Lööve 11kuuse lapse nahal 17.06.22 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Meie perekond puutus kokku hooldekodus viibiva lähedasega, kes oli mitmeid nädalaid üle keha sügelevaid täpikesi täis, kohati esines ka mitmeid kärnasid. Kui viisime ta nahaarstile, määras arst põhidiagnoosiks sügelised ja kaasuvaks haiguseks dermatiit. 3 nädalat peale kokkupuudet tekkisid minule jala peale esialgu mõned kärnad mida esialgu seostasin raseerimine järgse nahaärritusega, kuid varsti tekkis keha erinevatesse piirkondadesse üksikuid vistrikud laadseid punne ja ka paralleelselt asetsevaid väikeseid ca 1mm suuruseid täpikesi. Kahtlustasin et olen saanud sügeliste nakkuse ja ostsin apteegist Permitiini geeli, millega terve pere end kokku määris, 11kuusele esialgu ei pannud geeli. Tundus et lööve taandub, kuid umbes nädal hiljem tekkisid mulle taas põletikulised vistrikud ja samuti mõned uued paralleelselt asetsevad täpikesed. Määrisin endale uuesti permitiini geeli ja seekord panin väga väikeses koguses ka 11kuusele lapsele, sest kartsin et ta on saanud minult nakkuse, kuna puutun temaga lähedalt pidevalt kokku. Peale geeli mahapesemist määrisin endale ka teepuuõli peale ja tsinksalvi ning lööve hakkas taanduma. Uusi täpikesi ega põletikulisi punne tekkinud enam ei ole, aga 11kuusel lapsel tekkis näkku esialgu paar vistrikulaadset väikest punni ( näkku permitiini geeli ei pannud talle). Pöördusime petearstile ja perearst arvas et need mõned vistrikud võivad olla toidust, soovitas last jälgida. Nüüd, 4 päeva peale permitiini geeliga määrimist tekkis Lapse paremale jalalabale ja ka säärele suurem põletikuline sõlmeke/ vistrik, mis tundub olema mädane - foto lisatud. Mõned vistrikulaadsed täpid on tal endiselt ka näo peal, kuhu geeli ei määritud. Küsin, kas lapsele jalale tekkinud põletikulised punnid võivad olla Permitiini geeli kasutamisest tekkinud reaktsioon või võivad nii välja lüüa ka sügelised? Ma ei tea siiani kas mul endal üldse olid spgelised, kuna sügelust ei esinenud olulisel määral ja perearst arvad et võib olla ka muu nahapõletik, juba mul asetses lööve käsivarred , säärtel ja hüppeliigese piirkonnas. Labakäed ja varbad olid täiesti puutumata. Mulle tundub et tegemist peab olema nakkusega või siis Permitiini geelist tekkinud põletikuga lapsele. Mida võiks nendele punnidele peale määrida 11 kuusel? Perearst arvas et Permitiin hävitas sügelised igal juhul ära kui need ka olid lapsele külge hakanud. Kuidas Teie arvate, kas lapsel võib olla nahahaigus, sh sügelised või Permitiini tagajärjel tekkinud reaktsioon?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Fotot ei ole.
Sügelised on nakkushaigus ja suure tõenäosusega olid need ka imikul.
Permetriini määritakse kogu kehale ja ka näole.
Sageli ühekordsest määrimisest ei aita, ravikuuri korratakse 7-10 päeva pärast.
Permetriin võib nahka ärritada, aga mädapunnid on iseloomulikud ikkagi sügelisele.
Sügelus on iseloomulik sügeliste tunnus, kuid ravi foonil ei tarvitse see nii tugev olla.
Kui perearstil on kahtlusi diagnoosi osas jääb võimalus uuesti konsulteerida nahaarstiga.
Permetriin võib nahka veidi ärritada ja kuivatada, siis on vajalikud niisutavad kreemid.
Tugevasti punetava nahal puhul kasutatakse ka hormoonkreemi, mädapunnidele vajadusel bakterivastast kreemi.
Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

ringikujuline lööve jalalabadel 2a poisil

Tere! Märkasin poja (2a3k) jalalabadel roosakas-punase servaga ringe, keskelt heledad. Ei sügele, pealevajutamisel kahvatuvad, ketendust ei ole üldse, oleks nagu "naha sees", mitte pinnal, nahapind sile ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui lööve on väga piirdunud alal, siis on sageli tegemist kontaktreaktsiooniga. Samas pildil olev lööve ei ole iseloomulik kontaktdermatiidile.
Ainult pildi ja antud kirjelduse ...

Loe edasi

Imelik lööve lapse nahal

Mõned päevad tagasi tekkis lapse käte ülemisel osal(väljaspool) ja põskede piirkonnas selline imelik punetav lööve. Sai määritud vedela talgiga, lootes et tõmbab tagasi, kui on mingi allergia. Järgmisel ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kahjuks ei saa ainult pildi ja kaasasoleva kirjelduse alusel otsust anda. Lisaks oleks mitmeid täpsustavaid küsimusi ja ka siis ei tarvitse lõplik põhjus selgida,
Kjulge

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: