Munandiveenide varikooslaienemus Autor: Margus Punab

Munandiveenide varikooslaienemus ehk varikotseele on munandit ja/või seemnevääti ümbritsevate veenide ebanormaalne laienemine. Umbes 20%-l Eestis elavatest meestest võib diagnoosida munandiveenide laienemuse, mistõttu on tegemist ühe sagedasema meeste suguteede haigusega. Umbes 90% juhtudest on tegemist vasakpoolse, 8% mõlemapoolse ja vaid 2% parempoolse munandikoti veenilaiendiga. Varikotseele tekkepõhjused pole päris selged, kuid arvatakse, et tegemist võib olla ühelt poolt veeniseinte kaasasündinud nõrkuse ja teiselt poolt tavalisest suurema veenisisese rõhuga. Vanemate meeste puhul ja ka kiiresti arenenud varikotseele juhtudel tuleb alati välistada neerukasvaja võimalus. 

Varikotseele mõjul muutub munandi loomulik temperatuurirežiim ja ka verevarustus. Selle tagajärjel võib häiruda spermatosoidide tootmine ja küpsemine, mistõttu on varikotseele arvestatav mehe viljatuse riskitegur. Eristatakse kolme varikotseele suurusastet. Suurim, kolmanda astme veenilaiend on mehe seismisel silmaga nähtav veenide kogum munandi kohal või ümber. Teise astme veenilaiend on tuvastatav mehe püstiasendis palpeerimisel. Esimese astme veenilaiend on püstiasendis leitav vaid samaaegsel kõhusisese rõhu tõstmisel (punnitamisel). 

Kõik veenilaiendid ei vaja ravi. Ravi on enamasti operatiivne, harvem rakendatakse muid ravivõtteid. Kindlasti ravitakse kolmanda astme veenilaiendit, samuti neid haigusjuhte, kus veenilaiend põhjustab olulist samapoolse munandi arengu mahajäämust või kui veenilaiend esineb üheaegselt keskmisest märksa väiksema munandimahuga. Harva on operatsiooni näidustuseks varikotseele poolt tekitatud valu, õigemini ebamugavus- või survetunne munandipiirkonnas. Viimasel juhul tuleb olla operatiivse raviga äärmiselt ettevaatlik ja eelnevalt välistada suguteede krooniline põletik.

Munandiveenide varikooslaienemus

Nõuanded sel teemal

Peale SOS tabelit võtmist pillidega alustamine

Tere!
Mul on 3 küsimust:
1) Olen 21 aastane naine ja plaanisin hakata võtma pille (Sibilla Plus) alates peagi saabuva menstruatsiooni esimesest päevast. Enne oodatavat menstruatsiooni umbes ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, jah kohe võite alustada pillidega, kui menses algab.Kuid peate arvestama, et menstruatsioon võib nihkuda seoses SOS pillidega. SOS pille ei tohi võtta üle korra kuus. Regulaarseks kasutamiseks neid ...

Loe edasi

suguti

kaks aastat tagasi hakkasin tundma peenis kipitab-sealt kust peenis läheb üle peenisepeaks,just altpoolt kus eesnahk kinnitub peenisepea külge.Väliselt pole midagi näha.Viimasel ajal kipitus suurenenud.Seost ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui selles piirkonnas ja selles vanuses lasta omal 2 aastat probleemil püsida, siis pole ime, et on seksuaalsust mõjutama hakanud.
Ilma läbivaatuse ja põhjaliku võimalike riskitegurite analüüsita ...

Loe edasi

Peenisel on väga häiriv ja hirmus punn.

Tere, umbes 1,5 nädalat tagasi, tekkis peenise nahale mingi punn, punni oli otsast nõksa valge, seega arvasin et mingi mädapunn. Üritasin seda puruks pigistada aga ei läinud seega jätsin rahule. Üritasin ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esimene - endal reas probleeme, ega arstile ei lähe.
See kanal ei aita teil probleemi lahendada.
Pöörduge oma perearsti, meestearsti või dermato-venroloogi vastuvõtule!
Antud juhul ilmselt ...

Loe edasi

rasestumine ja IVF

Kas endometrioosile on ravi? Pole ravi määratud.Millest tuleneb ,et mul on HCG liiga madal? Kas endometrioos takistab rasestumist ja kas saaks midagi teha?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
Kui laparoskoopial endometrioosi ei diagnoositud, pole põhjust muretseda. HCG tase ja kasvu kiirus sõltub eeskätt embrüo elujõulisusest.
Lgp,
AE

Loe edasi

Siirdamisjärgne raviskeem

Mul 3,5 aastane tütar, kelle ootele jäin kohe kui planeerima hakkasime. Enne esimest last pole teinud katset rasedaks jääda, pole ka aborte/katkemisi.
Pöördusin viljatusravile, kui u poolteist ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
Mina oma praktikas immuunsust mõjutavaid ravimeid ei kasuta. Mõned arstid seevastu peavad seda vajalikuks. Ma ei saa öelda, et loobuge prednisoloonist - see oleks kolleegi suhtes kohatu. ...

Loe edasi

Raseduse algus ja lennureis

Tere!
Olen I tüübi diabeetik (25aastat, viimane kolme kuu keskmine 7,2), nüüd olen rase (viimane menses 17-21.oktoober, rasedustestid näitavad positiivset, kolmapäeval tehtud hCG oli samuti 800). ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmestest selgub, et olete 30-aastane juveniilse diabeediga patsient

Rasedus on suur õnn kõigile, aga tõenäoliset eriti teile, sest anamnees on koormatud ja põete ...

Loe edasi

Valulik munand

Tervist! Selline mure,et üle öö nagu parem munandikott hakkas valutama ja siis nagu mingi tükk sees, mingi põletik tekkinud. Arvan,et mul on Epididümiit/ orhiit, haiguse sümpton on täpselt selline nagu ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kirjelduse järgi pole teil suure tõenäosusega tegemist ei orhiidi ega epididümiidiga.
Mis probleemi tekitavad tuleks vastuvõtul välja selgitada.
Valu foonil tekkinud tükk munandi piirkonnas ...

Loe edasi

Süst Diphereline peale siirdamist

Eelmine nädal tehti siirdamine (külmaring). Peale siirdamist tehti Diphereline süst. Olen lugenud, et seda süsti tehakse ikka enne siirdamist. Eelmisel IVF-il, mis ei õnnestunud, tehti ka see süst enne ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
süst tehti teadlikult. Mõned uuringud on näidanud, et võiks olla kasulik.

Terv,
AE

Loe edasi

Suguhaigused

Tere. Umbes 3 aastat tagasi oli mul klamüüdia ja seda välja ravitud ei saanudki. Nüüdseks arvan et see on edasi arenenud. Seedimine väga korrast ära. Õhtuti enne magama minekut kui toas täiesti vaikne, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Suguteede klamüüdia on väga lihtsasti ravitav haigus. Kui tegu oli ikka klamüüdiaga, siis ei usu, et arstid selle raviga hätta jääksid. Kui siiski kahtlete, võite meie kliinikus kontrolltesti teha.
Loe edasi

Steriliseerimine

Tere olen 29 a naisterahvas ja mul on 5 last.Tulevikus lapsi enam kindlasti ei soovi.Oman ravikindlustust.Sooviks teada palju selline protseduur maksma laheb ja kas haigekassa kompenseerib vôi pean ise ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
steriliseerimise operatsioon on tasuta. Maksta tuleb voodipäevatasu, mis võib haiglati erineda.
Lgp,
AE

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi