Iga neljas inimene kannatab sooleparasiitide tõttu

Iga neljas inimene kannatab sooleparasiitide tõttu (2)

Parasiidid elavad hinnanguliselt igas neljandas inimeses üle kogu maailma. Eestis haigestus näiteks naaskelsabatõppe eelmisel aastal üle 1000 inimese.

Inimese kehas võib leiduda olendeid, kes sinna vaikselt on tunginud ja nende eesmärk on organismi seestpoolt hävitada rünnates kõige olulisemaid organeid. See toimub ka praegusel hetkel üle kogu maailma. Nende olendite all kannatab umbes iga neljas inimene - seekordses Tohter Olafi saates räägiti sooleparasiitidest.

Parasiite leidub kõikjal – vees, õhus ja toidus. Iga parasiit otsib endale peremeesorganismi, kellest sõna otseses mõttes elu välja imeda. Nad tungivad inimese kehasse vaikselt, tihti inimese enda abiga. Olles kord juba kehas, tungivad nad sügavale soolestikku ja toituvad inimese verest. 

Kus võib parasiite leida?

Koos parasitoloog Aleksei Turovskiga tutvustati, kust võib parasiite kõige tõenäolisemalt leida. Esimese näitena toodi põld- ja metsamarjad. Tõenäoliselt satuvad parasiitide munad marjadele juba pinnases. Parasiite, kelle mune marjadel leidub, on palju: naaskelsabad, põistange, kääbuspaeluss jne. Teiseks tutvustati sealiha, kust võib leida keeritsussi vastseid. Keeritsuss läheb lihastesse, kus on väga hea verevarustus rikkaliku hapnikuga. Kolmas näide, kust parasiite leida, oli kala. Turovski soovitab mistahes kala koheselt rookida ja puhastada. Kaladest võib leida näiteks laiusse ja Anisakis Simplexi.

Laiuss võib kasvada kuni 6 meetriseks ja elada selle aja jooksul kuni 10 aastat inimese organismis.

Kuidas võib inimene endale parasiite saada?

Parasiite võib inimene saada juba ainuüksi kohvikus maitsva prae söömisel. Lisaks valkudele ja süsivesikutele võib inimese organismi kaasa tulla ka parasiidi muna. Munast koorub välja uus parasiit, millel on väikesed konksud, millega ta sooleseina külge kinnitub. Parasiit imeb end limaskesta külge ja hakkab sööma. Aja jooksul kasvab parasiit mööda soolt üha pikemaks ja pikemaks. Mõned parasiidid võivad tungida ka läbi soolestiku limaskesta, sattudes nii inimese vereringesse. Olles kord juba meie veres, võivad nad liikuda edasi lihastesse, silmadesse ning koguni ajju.

Kuidas saada aru, et organismis võib olla parasiit?

Klassikalised sümptomid, mis viitavad sellele, et organismis võivad parasiidid olla, on kaalukaotus ja kõhuvalu, kõhulahtisus ja lastel päraku sügelemine.

Kuidas parasiitide organismi sattumist ennetada?

Laagri perearstikeskuse  doktor Triinu-Mari Otsa sõnul nakatutakse naaskelsabade ja solkmetega fekaal-oraalselt ehk me sööme parasiitide mune sisse. Kõige lihtsam viis nakatumist vältida on tagada hoolikas hügieen ja kätepesu.

Solkmemunad on üsna vastupidavad ja võivad aastaid pinnases elada. Naaskelsabasid saab neid hävitada desinfitseerimisvahendite ja päikesevalguse abil - lahing nende vastu on kergesti võidetav.

Ümar-ja laiusside puhul ei aita vaid kätepesu, seal on äärmiselt oluline ka liha kuumtöötlemine. Kala puhul piisab soolamisest ja temperatuur ahjus kala küpsetamisel peab olema vähemalt 60 kraadi. Üks hea nipp on ka toidu külmutamine 24 tunniks - nii on võimalik tappa kõikvõimalikud seal elutsevad parasiidid. Toore toidu puhul on oluline seda kindlasti kuuma veega pesta. 

Kas see artikkel oli kasulik lugemine?
VIIMASED KOMMENTAARID
 
Kuidas ravida vaginismi? Kuidas ravida vaginismi? Vaginism on tahtele allumatu tupelihaste valulik kokkutõmme, mis võib takistada seksuaalvahekorda. Kas seda on võimalik kuidagi ravida? btn_k
Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus? Millest tulevad menstruatsiooniaegsed krambid alakõhus?   Mis on HPV ja kuidas see tekib? Mis on HPV ja kuidas see tekib?
Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Keha vormi kolme kuuga - kas see on võimalik? Ilmselt on paljud mehed ja naised mõelnud sellele, et nad sooviksid saada suveks rannavormi. Tihti jääb see vaid mõtteks. Nii esitas Tohter Olaf väljakutse säravale Piretile, et näha, kas kolme kuuga on vormi saavutamine eratreeneri käe all võimalik. btn_k
Kuidas rääkida lapsega seksist? Kuidas rääkida lapsega seksist?   Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad? Milliseid ohte kujutavad endast kontsakingad?