ravimi kõrvalmõju 17.01.22 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere.
võtan alates 2020 juunist südamearsti soovitusel Olimestrat 40 mg 1-päevas kõrgvererõhu vastu,veel Nebileti varasemalt ja atorvastatin Tevat.On tekkinud ,umbes aasta jooksul veri uriinis.Pereõde ütleb,et vanadel inimestel ikka on see.Loen,et see on Olimestra kõrvalmõju.
Kas peaksin andma lisa analüüse või võtma ühendust eriala arstiga.
Tervitades,

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Oleneb, kas uriin on nähtavalt verine või on analüüsis üksikud erütrotsüüdid.
Kui on nähtavalt verine, siis tuleks siiski teha lisauuringud - ultraheli uuring, vajadusel piltdiagnostika.
Üksikud erütrotsüüdid võivad aga olla tõesti ravimi kõrvalmõju ja muretseda poleks vaja.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Plt lapse veres

Tere,

Olen hädas oma lapse verepildi tõlgendamisega. Eelkõige plt, mis on normist madalam. Lapsel jookseb ka vahel (kord kahe kuu jooksul umbes) öösel ninast verd. Kas selline näit võib tähendada ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Trombotsüütide hulk on küll veidi madalam labori poolt määratud (ilmselt ealistest) referentspiiridest, kuid üksinda seda näitajat ei saa süüdistada ninaverejooksudes. Viimaste põhjus on enamasti ...

Loe edasi

Synlab “suguhaiguste test veeniverest” tulemused

Tere.
Küsimus järgmine: Oli kaitsmata seksuaalvahekord naisterahvaga.
12 päeva hiljem sai esmasest uriiniproovist kontrollitud 4 enamleviva suguhaiguse vastu Tartu meestekliinikumis - tulemused ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kaitmata vahekorra tulemusena võib nakatuda erinevatesse seksuaalsel teel levivatesse infektsioonidesse.
C.trachomatis, N.gonorrhoeae, M.genitalium ja T.vaginalis välistatakse uriini ...

Loe edasi

Aneemia

Lapse vereanalüüs
Kas nendes analüüsides on viiteid hemolüüsile?
Või rauavaegusele?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tegemist on aneemiaga. Rauapuudusele tüüpilisi muutusi ei ole. Samas on suurenenud ferritiini väärtus, mis tekitab küsimuse, kas tegemist ei ole põletikuga organismis või pikaajalise ...

Loe edasi

vereproov

Tere! Minu Eosinofiilide arv on kõrge tulemus punane 0.41 E9 l

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Arst peab nägema kogu hematoloogilise uuringu tulemust koos kõigi parameetritega, et seda hinnata. Üksikparameeter ei oma erilist tähendust.
Eosinofiilide üldarv 0,41 ei ole kindlasti ...

Loe edasi

Verevalem

Tere,

Olen andnud pooleteise aasta jooksul mitu vereproovi, kus lümfotsüütide ja neutrofiilide vahekord paistab paigast ära. Kas peaks laskma ennast hematoloogi juurde suunata või pole põhjust?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Arst peab nägema kogu vereproovi, et seda adekvaatselt hinnata. Praegusest numbrite reast on võimatu järeldusi teha, kuid on näha, et need on stabiilsed.
Et otsustada hematoloogi ...

Loe edasi

Vastus

Tere,

Millele võib viidata Irf ja Ret kõrge tõus?
Kas nt. metastaasidele?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Üksiknubri järgi ei saa kohe kindlasti teha mingeid kindlaid järeldusi. Metastaaside mõtet minul ei teki.
Hea koostöö analüüsi määranud meedikuga.

Head tervist soovides,
Loe edasi

analüüsid

Mida peaksin tegema,muutma,?Oli korras kõik 2019.o6.12
Uriini analüüs: 20.09 21 oli
Albumiin 4 mg/l
Kreatiniin 12,1 mmol/l
Albumiin/kreatiin 0,3mg/mmol
10.05 22
Albumiin ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Saan aru, et teil on kõrgvererõhutõbi. Selle diagnoosiga peaks jälgima tõesti uriinis albumiini ja kreatiniini suhet, et välistada võimalik neerukahjustus. Teie albumiin/kreatiniini suhe ...

Loe edasi

Vereanalüüsi tulemused

Mul on alati vereanalüüsi tulemused olnud referentsväärtustes aga viimasel teevad muret järjest enam paigast analüüsid. Pilt 10. märts ja 10. mai tehtud analüüsidest manuses. Olen kirja pannud kõrvalekalded. ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tegelikult saab hinnata hematoloogilist uuringut usaldusväärselt ainult siis, kui nähtavad on kõik parameetrid. Nende isoleeritud parameetrite alusel tahaks näha teie hemoglobiini väärtust, ...

Loe edasi

Vereproov

tere,
vereproovi tulemustes punasega markeeritud RDW, mis on 16,8.
Mida see tähendab, ja kas peaksin muretsema?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

RDW on arvutuslik indeks. Kui teie hemoglobiini tase ja erütrotsüütide arv, samuti MCV, MCH ja MCHC on referentspiirides, siis pole muretsemiseks põhjust.
Kuid hematoloogilist uuringut ...

Loe edasi

Kondoom katki

Tere,

Oli üks väga ebameeldiv kogemus,kus kondoom purunes/ teadaolevalt suus haavu polnud. Kuna isikuga ei soovi suhelda enam terroriseerib tema mind ja ajab paanikasse.
Küsimus selles,kui ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kui olete ennast 3 korral kontrollinud, siis ilmselt ei ole te nakkust saanud.
Igaks juhuks panen kirja, mida kontrolllida:
Verest: HIV Ag+Ab ja T pallidum Ab ja HCV Ab - ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: