Lemmikloomal (kassil) ussid, kas profülaktika vaates olesk mõistlik ka kõigil pereliikmetel usside vastu ravi läbi teha 18.12.17 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere,
Mõned päevad tagasi avastasime kassil ussid ning oleme vastavad ravimid talle sisse andnud. Nüüd on aga küsimus ja kartus, kas samas peres elavad inimesed võivad olla nakatunud ning oleks vajalik profülaktikaks ravi läbi teha või siis analüüsid anda.
Või missuguseid sümptomeid peaksime enda tervises tähelepanelikumalt jälgima.
Lugupidamisega,

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Tere!

Kuna kasutate sõna "ussid", oletan, et tegemist on ümarate heledate ussikestega, mitte paelussiga. Tõenäoliselt olid teie kassil solkmed, kuid seda oskab paremini hinnata loomaarst.
Kassidel olevad solkmed on harva inimesele ohtlikud, peamiseks ohuteguriks oleks väga nõrk immuunsüsteem - näiteks kui keegi teie peres põeb mõnda rasket haigust (vähk, verehaigused jne). Sellisel juhul pöörduge kindlasti oma perearstikeskusse.
Muudel juhtudel piisab hügieenist - kassi liivakasti tuleb puhastamisel desinfitseerida, inimene, kes koristas, peab oma käsi pesema jne.
Solgetõbi põhustab inimesele eelkõige seedetrakti ärritust (iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, kõhulahtisus, kõhugaasid) ja allergilisi reaktsioone. Kahtluse korral aitab vaevuste põhjuseid välja selgitada perearst.

Tervitades
Karmen Joller

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Reflukshaigus ja rasedus

Tere
Lgp. Doktor!

Minul on selline mure, paar aastat tagasi diangnoositi minu kaebuste ja gastroskoopia põhjal osöfagiidita tagasivooluhaigus. Olen teinud pidevalt omeprasooli kuure, ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Rasedus muudab kehas palju ja reflukshaigus ägeneb raseduse foonil sageli. Kahjuks ei selgu tekstist, mitmes rasedusnädal teil on, aga saan aru, et vist üsna päris alguses. Omeprasool ...

Loe edasi

jalavalu

Tere!

Paar kuud pärast sünnitust hakkas mul valutama parem jalg. Valu lõi puusa ning kiirgas edasi reide. Imetamise ajal oli valu väga terav. Sünnitamisest on nüüdseks möödas 11 kuud ja olen ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Ilma ise teid nägemata on keeruline arvata, mis teie vaevuste põhjuseks olla võib. Kirjelduse järgi jääb mulje, et teie vaevused lähtuvad siiski alaseljast. Kui vaevused on suuremad ...

Loe edasi

B-hepatiidiviiruse pinnaantigeeni vastased antikehad.

Tere.
Mis võib tähendada, et B-hepatiidiviiruse pinnaantigeeni vastased antikehad on 371.28, aga peab olema mitte rohkem kui 10. B-hepatiidiviiruse pinnaantigeen on negatiivne.

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

B-hepatiidiviiruse pinna-antigeen (HBsAg) on üks B-hepatiidi diagnostilistest markeritest. Kui see on negatiivne, siis tõenäoliselt infektsiooni ei ole. HBsAg vastased antikehad on kõrges ...

Loe edasi

Liigesevalu peale sünnitust

Tere

Olen 34-aastane ja 3,5-kuuse lapse ema. Peale sünnitust kodus olles hakkasid umbes teisel kuul mu liigesed valutama - randmed, põlved, hüppeliigesed, samuti tunnen valu jalataldade all. ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Enne sünnitust muutub naise sidekude tavapärasest elastsemaks - see on vajalik selleks, et lapsel kergem sündida oleks. Seetõttu muutuvad liigesed ka liikuvamaks (painduvamaks) ja lihastel ...

Loe edasi

Söögitoru põletus

Laps sai 30% äädikaga kõrvetada. Oleme juba haiglasts kodus. Kahe nädala pärast uuesti kontrolli, kas on mingeid suuremaid kahjustusi. Tundub et väga palju ta alla ei neelanud, sest neel on küll valulik, ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Õnneks on limaskestad suhteliselt kiiresti paranev kude. Kui teie lapsel isegi kattu ei tekkinud, siis usun, et ta paraneb ruttu ilma igasuguse täiendava abita. Lapsed on paranemiste ...

Loe edasi

Puukentsefaliidivastane kordusvaktsineerimine

Kui eelmisest kolme süstiga puukentsefaliidivastasest vaktsineerimisest on möödunud 11 aastat, siis mitu süsti on vaja teha nüüd, et saavutada uuesti immuunsus?

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Piisab ühest süstist, aga seda tuleks teha iga 3 aasta järel.

Tervitades
Karmen Joller

Loe edasi

Lapsel punased laigu. Mis see on?

Lapsel keele peal laigud. Ja keele küljepeal ning keele peal ka. Mis see võib olla?

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Tõepoolest ei ole vaja muretseda - need laigud kaovad ära, võivad ka uuesti ilmuda, vahel võib see laik olla valge äärega. Keegi ei tea täpselt, miks need esinevad.
Seda seisundit ...

Loe edasi

Kosmeetilise hemangioomi ravi imikul

Tere!

Minu kolmekuusel pojal on otsa ees mitme pisikese koldega hemangioom. See hakkas kasvama kui laps sai kuu vanuseks ja on hetkel umbes sentimeeter.
Meie perearst ja laste dermatoloog ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Arstidele õpetatakse ülikoolis päris algusest peale juba antiikajast pärit ja siiani kõige olulisemat põhimõtet meditsiinis: kõige tähtsam on mitte kahju teha (primum non nocere). Seetõttu ...

Loe edasi

Puukentsefaliit ja vaktsineerimine

Tere!

Palun abi järgmises küsimuses. 2004-2005.aastal olin ma vaktsineeritud puukentsefaliidi vastu. 5 aasta möödumisel korduvat vaktsineerimist ei ole ma saanud. Kas ma pean tegema jälle ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Piisab 1 doosist ning esmase vaktsineerimise skeemi kasutama ei pea.

Loe edasi

Hantaviirus

Tere!

Mul on kodus 2-kuune imik. Viibisime kaks nädalat maal. Selle ajal jooksul koristas minu isa terve päev keldrit, viis prahti välja, puutus kokku hiirte sekreetidega. Olime ise toas, ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Hantaviirusinfektsioon ei levi inimeselt inimesele, seetõttu pole teil põhjust muretsemiseks.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi