Piimarasv võib vähendada diabeediriski

Piimarasv võib vähendada diabeediriski

Asjatundjad soovitavad diabeediriski vähendamiseks piirata suure rasvasisaldusega piimatoodete tarbimist, kuid värske uurimuse kohaselt polegi ehk tegu sedavõrd hea nõuandega.

Harvardi ülikooli arstiteaduskonna (Harvard School of Public Health) teadlased väitsid, et nad on teinud kindlaks peamiselt piimarasvas sisalduva aine, mis aitab vähendada II tüüpi diabeedi tekkimise tõenäosust.

Uuritud inimestel, kelle veres oli rasvhapete sisaldus kõige suurem, oli kolm korda väiksem risk aja möödudes diabeedi ilmnemiseks kui nendel, kellel rasvhapete sisaldus oli kõige väiksem.

Siiski on veel liiga vara asendada kooritud piim ja lahja jogurt rasvasemate toodetega, annab WebMD nõu.

Teadlaste sõnul tuleb uurimistulemustele lisakinnitust leida ja pole ka täiesti selge, kas trans-palmitoleiinhappel või sarnastel ühenditel on tõepoolest kaitsev mõju.

„Halvimal juhul oleme lihtsalt tõestanud, et teatud piimatoodetes sisalduv ühend vähendab diabeediriski,“ märkis uurimisrühma juht Dariush Mozaffarian (MD). „Selleks on kas nimetatud rasvhape või mõni sellega seotud ühend, mida me ei ole suutnud kindlaks teha. On väga ebatõenäoline, et meie avastatud seosel ei ole midagi pistmist piimatoodetega.“

Uurimuses kasutati 3736 inimese andmeid, kes osalesid USA riikliku südame-, kopsu- ja vereinstituudi (National Heart, Lung and Blood Institute – NHLBI) korraldatud kardiovaskulaartervise uuringus.

20 aastat kestnud uuringu jooksul mõõtsid teadlased diabeediriskiga seotud ainevahetusnäitajaid, sealhulgas ringleva vere rasvhapete taset.

Ilmnes, et kõrgem trans-palmitoleiinhappe tase uuringu alguses oli seotud madalama kolesteroolitaseme, väiksema insuliiniresistentsuse ja üldiselt väiksema arvu põletikega – isegi siis, kui teadlased olid välistanud muud südamehaiguste ja diabeedi riskitegurid.

20 aasta jooksul kogutud andmed näitasid, et patsientidel, kelle veres sisaldus kõige rohkem nimetatud rasvhapet, oli umbes 60% suurem risk diabeedi tekkimiseks kui nendel, kellel see näitaja oli kõige madalam.

Kas see artikkel oli kasulik?


 

Lisa kommentaar

Saada