Soolatarbimise vähendamine on tervisele mitmeti kasulik

Soolatarbimise vähendamine on tervisele mitmeti kasulik

Uuringu tulemused näitavad, et juba väike soolatarbimise vähendamine teeb tervisele väga palju head. Hiljutises uuringus leiti, et igapäevase soolatarbimise vähendamine isegi poole teelusikatäie võrra mõjub tervisele mitmest küljest hästi ning vähendab muu hulgas südamehaiguste ja ajurabanduse riski.

San Franciscos asuva California Ülikooli, Stanfordi Ülikooli meditsiinikeskuse ja Columbia Ülikooli meditsiinikeskuse teadlaste sõnul võib soolatarbimise väikese vähendamise tulemuseks olla see, et igal aastal väheneb infarktide arv 54 000–90 000 ja surmade arv 44 000–92 000 võrra.

Nagu ajaleht New York Times kirjutab, kasutasid teadlased arvutimudelit, et analüüsida varasemaid uuringuid ja hinnata soolatarbimise vähendamise mõju vererõhu langusele ning viimase toimet südamehaiguste, ajurabanduste ja infarktide arvu vähenemisele.

Ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uuringus leiti, et väiksem soolatarbimine oleks kasulik kõikidele, ent kõige rohkem võidaksid sellest inimesed, kellel on suurem südameprobleemide oht, sealhulgas afroameeriklased, kõrge vererõhu käes kannatavad inimesed ja üle 65aastased.

Ameerika Südameühingu kinnitusel on toidu soolasisaldust võimalik vähendada muu hulgas sellega, kui kasutada toidu maitsestamisel vürtse ja ilma soolata maitsestamisvahendeid, näiteks sidrunimahla, äädikat ja maitsetaimi, nõrutada ja loputada konserveeritud toiduaineid enne söömist, vältida pooltooteid ja töödeldud toiduaineid ning kasutada soola sisaldada võivate konserveeritud või külmutatud toiduainete asemel värskeid puu- ja köögivilju.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada