Lipoom 01.11.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere Doktor!

Minu mure seisneb selles, et märtsis 2 kuud peale sünnitust avastasin endal paremal rangluu all oleva kühmukese, valguse käes on see näha, muidu silma ei hakka, kuid katsudes ovaalne pehme moodustis umbes kuni 2 cm. Läksin sellega perearsti juurde ja arst katsus ja ütles, et see on lipoom ja midagi ei peagi sellega ette võtma, et elu jooksul võib neid tekkida ja muretsema ei pea. Kuna mul antud teema rahu ei andnud, pöördusin kirurgi poole, kes suunas mind ultrahelisse. Seal tuli vastus järgmine; Pt osutatud kohas visualiseerub tavapärane nahaalune kude. Maliigsuse kahtlast l/s ega lisamassi nähtavale ei tule.Patsienti palpeeritud resistentuse kohal tõenäoliselt tegemist lipoomiga. Diagnoos on teisiti täpsustamata lipoom. See uuring siis toimus aprillis. Tollal kirurg ütles, kui mind häirib võib ära lõigata aga et ei pea, kuna olla nii väike.Samuti seletas , et need tavaliselt healoomulised rasvkasvajad. Suvel hakkasin vaikselt tegelema trenniga ja tunnen, et see lipoom on hakanud valutama,samas ei saa seda kindlalt väita, kuna mul on tekkinud pikemat aega ka parema õla ja abaluu piirkonnas valu, peale trenni tihti valutavad õlanukid, trapetsilihas.Kui lipoomi katsun valus ei ole. Nüüd muretsengi, kas seda lihasvalu võib tekitada antud lipoom? Mul tunne, et see asub lihase peal või vahel, alati peale trenni on katsudes lipoom suurem. Perearsti juures olen seoses lihaspingetega õla piirkonnas käinud, tema arvab et ei ole lipoomiga seotud, et kuna väike imik ka kodus , lapse kandmine jne trenn võib neid pingeid põhjustada.Samas olen trennist pausi pidanud, kuid lihasvalud on ikka. Mina küsin Teie kui teise arsti arvamust, mida Teie arvate, kas võib usaldada uh vastust, et see lipoom kindlasti healoomuline on ja selleks ka jääb või peaks selle siiski ära lõikama? Ja kas antud lipoom võib tekitada paremal pool õlapingeid? Olen väga mures aga ei tea kas lõikamine oleks õige otsus, äkki kasvab uus asemel. Verenäitajad on siiani korras olnud. Hiljuti oli mul pimesoole op, kuid see vist pole seotud lipoomiga.
Mida Teie arvate?

Tänud!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere!
Täna on pika ja usaldava kirja eest. 1. mõte palun usaldage oma arste! Isiklikult arvan täpselt nii nagu teie perearst ja kirurg: kui teeb väga muret katsuti iga päev muretsete ja mõtlete siis võiks kaaluda lõikust. Sest see annab juba ka hingerahu ning tehakse eemaldatud koe analüüs.
Kui elate rahulikult ja väga ei näpi siis ju oleks ka kõik hästi. Arvan ka see healoomuline rasvkasvaja ei põhjusta neid õlavalusid. Väike võimalus on et kasvaja surub mõnele närviharule. Ja järgnevat valud. Igasuguse vaevuse korral tuleb otsida ohumärke. Teie puhul on need: kolde suurenemine, tihke kummitaoline moodustis, väiksemate kollete lisandumine, täiendavad vaevused. Näiteks neelamishäire muutused kopsudes ja rindades. Arvan, et elage rahulikult ja 1 kuu möödudes külastage oma perearsti.
Head tervist soovides
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Pimesool

Tere!

Kas pimesool võib valutada ka ilma palavikuta ja mõned korrad kuus, aastate jooksul? Küsin, sest naistearst välistas nasiteosakonnas probleemid, aga terav valu kiirgab just sealt paremalt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vaevus võibki olla tingitud ovulatsioonist, seda nimetatakse ka tsükli keskpaiga valuks ( mittelschmerz, hea ülevaate saab siit https://en.wikipedia.org/wiki/Mittelschmerz ).
Üks ussripiku ...

Loe edasi

Keelel laik

Tere!

Märkasin suud uurides väikest “laiku” keele küljel allpool. Kas see on normaalne?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Päris normaalne ei ole, kuid see võib olla ise paranev, mööduv nähtus või muu haiguse üks avaldumine.
Saan soovitada head koostööd oma perearstiga.

Head tervist soovides
Loe edasi

vereanalüüsi vastused

Tere!
Tahan teada saada mida tähendab:
Hemogramm 5-osalise leukogrammiga

WBC
7.0 /nL 3.8 - 10
RBC
4.46 /pL 3.8 - 5.5
Hb
140 g/L 110 - 150
Hct

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vereproovid paistavad olema korras. Käevaevuse uurimine algab arsti kabinetis- nahatundlikkus, Tinelli, Flicki ja Phaleni test. Neid teeb iga perearst, perearst saadab ka ENMG ehk elektroneuromüograafia ...

Loe edasi

Vähi pärilikkus, suitsetamine ja köha

Tere!

Palun Teie arvamust kahe teema kohta.

1. Minu vanaema ja tema vend surid mõlemad vähki vastavalt 66 a vanuses ja 47 a vanuses ning esimesel neist oli peaaju kasvaja ja ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Vähi pärilikkuse kohta on raske anda ühest vastust. Kirjeldate väga eineva paikmega haigust ja vaevalt on need pärilikud. Ja ausalt öelda- statistika on karm- iga 3-4 inimene sureb kahjuks ...

Loe edasi

autoimmuunuuringud

Tere!

Elan välismaal. Mul on juba teist aastat sinusiit, mis ei lahene vaatamata tava- ega alternatiivmeditsiiini vahenditele. Hallitust ei ole korteris, tavapärased allergiatestid olid negatiivsed. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist!
Kroonilisel nohul on mitu erinevat põhjust. Esiteks anatoomiline muutus, nina ja nina kõrvalkoobaste anatoomia muutus. Teie puhul näiteks tsüst. Teiseks allergiline ninapõletik. Ja muud ...

Loe edasi

Valu rinnus

Missuguse spetsialisti poole rinnus keskel (nibude kõrgusel) ja vasakul aastaid kestnud tuima valu korral pöörduda? Minu enda perearsti poole pöördumist ei ole mulle mõtet soovitada, kuna ei ole huvitatud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mõistan hästi Teie vaatenurka. Katsume koos arutada. Olete üsna noor mees ja selles vanuses on tõsised südamehaigused harvad, Teid on koormusel tehtava elektrokardiogrammiga kenasti uuritud ...

Loe edasi

Punane laik nahal

Tere,

Paar nädalat tagasi tekkis väike punane täpp kaelale mis sügeles, see on muutunud ca 2cm läbimõõduga punakseks laiguks ning pole siiani ära kadunud. Vahepeal sügeleb kuid mitte pidevalt. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Paistab olema silenaha seenhaigus. Raviks retseptiravimina nt Travocort või käsimüügist nahaseenesalvi, apteeker soovitab. Perearst oleks esimene kontakt sellise probleemiga.

Head ...

Loe edasi

Punn ja laigud kaenla all

Tere!
Olen 28nädalat rase, nimelt kuu aega tagasi tekkis mul mõlemale kaenla alla tumepunased laigud ja neid päris palju, tänaseks on laigud heledamad, nüüd avastasin et vasaklus pool on ka üks punn ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Ei seostaks kõnealust probleemi otseselt rasedusega, kuid täpset diagnoosi ilma patsienti nägemata ei oska samuti panna. Tõenäolisemad põhjused on kontaktallergia ( näiteks deodorandist), seeninfektsioon ...

Loe edasi

Erütrotsüüdi tase uriinis

Proovide ajal " päevi" polnud. Tehti ka uriinikülv, mis oli negatiivne. Mida soovitate edasi teha, juhul kui uue proovi näitajad on samad?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Täpsustavad uuringud. Perearsti poolt hoolas läbivaatus, vererõhu kontroll, seejärel ultraheliuuring täis kusepõiega- hiiatakse üle neerud, kusepõis. Võiks teha e konsultatsiooni uroloogi ...

Loe edasi

Erütrotsüüdi tase uriinis

Tere. Küsimus. Perearst lasi teha analüüsi, seoses kaebustega: Valu alaseljas, pidev põie tühjendamise vajadus (samas põis pole täis). Sooviksin lisaks ka teie arvamust. Lisan juurde tulemused.
020 ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Olete viljakas eas naine, st kas on analüüs tehtud nt päevade ajal. Soovitan korrata analüüsi ning teha ka uriini külv ja siis võiks edasi mõtelda.
Head tervist soovides
Madis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: