud ultraheliuuring ja kilpnäärme mahtu ...

Loe edasi

Kilpnääre ja efedriin

Tere!
Mul diagnoositi u. 7 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus ja olen sellest ajast peale võtnud ravimit L-Thyroxin. Olen lugenud et efedriini tarbimini võib kilpnääret mõjutada. Oskate äkki öelda, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Efedriin ja efedriini-kofeiini segu kilpnääret ei mõjuta. Loomulikult ei ole hea neid aineid liigtarbida hoopis teistel põhjustel (toime südame-veresoonkonnale ja närvisüsteemile).
...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus, väsimus

Olen 57 aastane naine kilpnääre on opereeritud 30 aastat tagasi, mille tagajärjel tekkis alatalitus.Tarvitan L-Thyroxin 100 1tabl. päevas.Sellel aastal on TSH normaalne,eelnevatel on ta olnud alati kõrge.Mind ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmega Teie suvistel väsimushoogudel küll seost ei näe. Kirjutate, et neid esines varasematel aastatel tihti ka aastaajast sõltumatult. Samas oli TSH siis kõrge, s.t. alatalitlus ebapiisavalt ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere,
Olen väga mures oma sõbranna pärast, vanus 34.
Head mõned aastad tagasi hakkas ta kaalus juurde võtma. Sel hetkel arsti juurde
ei läinud. Nüüd diagnoositi tal kilpnäärme alatalitus. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Loodan, et sõbranna on nüüdseks stressist toibunud. Hea, et tervisehäirete põhjus kindlaks tehti.
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kahjuks pole ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: