Oblitereeriv endarteriit Autor: Tiit Meren

Oblitereeriv endarteriit ehk ummistav arteri sisekesta põletik on noorematel inimestel esinev arterivalendiku tromboseerumise vorm, mil sisekest hakkab põletikuliselt paksenema, kuni valendik lõpuks ummistub. Selle arteri poolt varustatud kehaosas tekib kohalik väheveresus ehk isheemia. 

Kui arterikõvastumus (lubjastumine) võib areneda kõigis kehaosades, siis oblitereeriv endarteriit esineb peaasjalikult jäsemetes. Ehkki lubjastumine tekib tavaliselt alates 50. eluaastatest, on endarteriit 16–45-aastaste tõbi. Oblitereeriva endarteriidi ühest tekkepõhjust pole seni leitud, kuid on täheldatud pärilikku eelsoodumust. Diagnoositakse sageli ahelsuitsetajatel, tihti juba keskealistel.

Oblitereeriva endarteriidi algstaadiumis muutub sõrmede, labakäte, varvaste, labajalgade ja säärte nahk verevarustuse olulise halvenemise tagajärjel kahvatusinakaks. Tekib pidev külmatunne, valu ja võimetus sõrmi või varbaid vabalt liigutada. Kaugele arenenud haigusvormi puhul ummistuvad arterid ka käe või jala kerepoolsetes osades – õlavarres, reies. Tekivad valud isegi rahuolekus ning sõrmede või varvaste gangreen. Haigus pole üldjuhul surmav, pigem sandistav.

Edukat, vereringehäiret likvideerivat ravi pole tänaseni olemas. Algstaadiumis võib osutuda tulemuslikuks kirurgiline ravi, mille korral püütakse tromb(id) veresoone valendikust eemaldada. Varem kombineeriti seda sümpaatilise närvisüsteemi mõne ganglioni eemaldamisega, et säilitada jäse ja võtta ära valu. Piiratud ulatuses on õnnestunud niiviisi jäseme funktsioonivõimet taastada. Kui haiguse kaugele arenenud vormi korral esinevad valud ei kao 2–3-nädalase ravikuuri (prostaglandiin E1, kaltsiumikanali blokaatorid) järel ning areneb gangreen, tuleb kahjustunud jäsemeosa amputeerida.

Vt ka amputatsioon, gangreen.

Oblitereeriv endarteriit Oblitereeriv endarteriit Ummistunud veresoonest põhjustatud sõrmede kahjustus.

Nõuanded sel teemal

Päraku juures naha all tuntav moodustis

Avastasin, peale trenni pestes päraku juures naha all väikse, umbes hernetera suuruse moodustise.Väliselt midagi näha ei ole, tagantjärgi meenub et see koht on eelnevalt sügelenud aga siis ei ole midagi ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Võimalik, et tegu hemoroidaaltromboosiga. Perearstile näitamine oleks igal juhul õige - ilma nägemata võin mina ainult oletada.

Loe edasi

Beebi haaramine

Tere!

Beebi sündis 3 nädalat varem, sünnitus oli kiire ja kàel oli sündides pisike sinikas, mis aja möödudes kadus. Nabanöör oli ümber kaela. Apgar 8/9.
Sünnist saadik on olnud vàga ...

Anu Sööt

Vastas dr Anu Sööt

Tere ja aitäh pöördumast, kuid arvan, et Teie lapse haaramisel pole midagi viga.
Lugupidamisega
Anu Sööt

Loe edasi

Thyrozol ja rasedus

Tere!

Sain diagnoosiks kilpnäärme ületalitlus ning raviks 1x päevas 5 mg Thyrozoli. Tekkis aga selline küsimus, kuidas mõjutab see ravi rasedust? Kuna proovime elukaaslasega last saada ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei soovita rasedust planeerida ajal, kui vajate ravi kilpnäärme ületalitluse tõttu. Thyrozolil otsest loodet kahjustavat toimet ei ole ja mõõdukas kilpnäärme ületalitlus ei tohiks ka viljakusele ...

Loe edasi

Last saada

Tere. Lasin teha operatsiooni, kuna arvasin et ei soovi lapsi rohkem. Nüüd aga uus elu ja soovin, kas see oleks võimalik. Oli operatsioon 3 aastat tagasi

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
ma ei saa kahjuks koheselt vastata, vajalik on läbivaatus ja pikem nõustamine. Soovitan pöörduda viljatusravi vastuvõtule.
Terv,
AE

Loe edasi

Munandis tükk

Munandi peal on hernesuurune tükk.Käega katsudes teeb tükk valu.Soojas vannis teeb munand valu.Mis tükk võib see olla? Käies on jalgade vahel valu.Valu annab tunda soojade ilmadega.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui olete arstil käinud ja teid (loodetavasti) enne ravi kirjutamist ka läbi vaadati, siis kindlasti öeldi ka seda, mis tükk see selline on...
Seega - selliste murede käsitlus algab läbivaatusest. ...

Loe edasi

Põlve trauma

Tere! Probleem järgmine: umbes aasta tagasi käisin jooksmas, kus jooksin 14km. Enne seda olin paar korda jooksmas käinud ja max distants oli 4km. Mainin ka, et polnud ōiged jooksujalanõud jalas. Järgmine ...

Maris Perendi

Vastas dr Maris Perendi

Tere!

Valu võib olla põhjustatud uuest harjumatust koormusest. Kui pole varasemalt jooksmisega tegelenud (või on jäänud pikem paus), võib probleem olla põhjustatud sellest. Valu võib mõjutada ...

Loe edasi

Song

Tere!


Mul on palpeeritud ühel pool väike kubemesong. Visuaalselt mingit väljasopistust ei ole, samuti puuduvad igapäevast elu häirivad sümptomid. Hetkel operatsiooni teinud ei ole ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Songavööst kubemesonga puhul sportimiseks erilist abi ei ole, pigem segab. Kui vaevusi ei ole, soovitaks elada, nagu seni. Kubemesonga puhul pitsumise oht on 1-2% - mitte eriti suur. Eks elu ole üldse ...

Loe edasi

Kõhukinnisus

Tere. Oleme hädas 6 a lapse pideva kõhukinnisuse pärast. Vahel on nii et saame kõhu korda ja paari päeva pärast on jälle kinni. Kuna tal on kakamise ees ka hirm sest on valus olnud siis ütleb et tal lihtsalt ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastel on suhteliselt sageli probleemiks tahtlik roojamise tagasihoidmine ja kõhukinnisus valuliku roojamiskogemuse järgselt. Probleemi lahendamiseks peab kasutama sobivaid suukaudseid ...

Loe edasi

Vereanalüüs

Tere
palun ülevaadet 88.a mehe verepildist.
Kas soovitaksite lisauuringuid, - analüüse, milliseid?

Glükoos,Kusihape, Alat, Asat, reumatoidfaktor referentsi vahemikus.
Verelipiidid ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Silma hakkab suurenenud põletiku näitaja CRP ja suurenenud settekiirus, samuti monotsütoos.
Antud juhul peaks selgitama, mis on põhjustanud käe turse, kus kindlasti on mingi põletiku ...

Loe edasi

Kõrge TSH ja covid vaktsineerimine

Tere, mul on autoimmuunne türeoidiit, kuid viimane aasta oli TSH korras. Pärast ägeda põletikuga haigust märtsis (diagnoos pandi bronhiit) läks kilpnääre turse ja kui lasin analüüsi teha selgus, et TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selliste analüüside puhul on L-türoksiin 50 mcg päevas kindlasti liiga väike annus. Alustamiseks sobib 50 mcg hästi, kui olete seda 2 nädalat võtnud, suurendage annust 100 mcg-le päevas (2 ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi