D vitamiin 21.01.21 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

21.01.21 06:25
Tere!Olen aastaid olnud hädas allergiaga,on tehtud igasugu uuringuid,kõik arstid laiutavad käsi,ei tea millest.Olen elanud rinnavahel oleva laiguga juba mingi 4-5 aastat.Mis on aegajalt taandunud ja jälle hulluks läinud.Nüüd tegin ise avastuse,novembris hakkasin D vitamiini võtma jälle,siis avastasin,et natukese aja möödudes ägenes jälle laik rinnavahel.Silmad jooksid vett,ninast tuli vett,Laik oli püsiv koguaeg.Paar nädalat võtsin ja lõpetasin ära võtmise.Detsembri alguses oli D vitamiini näitaja väga kõrge 150 nmol/L.Käisin nüüd uuesti nahaarstil,rääkisin oma murest,ütles,et on väga kõrge tõesti ja vaatas eelnevaid proove,eelmise aasta märtsis oli D vitamiini näitaja 152nmol/L.Vastas ainult mulle,et ei ole kunagi sellist asja varem näinud,ega kuulnud.Nüüd tehti uus D vitamiini proov,1,5 kuud pole tarvitanud ja on langenud 103.0 nmol/L peale.Suur punetav laik on taandunud,aga püsib jätkuvalt,läheb punasemaks kui näiteks higistan.Kuna arst mulle midagi öelda ei oska,siis sooviksin teada,et kuhu peaks pöörduma ja kuidas välja selgitada,miks mul see D vitamiin on nii kõrge,kui isegi ei tarvita seda.Diagnoosiks sain kunagi atoopiline dermatiit uuringute põhjal.Jään vastust ootama.Ilusat päeva!

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,
Atoopiline dermatiit ongi ägenemiste ja vaibumistega kulgev haigus ja lööbed võivad avalduda erinevates keha piirkondades. Kindlasti on nahaarst andnud soovitused, millega oleks vaja haiguskoldeid määrida, sest see mure on ikka ja jälle kordunud. Kui kehatemperatuur mingil põhjusel tõuseb (higistamine, pesemine, vanniskäik jm), siis see võib lööbe punasemaks muuta.
Ilmselt võite D vitamiini kasutamisega olla tagasihoidlikum st kasutada väiksema D vitamiini sisaldusega preparaati kui olete seda seni teinud ja teha ka kasutamises pause. Te ei pea selle pärast muretsema, et sisaldus nii kõrge oli, sest praegu on see ju oluliselt langenud. Kõrge D vitamiini sisaldus veres ei ole mingi haigusliku seisundi väljendus, näitab organismi varustatust D vitamiiniga. Tegemist on rasvlahustuva vitamiiniga ja võib tekkida liig organismis erinevalt näiteks vesilahustuvast C vitamiinist, mis suures koguses kasutades jääb organismis imendumata.
Ilmselt ei vaja Te D vitamiini nii suuretes annustes kui olete seni kasutanud.
Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Refluks

Tere!
Sooviksin nõu küsida enda 10k lapse kohta. Sünnist saati on varjatud refluks- pidev regurgitatsioon peale igat söögikorda, saanud omeprasooli 9kuud nüüdseks. Pole kunagi suurtest kogustes ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Refluksi põhjuseks ei ole konkreetne toit ja see ei ole otseselt seotud toiduallergiaga. Refluksiga võib kaasneda põletik söögitorus ja see tekitab valu. Kui laps saab rohkem tahket ...

Loe edasi

allergia??

Kummalisel kombel ilmuvad vahel nõgesetõve kupud teatud kohtadele(reie sisepinnad,ümber vöökoha) ja tihti lööb ka huul paiste,alles paar päeva tagasi oli ülemine huul paistes nagu oleks sinna botxit süstitud,13 ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kirjelduse järgi on tegemist nõgeslööbega ja sellega kaasneva angioneurootilise tursega (Quincke ödeem).
Selle põhjuseks võib olla allergia, kuid saan aru, et uuringutega seda ...

Loe edasi

Täpiline ja sügelev 1,5 aastane

Tere

Meie 1,5 aastasel on juba u 1,5 nädalat kerel, kaenlaaugus, kubeme piirkonnas, jalalabadel ja peopesades ning ka käsivarel ja jalgadel pisikesed punnid. Kere, kaenlaauk ja kube on koige ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Nõu andmiseks on kindlasti lapse löövet vaja näha ja ka esitada mitmeid täpsustavaid küsimusi.
Zyrteci andmine ei tarvitse väga kiiresti mõjuda ja abi on tavaliselt vähene siis kui löövet ...

Loe edasi

Punnid imiku näol ja kehal

Tere, minu lapsel, kes oli pildi tegemkse hetkel 1-kuune ilmusid sellised punnid ja punetus sisuliselt üle öö. Perearst arvas, et beebi väga tundliku nahaga ja tegemist beebiaknega. Kirjutas meile välja ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Selle pildi alusel on ka minu esimene mõte, et tegemist on aknega. Akne möödub nii väikestel lastel enamasti ka ravita. Sibicort aitab naha põletikulist reaktsiooni st punetust vähendada ...

Loe edasi

Beebi nahal lööve ja kuivad laigud

Tere. Beebil tekkisid esimese punnid kuskil 2 nädalaselt. Siis arvasin, et tegu on beebiaknega. Pildi teel sain ka pereõega konsulteerides kinnitust, et beebiakne. Kuid asi aina halvenes, punne lisandus, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Minge esimesel võimalusel kas allergoloogi või nahaarsti vastuvõtule, sest kiiresti oleks vaja raviga alustada ja kindlasti on vaja ka täpsustada anamneesi ning selle alusel siis ka ...

Loe edasi

Sügelised või dermatiit

Tere,

Mul tekkis, pea 2,nädalat tagasi sügelus. Algul seljale, siis levib üle, keha. Punne mojal pole kui üksikud vaid aga, kubemepiirkonnas on neid ikka, palju, ja, jubedalt sügelevad. Nüüd ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Ainult selle pildi järgi ei saa kuidagi diagnoosida. Vaja oleks näha nii Teie kui lapse löövet.
Kas on sügelised, sest intensiivselt sügelev lööve nii emal kui lapsel?
Allergia ...

Loe edasi

Allergiakahtlus

Tere!

Mida teha, kui on kahtlus, et beebi on lehmapiimaallergik, kuid laps eripiimasegu ei söö ja rinnapiima ei jätku?
Kuuenädalasel lapsel on näol lööve, mis jätab kahtluse atoopilisele ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Piimaallergia avaldub harva juba 1 nädala vanuselt, enamasti tekib see 3 kuuselt või hiljem. Allergia väljakujunemiseks on vaja korduvat kokkupuudet piimavalkudega ja tõepoolest piisab ülitundlikkuse ...

Loe edasi

Allergilise astmaga lapse koroona risk

Tere, minu pojal on diagnoositud astma, mis sai alguse allergiast umbes 5 aastaselt, käime dr. Maire Vasara vastuvõttudel. Kuna on astma diagnoos, siis on ju ka koroona viiruse riskirühm see? Olen mures, ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Astma diagnoos ei tähenda seda, et laps ei tohiks koolis käia. Ka Covid-19 epidemioloogiline olukord ei ole koduõppe näidustuseks kui teised on kontaktõppel.
Kõige olulisem on ...

Loe edasi

Karedad laigud lapse kehal

Tere
Lapsel tekkis u 11.kuuseks saades jalalabale kare laik, mida olen vaheldumisi bepantheni salvi, tsinkkreemi ja nüüd loodusliku probiootimume sisaldava kreemiga kreemitanud. Väga palju pole paremaks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Ainult kaebuse kirjelduse järgi on väga raske nõu anda.
Vaja oleks pöörduda allergoloogi või dermatoloogi vastuvõtule, kus otsustatakse uuringute vajadus ja saab määrata ka ravi. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: