Te ei kujuta seda ette: lapsed on tõepoolest allergilisemad

Te ei kujuta seda ette: lapsed on tõepoolest allergilisemad

Tänapäeval teab iga korralik lapsevanem, et enne kui mõni laps külla tuleb, tuleb välja selgitada, kas tal on toiduallergiaid.

Allergiad on kõikjal – igasugu pähklite, munade või piimatoodete suhtes. Kui Andrew Liu – Denveris hingamisteede haigustele spetsialiseerunud haiglas National Jewish Health töötav lasteallergoloog – pidi valmistama suupisteid oma lapse lasteaiarühmale, avastas ta, et nende valmistamine pole eales olnud keerulisem kui praegu.

Aasta jooksul veendus ta selles täielikult. „Nendel lastel olid sulaselged allergilised reaktsioonid. Hakkasin uskuma, et miski on tõepoolest muutunud,“ selgitas Liu.

Liu püüdis teda saada, kui palju toiduallergiat esineb. Tänu riikliku terviseinstituudi eraldatud rahale avaldas ta hiljuti oma uuringu tulemused. Toiduallergiaid esineb umbes 2,5 protsendil ameeriklastest – peaaegu 8 miljonil inimesel – ning enim kannatavad nende all lapsed. Liu uuringu tulemustest ilmneb, et 4,2 protsenti 1–5-aastastest lastest on allergilised. See arv langeb pisut 6–19 aasta vanustel: 3,7 protsendile, kirjutab Time.

Uuringust ilmnes, et kardetud maapähkliallergiat – allergiat, millega seonduvad õuduslood anafülaktilisest šokist – ilmnes 1,8 protsendil 1–5-aastastest lastest ning 2,7 protsendil 6–9-aastastest lastest. Täiskasvanutest esineb maapähklite talumatus vaid 0,3 protsendil.

Liu uuring on esimene, milles tuginetakse objektiivsele testile määramaks kindlaks, kas inimesel on tõepoolest allergia või ta arvab endal selle olevat. Et tuvastada, kas mõned tavalised toiduained – sealhulgas maapähklid, piim, munad ja krevetid – kutsuvad esile allergilisi reaktsioone või mitte, uuris ta immunoglobuliini (IgE) ehk antikehana toimivate valkude taset organismis. Toiduallergiad avalduvad siis, kui reaktsioonina teatud toiduvalgule hakkab keha tootma IgE antikehasid. Kui organismis on IgE antikeha juba olemas, vallandab tulevane kokkupuude selle toiduainega allergilise reaktsiooni.

„Inimesed on nüüd allergiatest teadlikumad,“ selgitab Liu ja märgib, et tänu suuremale teadlikkusele teadvustavad inimesed palju rohkem seda, et neil on allergiad.

Kas see artikkel oli kasulik?