Mao kahjustus reuma rohtude tõttu 12.08.10 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Reuma rohtude tõttu on tekkinud maos põletikulised kolded, haavandid puuduvad, aga pilt näitas põletikku ja magu on pidevalt lõhkemisohus, kui süüa valesid toite. Kahel korral erakorralises esmaabis käinud, mille põhjuseks olid tugevad valud maos ja magu oli lõhkemisohus.

Palun nõu, kuidas toituda, et magu võimalikult vähe ärritada. Mis toiduaineid ja jooke valida ning millised toidu valmistamise viisid oleks kõige kasulikumad? Või oskate soovitada, kuhu pöörduda abi saamiseks reumaga võitlemisel ja õige toitumise nõustamise osas?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Esmased toitumissoovitused võiksid olla järgmised. Süüa tuleks regulaarselt, eelistatult väikeste portsude kaupa, kuid sellevõrra ehk sagedamini. Toidud olgu vedelikurikkad nagu seda on supid, hautised, jmt. Põhirõhk (vähemalt mõnda aega) võiks olla köögiviljadel, kuid eelistada viimaseid pigem kergelt töödelduna, mitte toorelt. Toitude valmistamisel kasutada siis ka vastavaid töötlemisviise nagu näiteks hautamist, vokkimist. Vältida võiks soolaga liialdamist, tugevalt maitsestatud toite kui ka näiteks äädikat sisaldavaid toiduaineid. Menüüst võiks välja jätta ka poolfabrikaadid. Jookidest vältida gaasiga jooke, kohvi, kanget teed. Täpseid juhiseid toiduainete osas on raske anda, sest iga inimese tundlikkus on pisut erinev. Mis puudutab reumat, siis siinkohal soovitan nõu pidada oma raviarstiga. Samuti tasub infot küsida Eesti Reumaliidust. Otseselt vastava nõustamisega tegelevat inimest ma teile välja pakkuda kahjuks ei oska.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Mao ülihappesus, õllejoomine

Suured tänud teile vastuse eest! Väljendasin ennast kirjas natuke valesti, jättes mulje, et tarbin õlut terve elu:), muidugi ei ole seotud mu mao ülihappesus sellest, kuna õlle avastasin enda jaoks alles ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Tänud tagasiside eest.
Parimatega, dr.Ehala

Loe edasi

mao eemaldus

Olen ülekaaluline ja arst soovitas mao osalist eemaldamist-mis on selle tagajärg ja head ja halvad küljed

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Mao osaline eemaldamine on radikaalne ravimeetod ning sellega kaasnevad tõsiseltvõetavad kõrvaltoimed, millest olulisemad on mitmete, organismile vajalike ainete imendumise häired. Samas võivad lõikusega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: